Terug

Een fusie is hard werken, maar levert heel veel op!

Twee jaar heeft het in beslag genomen, de fusie tussen de twee handbalverenigingen uit Arnhem-Zuid AAC 1899 en AHV Swift. “Eerst dacht ik: best lang,”, zegt voorzitter Hans Takke. “Maar achteraf gezien heb ik vastgesteld dat het proces die tijd gewoon nodig heeft. En dat het uiteindelijk goed verlopen is.”

Takke was voorzitter van AAC 1899; het jaartal laat al zien dat dat een club met een lange traditie was, die wel een aantal voorlopers en fusies in de loop der jaren had meegemaakt, maar goed floreerde. Anders lag dat bij AHV Swift, die er financieel niet zo goed voor stonden en in 2015 het initiatief namen om over samenwerking te praten. Takke: “Onze clubs hadden dan wel deels andere doelgroepen, bij ons handbalden veel vrouwen en bij AHV Swift meer mannen. Maar we waren toch voortdurend in dezelfde vijver aan het vissen. En eigenlijk waren we allebei nét iets te klein. Dus zochten we contact met de gemeente en via die weg kregen we ondersteuning van ‘mannen met ervaring’, die onze besprekingen begeleidden. Dat was een groot voordeel, want deze mensen hadden een objectieve blik en tegelijkertijd oog voor alle zakelijke, culturele en emotionele aspecten, die bij zo’n fusie komen kijken.”

‘Door Fusie Sterker’

Het proces verliep gestaag, door de goede ondersteuning werd er op 1 juli 2017 een nieuwe club gepresenteerd met de veelzeggende naam ‘Door Fusie Sterker Arnhem’. Takke: “Dat was een drukke tijd. Want eigenlijk moet je twee dingen tegelijk doen. Enerzijds moet je alles omtrent de fusie regelen, maar tegelijkertijd ben je ook gewoon weer druk met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Want dat bestuurswerk wil je als nieuwe club ook meteen goed neerzetten! We hadden een nieuwe naam, andere kleuren, een nieuwe website, noem het maar op. Alle teams functioneren onder de nieuwe naam.”

Tijd nodig

Terugkijkend op het fusietraject geeft Takke aan dat hij in eerste instantie het gevoel had dat het een traag verlopen proces was geweest. “Maar als je ziet wat er allemaal besproken moet worden, teruggekoppeld moet worden naar de leden, ‘in de week gelegd’ moet worden, dan is die tijd gewoon nodig daarvoor. De leden werden ook betrokken bij het proces via extra ledenvergaderingen en bijvoorbeeld bij de keuze van de nieuwe clubnaam. En daar zie je aan het eind van het traject de voordelen van.”

‘Je bent er dan nog niet’

En als de fusie dan eenmaal rond is, zo waarschuwt Takke, denk dan niet dat je er dan bent. “Het blijft hard werken, hoor! We hebben nu ook weer een flinke lijst van actiepunten, die we willen oppakken. Allereerst willen we bijvoorbeeld de relatie met het Sportbedrijf Arnhem verbeteren. We willen een nieuw meerjarenplan ontwikkelen en willen onze aandacht richten op het vinden van meer vrijwilligers. Ons bestuur heeft altijd wensen en plannen, en dat is maar goed ook!”

Meer informatie

Overweegt jouw bestuur ook een samenwerking of zelfs fusie met een andere club? Dan is het verstandig om net als DFS Arnhem te kijken of je ondersteuning bij de uitvoering van dat traject kunt krijgen. Veel bonden, gemeenten en provinciale sportraden bieden daar mogelijkheden voor.

Wil je eerst binnen je bestuur wat meer achtergrondinformatie bespreken, dan is de informatiebrochure, die Badminton Nederland voor haar clubs gemaakt heeft, een informatief document. Gekoppeld aan de brochure zijn onder andere ook een quick scan analyse vereniging, een checklist communicatie, een voorbeeld planning van een fusietraject en een invuldocument voor een profielschets van de nieuwe vereniging beschikbaar.

Bron www.sport.nl/voorclubs

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×