Terug

Nieuwe flagship van start: GBC Poona: 'Stimuleer elkaars creativiteit en creëer een impuls voor de badmintonsport'

Badminton Nederland verwelkomt een nieuw flagship, t.w. GBC Poona uit Gaanderen/Doetinchem. Aan het woord is Didier van Det (voorzitter van GBC Poona) en op de vraag hoe hij het vindt dat zijn badmintonvereniging in de Achterhoekse regio ‘de kar’ mag gaan trekken, reageert hij zeer verheugd. “We zien het als een grote eer.”

Of succes meteen verantwoordelijkheid oplevert, vindt Didier echter moeilijk te duiden. Want er is al wel – zonder de entiteit van een flagship – een inspirerend succesverhaal in de regio.

Impuls voor de badmintonsport

“Samen met een aantal andere badmintonverenigingen in de regio is het project ‘Probeer Badminton Nu’ opgestart en dat bleek een succes. Er komt een tweede editie aan. 

“Eigenlijk is het dus logisch dat we van die samenwerking een Flagship hebben gemaakt,” zegt Didier. “Maar een Flagship is natuurlijk meer. Het gaat om het stimuleren van elkaars creativiteit waardoor de badmintonsport een impuls krijgt. Mijn ideale beeld is dat de verschillende functionarissen van de badmintonverenigingen diverse projectteams gaan vormen en een eigen specifieke uitdaging oppakken.”

Daarbij denkt Didier aan een aantal zaken:

  • Het verhogen / stimuleren van het niveau van de jeugd.
  • Het stimuleren van de ledenaantallen van de verenigingen.
  • Het kunnen laten voortbestaan van badminton als sport in de regio.
  • En, heel veel kennis uitwisselen. 

Ambitie van talenten

Didier vertelt dat het belangrijk is om als vereniging niet alleen recreatief badminton te bieden. “Je moet kunnen inspelen op de ambitie van talenten. Het is zonde als een talent afhaakt omdat er geen faciliteiten zijn. Of, als er niet genoeg tegenstand is. Talenten moeten zich kunnen ontplooien. Wat daar dan uiteindelijk in de nabije of verre toekomst uitkomt, is nog niet aan de orde. Zo vér denk ik nog niet. Maar iedereen wil toch wel zijn beste niveau halen?”

Gezonde basis = Gezamenlijke Passie

Als je het hebt over het kunnen laten voortbestaan van badminton als sport in de regio, dan heeft Didier het met name over de gezonde basis.

“Je leest wel eens nieuwsberichten dat verenigingen – ook buiten de badmintonsport – geen echt bestaansrecht meer hebben. Omdat de maatschappij zo individualiseert. Ik ben het daar zeker niet mee eens. Er is nog wel degelijk behoefte aan sporten bij een vereniging. Hoe je dat voor elkaar krijgt?"

De Derde Helft

"Wel, natuurlijk moet je goede faciliteiten bieden en moeten leden zich thuis voelen binnen een club. Dat bereik je alleen maar door voldoende betrokken vrijwilligers. Die krijg en behoud je door regelmatig nieuw bloed door een vereniging te laten stromen (nieuw enthousiasme en ideeën). Ook dient een vereniging oog te hebben voor de zogenoemde Derde Helft; de kantine moet een thuishaven zijn. Na afloop moet je ook wat kunnen bieden. Voor vereniging ligt er hoe dan ook altijd de uitdaging om de gezamenlijke passie voor de sport te raken.”

“Dit is niet iets wat je van de een op de andere dag voor elkaar krijgt. Dat vraagt om een visie voor de lange termijn.”

“Mede daarom is het van belang om dus veel kennis met elkaar uit te wisselen. Je kunt veel leren van elkaars competenties en kwaliteiten.”

Zijn badmintonverenigingen in de regio dan toch ook niet elkaars concurrenten?

Didier vindt van niet. “Er is alleen concurrentie op de baan. Dus, bij een wedstrijd. Verder niet. Het heeft ook helemaal geen zin om buiten de baan te concurreren. Iedere vereniging is er bij gebaat dat er gezonde buurverenigingen zijn. Kijk alleen al naar de competitie: je wilt de afstanden om je wedstrijden te spelen toch niet te groot maken?”

Behoeften peilen

“Zodra iemand op het punt staat een sport te kiezen moet badminton in de top 3 van keuzemogelijkheden komen te staan”, zegt Didier. “Dit vergt continu aandacht om je sport te blijven promoten. Je kunt dus feitelijk niet verslappen. Daarom is het leuk dat wij van GBC Poona de komende jaren de trekker mogen zijn."

"Ik denk dat we het over iets meer dan 25 verenigingen hebben als we naar onze eigen regio kijken. We gaan de komende weken dan ook een goede opstart creëren. We peilen de behoeften en dan komen we op een bespreekagenda. Natuurlijk inventariseren we ook bij Badminton Nederland welke masterclasses en workshops we zouden kunnen organiseren. Daar zijn dan – als we iets gezamenlijks doen – alle verenigingen bij gebaat.”

Verslappen is geen optie

Didier tot slot: “Ik kijk zeer uit naar de komende jaren. Ik heb geloof in de kracht van een flagship. Badminton is een fantastische sport en dat gaan we nu via deze entiteit breder – en hopelijk ook effectiever – uitdragen. Verslappen is geen optie; het promoten van onze prachtige sport, vereist continu aandacht.”

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×