Terug

Sportimpuls

De Sportimpuls is onderdeel van de regeling Sport en Bewegen in de Buurt om lokale sport- en beweegaanbieders financieel te ondersteunen bij het opzetten van activiteiten om meer mensen te laten sporten en bewegen. Ook jouw badmintonvereniging komt hiervoor in aanmerking.

Deze activiteiten bestaan uit het opstarten en aanbieden van sportactiviteiten voor mensen uit jouw omgeving die niet of nauwelijks sporten en bewegen. De wensen en behoeften van deze potentiële sporters vormen daarbij het uitgangspunt. Bij het ontwikkelen en aanbieden van sportactiviteiten is samenwerking essentieel. Samenwerking tussen sport- en beweegaanbieders onderling, en tussen sportaanbieders en gemeenten, onderwijs-, welzijns-, zorginstellingen, GGD’en en het bedrijfsleven. 

Vanuit de Sportimpuls worden onder andere sportverenigingen startklaar gemaakt om aanbod te realiseren dat in hun lokale situatie gewenst is, gebaseerd op wat ergens anders al succesvol is gebleken. De vereniging krijgt dus de kans om bewezen succesvol sport- en beweegaanbod in hun eigen buurt toe te passen. Er zijn namelijk al veel goede voorbeelden om mensen aan het sporten en bewegen te krijgen en houden. De lijst met succesvolle projecten waaruit je kunt kiezen wordt de Menukaart Sportimpuls genoemd. Zo kunnen verenigingen bijvoorbeeld aan de slag gaan met START. Het is mogelijk voor dit trainingsprogramma voor recreanten subsidie aan te vragen om het project bij jullie vereniging van de grond te krijgen. Naast deze projecten kan ook voor andere projecten op de Menukaart Sportimpuls subsidie worden aangevraagd. Deze andere projecten, te vinden op www.effectiefactief.nl, kunnen door badmintonverenigingen worden ‘gekopieerd’ naar de lokale situatie.

Aanvraag

Organisaties die lokaal sport- en beweegaanbod organiseren, zoals jouw badmintonvereniging, kunnen via ‘projectnet’ van ZonMw een aanvraag indienen voor budget uit de Sportimpuls. Ieder jaar, t/m 2018, vindt er een ronde plaats. Om de Sportimpuls aan te kunnen vragen moet jouw project aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn kort voor je op een rij gezet.

Checklist

Voor het aanvragen van de Sportimpuls is een checklist ontwikkeld. Hierin kruist je aan in hoeverre aan de voorwaarden kan worden voldaan. Lees hiervoor vooraf de omschrijving van de subsidie-aanvraag (ZonMw) en de criteria die zijn geformuleerd voor de aanvraag. Beantwoord je meerdere vragen met deels of nee, dan maak je weinig kans op honorering van de Sportimpuls-aanvraag. Zorg in dat geval eerst dat jullie project aan meer criteria voldoet voordat een aanvraag wordt ingediend.

Rol van de gemeente

Gemeenten spelen een cruciale rol in de Sportimpuls. Er wordt gestreefd naar een samenhangende aanvraag per buurt. Een lokale sport- en/of beweegaanbieder doet de aanvraag bij voorkeur gezamenlijk met lokale partners. Ook om erachter te komen wat de wensen en behoeften zijn van potentiële sporters in jullie omgeving is het verstandig om contact op te nemen met de gemeente. Zij beschikken mogelijk al over deze gegevens of voeren een zogenaamde Buurtscan uit om deze gegevens te achterhalen.

Interessante links

www.sportindebuurt.nl/sportimpuls 
www.effectiefactief.nl
www.zonmw.nl

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×