Terug

Sportspecifieke modelovereenkomsten voor verenigingen

De WOS (Werkgever in de Sport) heeft afgelopen jaar lang en intensief met de Belastingdienst gewerkt aan modellen ‘Overeenkomst van opdracht’.

De modellen bieden een belangrijk hulpmiddel bij het op juiste wijze inrichten van samenwerking met derden in de sport en vormen het sluitstuk van een zorgvuldige beoordeling van de arbeidsrelaties met niet-werknemers. Met deze Modelovereenkomsten verwacht de WOS een passend antwoord te bieden op de vragen rondom de afschaffing van de VAR en invoering van de DBA. 

Deze Modelovereenkomsten helpen sportorganisaties bij het beoordelen en juist vormgeven van hun arbeidsrelaties. “Wij zijn vooral blij met de modellen omdat er een aantal sportspecifieke zaken nadrukkelijk wordt vastgelegd en de Belastingdienst ermee instemt dat bij naleving van die verplichtingen geen dienstbetrekking ontstaat”, aldus Ronald Veldman, beleidsadviseur bij de WOS.  

De volgende drie modellen zijn tot stand gebracht: 

Modelovereenkomst van opdracht - Geen gezag – inspanningsverbintenis

Modelovereenkomst van opdracht - Geen gezag – resultaatsverbintenis

Modelovereenkomst van opdracht – Geen persoonlijke arbeid

Sportspecifieke elementen 

De keuze voor drie modellen is gemaakt om tegemoet te komen aan enkele bijzonderheden in de sport. In de toelichting bij ieder model staan voorbeelden van gevallen waarvoor het model bruikbaar kan zijn.

Leest u dit goed door voordat u aan de slag gaat met de modelovereenkomsten! Op korte termijn zullen de modellen ook op de website van de Belastingdienst worden gepubliceerd.  

Kennissessie Sport 11 oktober 2016 

Op 11 oktober 2016 heeft de goed bezochte kennissessie ‘Van VAR naar DBA’ in het Huis van de Sport plaatsgevonden. Judith van Vlijmen (PFZW) en Corina van der Hulst (Randstad) hebben hun kennis en praktijkervaring gedeeld met de aanwezigen. Tijdens deze kennissessie is ingegaan op de verschillende mogelijkheden om een arbeidsrelatie in te regelen en zijn de modelovereenkomsten van opdracht besproken. 

Ook is ingegaan op vragen rondom de Wet DBA als: Wat betekent de nieuwe Wet DBA voor sportwerkgevers? Welke maatregelen moeten wij nemen en welke risico’s lopen we met de inhuur van zzp’ers? De volgende presentaties zijn gegeven:

Power Point Presentatie Kennissessie van VAR naar DBA

ZZP-DBA presentatie WOS RPS

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×