Terug

Badminton: a way of life

"Mensen weten niet hoe leuk het is!", krijg ik te horen: "Kom maar een keer langs, dan voel je wel wat badminton met je doet!" In mijn eerste badmintonblog spreek ik met verschillende mensen over hun bijdrage en liefde voor badminton. Wat beweegt hen? En hoe zetten zij zich in om aan de rest van Nederland te laten zien hoe leuk badminton is?

Als ‘jongste’ medewerker bij Badminton Nederland en met een hand-oogcoördinatie van 0,0 gaat er een deur voor mij open. Dat badminton meer dan alleen een sport is merk ik al gauw tijdens de openhartige gesprekken. Wat ik bij iedereen terug hoor: badminton gaat vooral over samen zijn, samenwerking en verbinding.

Verbindend
Ik begin mijn badmintonreis bij vereniging BCC Culemborg en krijg meteen zin om mee te doen. Achter in de zaal staan de competitiespelers en voorin staan de recreanten, alle leeftijden door elkaar heen. De oudste speelster is Tante Fien, zij is erelid en wordt dit jaar 80. Ik kijk vol ongeloof hoe ze één voor één haar jongere tegenstanders het veld uit slaat.

Arie van Es is voorzitter van BCC Culemborg. Hij is in zijn dienstjaren begonnen met badmintonnen en speelt sinds 1982 onafgebroken badminton. Hij is verliefd op badminton vanwege de snelheid, de dynamiek en de wil om te winnen! Arie vertelt: "Niemand staat bij BCC in de kou, je wordt opgenomen in de groep en we laten niemand op de bank zitten! Het maakt bij ons ook niet uit wie je bent, hier op de vloer is iedereen gelijkwaardig!"

Los van alle enthousiasme op de vloer, loopt BCC tegen een landelijk probleem aan: de terugloop van leden, vooral de jeugd. Ondanks het organiseren van evenementen en samenwerking met gemeente en scholen, wil het bij BCC niet echt vlotten. Arie zegt: "Ik voel me tekortgeschoten als voorzitter. Mijn doel is om de jeugd omhoog te schroeven, maar tot op heden lukt dat niet."

Middels werkgroepen krijgt Arie meer steun vanuit de vereniging en hoopt hij dat het nu wel gaat lukken meer leden te werven.

Ondernemend
Didier van Det, voorzitter van GPC Poona in Gaanderen en een fanatieke speler sinds zijn jeugd vertelt een ander verhaal. De aanmeldingen van probeerbadminton.nu, een initiatief dat hij mede heeft opgericht, staan nu op 440!

Hij is overtuigd: "Als je krachten bundelt kan je met veel mensen werk verrichten! Veel verenigingen in de Achterhoek hadden moeite met leden werven, ze zaten in een neerwaartse spiraal en we wisten dat samenwerken de oplossing was. Onze minicursus badminton liep goed en het samenwerken leverde veel op. Zo hebben we het initiatief genomen, alle verenigingen uitgenodigd en ons plan voorgesteld. Er kwamen veel enthousiaste reacties op en zo hebben we met een klein team van professionals een projectteam opgezet en het concept probeerbadminton.nu uitgewerkt."

"We zijn in de Achterhoek begonnen en inmiddels heeft het noorden van Nederland ons initiatief overgenomen. Fantastisch om te zien hoe het daar met veel enthousiasme wordt opgepikt! De eerste resultaten in de vorm van aanmeldingen zijn veelbelovend. Ik hoop van harte dat dit een opstap is voor meerdere regio’s. We hebben een uitgebreid draaiboek klaarliggen waarmee we de organisatie en verenigingen al zoveel mogelijk werk uit handen hebben genomen."

Didier benadrukt: "Zorg dat de stap naar de vereniging laagdrempelig blijft. Laat mensen proeven van de sport en ontdekken hoe ontzettend gaaf deze sport is! Doe het niet alleen voor je eigen club, maar voor de hele regio."

Daadkracht
Wat heeft een vereniging nodig om scholen op te vangen?, is een vraagstuk waar Eric Martherus zich in verdiept. Als badmintonmeester, -coach, privé-trainer en de organisator van badmintonreizen naar Indonesië kan ik wel stellen dat Eric een badmintonner in hart en nieren is! Als iemand mij kan vertellen hoe bijzonder badminton is dan is hij dat wel. Hij vertelt gepassioneerd over zijn reizen naar Azië, de plek waar niet alleen zijn roots liggen, maar ook die van badminton. “Het gaat om de beleving van badminton in Indonesië, die is daar veel intenser. Er wordt daar ook veel meer gelachen, ze hebben plezier en lol, dat raakt mij.”

Zijn vrouw Elsbeth Jansse vult aan: "Badminton is in Indonesië een verlengstuk van wat er in de wijk gebeurt. Het is echt een way of life daar. Overal zijn er buitenveldjes of wordt er op straat gespeeld. Soms heeft één dorp wel 30 clubs. Met minimale middelen, in de hitte, zonder airco, weten ze toch veel te bereiken middels creativiteit."

"Ze spelen ontzettend creatief, bij hen gaat het deurtje verder open en ze denken na over bewegingen, iets wat ik graag meeneem in mijn eigen coachsessies. Badminton gaat niet alleen over sporten. Het gaat over ontwikkeling op zowel motoriek als sociaal gebied. Het gaat erom hoe je met elkaar om gaat. Het gaat om persoonlijke aandacht, samen evalueren en met een goed gevoel naar huis gaan. Het allerbelangrijkste vind ik dat je enthousiast bent en interesse hebt voor het kind" vertelt Eric. Kinderen gaan hem erg naar het hart, zo zet Eric zich ook al jaren in voor KIKA (Stichting kinderen kankervrij). In ruil voor badmintonclinics worden sponsorlopen georganiseerd om geld in te zamelen voor KIKA.

"Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te ontwikkelen binnen badminton en succeservaringen creëren. Ik zoek niet de talentjes, maar juist degene die daaronder zitten."

Een van de jongeren die Eric coacht is Jits. Jits is 14 en speelt sinds zijn 8e bij OSM Maarssen.

Zelfbewust
“Jits heeft er gevoel voor, hij is slim, snel en speelt met verschrikkelijk veel plezier”, vertelt zijn moeder Andrea trots. “Jits heeft gigantisch doorzettingsvermogen. Er zit in hem een goede kern, een vechtersmentaliteit. Sinds dat hij bij Eric traint is hij niet alleen gegroeid in zijn techniek, maar ook in zijn persoonlijke ontwikkeling.”

Andrea is zelf ook actief binnen de vereniging. Ze is voorzitter van de Jeugdcommissie en organiseert o.a. het OSM Jeugd-TEAM-toernooi. Het is een laagdrempelig toernooi met deelnemers van verenigingen uit de buurt. Het is bedoeld voor jonge spelers met geen of weinig wedstrijdervaring. Jonge spelers kunnen zo op een informele manier kennismaken met het spelen van wedstrijden.

"Sport gaat over ontwikkeling, niet over winnen. Dit is iets wat kinderen nog moeten leren en dat is soms moeilijk. Ik help graag mee om die druk bij hen een beetje weg te halen zodat ze vooral met plezier spelen."

Explosief & Intensief
Voor Yannah Loppies (17) gaat het duidelijk niet alleen om het winnen. Deze fanatieke jonge dame staat met plezier op het AirBadmintonveld in Nijmegen. Vooral dubbelen vindt ze fantastisch, samen punten maken.

"Badminton is gewoon echt míjn sport. Toen ik na de zomerstop weer voor het eerst op de baan stond wist ik meteen weer waarom ik het zo leuk vind!"

Yannah speelt bij BC Mariken 4e divisie en wil doorgroeien naar het eerste team. BC Mariken is een goed draaiende vereniging met veel jongeren. Alle achttien banen staan altijd vol tijdens trainingen. "Het is gezellig en ik denk wel dat het helpt dat we een jonge voorzitter hebben, hij staat precies in het midden. BC Mariken is echt een club waar mensen zich voor inzetten, er is nooit een tekort aan mensen die willen helpen. Ikzelf doe vrijwilligerswerk, assisteer trainers en coach op toernooien."
Als ik Yannah spreek staat ze als vrijwilliger op de Waalkade van Nijmegen in de schaduw van de immense oranje opblaasshuttle. Zelf heeft ze al meerdere keren de speciaal ontwikkelde paarse AirBadmintonshuttle heen en weer geslagen. Wat vindt ze van AirBadminton? "Lastig", zegt ze, "maar vooral heel leuk omdat het buiten is. Het is heel anders, je moet opnieuw inschatten hoe hard of hoe zacht je moet slaan. Het kan zeker bijdragen aan techniekontwikkeling", beaamt ze.

Ook Jits en Eric hebben geproefd van het AirBadminton.

Jits: "Het is echt leuk, alsof je opnieuw moet beginnen met badmintonnen, ik zou het graag nog eens doen."

Eric: "Zandvoort was fantastisch, met windkracht 8 het onmogelijke aangaan. Toch gedaan en het was super leuk. Goed concept!"

Laagdrempelig
Behalve dat AirBadminton ook buiten is, lijkt het weinig op campingbadminton. Toch is campingbadminton voor heel veel mensen een groot plezier, een heerlijke manier om actief te zijn en voor kinderen én volwassen een laagdrempelige manier om in aanraking te komen met deze sport. Campingmedewerkers die ik spreek vinden allemaal dat badminton een plezierige aanvulling is van hun activiteiten.

Gezelligheid
Twee weken na mijn interview met Arie van BCC loop ik weer binnen bij de club in Culemborg. Ze hebben een kind-oudertoernooi georganiseerd. Arie komt enthousiast op me afgelopen. 28 aanmeldingen zegt hij waarvan bijna de helft niet lid is! Ik zie een twinkel van blijdschap en hoop in zijn ogen. In de zaal wordt fanatiek gespeeld, de sfeer is goed en ik denk bij mezelf: volgende keer doe ik mee!

Ben jij ook een badmintonner in hart en nieren? Wat doe jij voor jouw vereniging en of de sport? Laat het ons weten via info@badminton.nl en maak kans op twee gratis kaartjes voor de Yonex Dutch Open.

En: wist je dat we bij Badminton Nederland een ondersteuningsbudget hebben voor samenwerkende verengingen? Kijk hier of jouw vereniging hiervoor in aanmerking komt: https://www.badminton.nl/nieuws/samenwerken-beloont

Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×