Terug

Buiten Spelen

Vanaf het moment dat we weer mochten sporten zijn badminton clubs in actie gekomen en zijn ze weer trainingen gaan geven. Weliswaar in een andere vorm dan dat ze gewend zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Er wordt weer gesmasht, gespeeld en gelachen. Terwijl het avondzonnetje nog lekker straalt, blaast de wind de Airshuttle een onverwachte kant op. Er wordt flink getraind op de nieuwe locatie van club BC Cross Smash uit Werkendam. Ze staan op een prachtige locatie achter de beachvolleybal club. Het is even wennen om te spelen met de nieuwe Airshuttle en de wind, maar de meesten vinden het heerlijk om samen weer te mogen spelen.

2020 05 Blog 05 Buiten 01

Sebastiaan Visser, voorzitter bij BC Cross Smash is blij met de opkomst en vindt het heerlijk om zijn leden weer te zien spelen. Hij traint ook mee met de senioren. Hij vertelt: "De eerste opkomst was een succes! De kinderen vinden het wel wat zwaar om buiten te spelen met de Airshuttle en de wind. De shuttle gaat soms nog iets te snel voor ze. Maar", vult hij aan, "ze vinden het vooral leuk om weer lekker in beweging te zijn en elkaar te zien. Voor de trainers was het even wennen om een goede training neer te zetten, maar inmiddels is er een juiste balans tussen badmintonnen en fysieke oefeningen gevonden. Ook de senioren zijn blij elkaar weer te zien. Het valt op dat het niveauverschil in de zaal buiten op het gras is verdwenen met de Airshuttle, het lijkt wel een geheel nieuwe sport. Leden geven aan dat ze elk jaar wel buiten willen spelen in de zomer."

2020 05 Blog 05 Buiten Meiden

Gerrit, een fanatieke speler en vrolijke vent die de ene na de andere Airshuttle wegslaat en er hard om kan lachen als de wind andere plannen heeft, beaamt dat: "Heerlijk", zegt hij, "lekker bewegen in het zonnetje!" "Wat ik zo leuk vind aan AirBadminton is dat je niet weet hoe de Airshuttle gaat, dat is een uitdaging en daar hou ik van!"

2020 05 Blog 05 Buiten 05 Portret

Niet iedereen is het met Gerrit eens, zoals trainer Cas. "Ik kom uit een badmintonfamilie en ben in de zaal opgegroeid, ik ben een echte binnenspeler. Ik vind het best lastig om buiten trainingen te geven, ik moet me erg aanpassen aan de wind. We lopen nu vooral heel veel, maar mensen vinden dat fijn, zo komen ze weer in conditie."

Kristel zegt: "Ik vind het vooral leuk dat we weer kunnen sporten, op deze manier zijn we weer samen bezig en daarom vind ik buiten spelen een prima oplossing. Het gaat erom dat we in beweging zijn. Ik moet even wennen aan AirBadminton, maar vind het leuk voor de variatie!"

Ook Willem vindt het leuk om weer te spelen en AirBadminton te proberen. "De Airshuttle vliegt goed in de wind. Het lijkt mij leuk als we vaker AirBadminton spelen en elke zomer AirBadminton toernooitjes spelen."

2020 05 Blog 05 Buiten Vrouw Airshuttle

Bij BV Nieuw Vennep zijn ze vanaf het moment dat het weer mocht, ook meteen begonnen met buiten spelen. Ze maken gebruik van een korfbalveld. Ze zijn, net als de meeste clubs, eerst begonnen met de jeugd. “Niet iedereen doet al mee, sommigen kinderen kiezen ervoor om nog niet te komen. En sommigen zijn na de eerste les afgehaakt, ze vinden buiten trainen gewoonweg niet leuk. We hebben zo’n 55 jeugdleden, waarvan er nu 40 komen trainen. Ze zijn super positief dat ze weer mogen spelen en om de groep weer te zien. We zorgen uiteraard voor genoeg afstand en hebben om de vijf meter een hoedje staan. Zo heeft ieder kind vijf meter om binnen te sporten. We doen veel balans en snelheidsoefeningen en elke week hebben we een ander lied waarop we oefeningen doen. We spelen met zowel AirBadminton als Speedminton shuttles en kijken welke shuttle het beste werkt in bepaalde weersomstandigheden.” Alex gaat verder: “De meeste kinderen geven aan weer binnen te willen spelen, maar willen ook zo lang mogelijk door spelen. Liever buiten dan niet. Ik vind het nu vooral belangrijk dat de kinderen elkaar weer zien en dat ze in beweging komen. Ik ben blij dat we weer bezig zijn. Onze inzet heeft andere clubs in de omgeving geïnspireerd om ook weer aan de slag te gaan. Onze uitdaging ligt vooral in het vinden van een geschikte locatie, het veld dat we nu gebruiken gaat binnenkort dicht voor onderhoudt. Alle tips zijn welkom!”

Fotocredit: Alex van Zaanen, BV Nieuw Vennep


Ook bij FST Waalwijk zijn ze meteen aan de slag gegaan. Voorzitter Anton van Himbergen: "We zijn meteen in actie gekomen. We hebben een plan gemaakt om per direct de jeugd te kunnen laten starten. Sinds vorige week zijn ook de senioren weer aan het spelen. We hebben een locatie binnen in een woonwijk gevonden en dat is best heel grappig."

"We gebruiken AirBadminton lijnen, palen en netten van binnen badminton en scheerlijnen en haringen van de camping om alles goed vast te maken en spelen in blokken van 45 a 60 minuten. Leden moeten zich van te voren inschrijven. Het kost veel voorbereidingstijd, maar we worden er steeds beter in. We proberen AirBadminton te spelen en het is leuk om dit spel te leren spelen. Je gaat weer anders denken, op zoek naar oplossingen hoe het beter kan. Verder zijn we creatief met onze trainingen. We hebben de 1,5 meter warming up van de Snollebollekes en proberen elke week nieuwe elementen in onze trainingen toe te voegen. Binnenkort gaan we ook mensen buiten de club toelaten. Mensen vinden het leuk, ze snakken naar beweging en sociaal contact, ik ben blij dat we dit kunnen aanbieden. Iedereen moet in deze tijd actief bezig kunnen zijn en AirBadminton is een leuke invulling van je vrije tijd." vertelt Anton enthousiast.

Foto: FST Waalwijk


Het is super fijn om te horen en lezen dat steeds meer clubs hun ‘deuren’ openen, al is het op een andere locatie en is het buiten. Het brengt veel uitdagingen met zich mee, zoals AirBadminton leren spelen wat totaal anders is dan ‘gewoon’ badminton, omgaan met weersomstandigheden, de 1,5m-regel en continue alles schoonmaken. Het weerhoudt clubs niet om aan de slag te gaan of om zich extra in te zetten. Het belangrijkste is dat men elkaar weer ziet en dat ze lekker samen buiten spelen!

Welke creatieve oplossingen heeft jouw club om toch weer te kunnen spelen tijdens corona? Deel jouw ervaringen met ons op facebook of via de mail info@badminton.nl

En vind jouw vereniging het ook leuk om meer te leren over Airbadminton? Meld je club dan voor 31 mei aan voor de AirBadminton Clubtour!

Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×