Terug

Het NK, een familiereünie

Het is bijna zover, dan begint het NK Badminton. Een ons-kent-ons sfeer, het familiegevoel, de belangrijke toppers van dichtbij meemaken. Het NK voelt een beetje als thuiskomen. Wanneer werd het NK eigenlijk voor het eerst gehouden en hoe komt het NK tot stand? Voor dit blog duik ik het fotoarchief in en kom ik mooie tijdsbeelden tegen.

2020 Blog 01 Nk05

1931
Ik kruip achter de laptop en Google “NK badminton”. Het enige wat ik in eerste instantie vind is een lijst van Nederlandse kampioenen badminton op Wikipedia. Dezelfde pagina op de Duitse Wikipedia geeft me net dat beetje extra informatie welke mij aanspoort verder te graven. Hier lees ik dat de Nederlandse badmintonkampioenschappen sinds 1931 worden gehouden, maar vóór de oprichting van de Nederlands Badminton Bond en daarom niet is opgenomen in de officiële statistieken. Ik Google de naam Dirk Stikker, de man die het allereerste (onofficiële) NK heeft gewonnen en wat blijkt: meneer Dirk Stikker was één van initiatiefnemers van het NK en daarmee ook één van de oprichters van de Nederlands Badminton Bond die daarop volgde. Overigens heeft Dirk Stikker in zijn leven veel bereikt. Hij was Nederlands bankier, topman, liberaal politicus en diplomaat. Én dus een goede en fanatieke badmintonner!

Dirk Stikker. Foto Jack de Nijs / Anefo [CC0]

Tijdens de tweede wereldoorlog werden het NK en alle overige activiteiten van de bond stilgelegd. Deze werden in 1951 door enthousiaste badmintonliefhebbers weer opgepikt en in 1953 werd het eerste NK weer gespeeld.

2020
Inmiddels is het 2020 en wordt het NK al jarenlang door een vaste groep fanatiekelingen georganiseerd. Als ik een vergadering van de huidige organisatie binnenloop zijn de mannen druk in gesprek en zie ik een tafel gevuld met Limburgse vlaaien en ander lekkers. De sfeer zit er goed in. “De sfeer is altijd goed”, zegt Joan Peeters (zie foto hieronder), “anders kunnen we niet samenwerken, en dat is juist het belangrijkste!” Op mijn vraag wat ze nou het allerleukst vinden aan (het organiseren van) het NK antwoorden ze allemaal ‘het contact met de mensen’, niet alleen de spelers, maar ook de vrijwilligers. “Aandacht vind ik belangrijk en op zo’n moment kan ik mensen persoonlijk bedanken voor hun inzet” vertelt Joan. Ger Tabeling vult aan: “De badmintonfamilie is een kleine familie, het is leuk om elkaar op het NK weer te zien!”


Wat betreft de voorbereidingen is de organisatie van het NK een geoliede motor. Ze hebben een dik draaiboek en werken volgens een strakke planning. “Iedereen heeft zijn taken en weet wat hij moet doen” zegt Joan. Ze kennen het NK op hun duimpje. Toch krijgen ze er geen genoeg van en werken ze hard om er weer een topevenement van te maken. Ondanks dat het NK nagenoeg altijd hetzelfde is, streeft de organisatie naar perfectie en proberen deze elk jaar te verbeteren. Dit jaar wordt de nieuwe serviceregel ingevoerd (onder de 1.15m) en wordt er veel aandacht op social media besteed om (meer) bezoekers te trekken. De organisatie gaat verder met het overleg en ik duik het fotoarchief in en kom prachtige foto’s tegen die niet alleen topbadminton laten zien, maar ook een mooi tijdsbeeld.

Als ik denk aan alles wat Dirk Stikker heeft bereikt in zijn leven en zijn visie m.b.t. badminton dan vind ik persoonlijk dat wij als badmintonliefhebbers niets anders kunnen dan zijn visie voort zetten. Het NK was volgens Dirk Stikker ooit bedoeld “Om den Nederlandsche spelers aan het begin van het seizoen een goede oefening te geven.” * En ondanks dat het NK gegroeid is, blijft het een sportieve en gezellige familiereünie!

* (https://hetnoordwijkblog.com/2009/09/29/nw-146-dirk-uipko-stikker-en-het-badminton/

Kom jij jouw topper aanmoedigen

Kom jij jouw topper aanmoedigen

Koop jouw ticket met korting!
1976 Joke van Beusekom, foto Bert Verhoeff
2002 Dicky Palyama en Gerben Bruijstens
2006 Dicky Palyama en Gerben Bruijstens, foto Rien Hokken
2006 Mia Audina, foto Rien Hokken
2007 Ruud Bosch
2009 Dicky Palyama, foto epte
2013 Ruben Jille
2014 Jelle Maas, foto René Lagerwaard
2014 Soraya de Visch Eijbergen en Gayle Mahulette, foto René Lagerwaard
2017 Iris en Robin Tabeling, foto René Lagerwaard

2017 Alyssa Tirtosentono, foto René Lagerwaard
2019 Soraya de Visch Eijbergen en Gayle Mahulette, foto René Lagerwaard

Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×