Terug

Probeerbadminton NU!

Dankzij Probeerbadminton.nu zijn er in de maand oktober 2019 600 mensen begonnen met badmintonnen! Probeerbadminton.nu is een initiatief gestart door een groep verenigingen in de Achterhoek en geadopteerd door Badminton Nederland. Afgelopen jaar hebben 35 clubs uit het noorden van Nederland het project succesvol uitgevoerd onder begeleiding van Badminton Nederland. Inmiddels hebben er al 18 verenigingen in Noord-Brabant enthousiast gereageerd om het project in 2020 op te starten. Hoe komt het dat Probeerbadminton.nu zo’n succes is in een tijd waarin veel verenigingen last hebben van een teruglopend ledenaantal? Waarom hebben mensen zich massaal aangemeld? Ik reis naar badmintonvereniging SV De Griffioen in Wolvega om daar achter te komen. SV De Griffioen heeft 16 aanmeldingen: drie jongste jeugd, één oudste jeugd en 12 senioren. Ik ben benieuwd wat hen heeft getriggerd om mee te doen.

Een warm welkom
Het eerste wat mij opvalt, is de grote banner die buiten de badmintonzaal in het sportcentrum staat uitgestald. Handig, want nu weet ik meteen waar ik heen moet. Niet alleen valt de banner op, het werkt ook uitnodigend. Ik loop de zaal binnen en zie mensen druk bezig met voorbereiden, er staat oppeppende muziek aan en een groep kinderen is aan het opwarmen voordat de les begint. Ik wordt hartelijk ontvangen door Le-Tjong Ching en Etiënne Hoogma, twee bestuursleden van SV De Griffioen én samen met vier andere verenigingen de touwtrekkers van dit initiatief in het Noorden. Ik krijg thee aangeboden, al met al een warm welkom.

Le-Tjong vertelt dat zij deel hebben genomen aan een projectteam om Probeerbadminton.nu bij zoveel mogelijk andere verenigingen in het Noorden onder de aandacht te brengen. Met een klein groepje hebben ze 100 verenigingen gebeld, waarvan er dus 35 meedoen. "Het is overweldigend dat er zoveel verenigingen mee doen", vult Etiënne aan. "We hebben huis aan huis laten flyeren, de lokale kranten benaderd en in het dorp flyers uitgedeeld. We zijn er heel actief mee bezig geweest." Tegelijkertijd zijn ze al bezig met verbeteringen voor de volgende editie. "Deze actie trekt vooral senioren, maar we willen juist graag de jeugd enthousiasmeren. We willen de volgende keer flyers maken die aantrekkelijker zijn voor de jeugd."

De jeugd
Terwijl de meiden giebelen, kijkt Gijs (10) heel serieus. Ik vraag hem waarom hij is gaan badmintonnen, maar het blijkt dat hij het al langer doet. Hij miste bij de andere club echter wat leeftijdsgenootjes en die heeft hij nu wel. Hij vindt vooral partijtjes spelen het leukst!

Daar is Cynthia (11) het mee eens! Haar moeder heeft haar opgegeven en zij vindt badmintonnen erg leuk om te doen zegt ze. Marlies (10) vult enthousiast aan: "Ik zag de flyer en het leek me leuk om badminton uit te proberen en van mijn moeder mocht ik meedoen. Ik hou van sporten en wilde weer eens iets anders doen. Ik vind badmintonnen heel leuk en wil er mee verder. Cynthia en ik kennen elkaar van turnen en we bedenken vaak gekke dingen tijdens het badmintonnen, zoals overslaan in de split."

Ook Tygo (13) heeft het naar zijn zin op badminton. Hij wilde de sport graag eens proberen en liep per toeval tegen de actie aan op internet. Hij houdt van de snelheid, de energie en de techniek van badminton, maar heeft besloten er niet mee door te gaan. "Aan de sport ligt het niet, maar mijn passie is schaatsen en dat ga ik straks weer doen". Hij vult aan: "ik geef de lessen een 8,5!"

La familia
Het valt me op dat badminton echt een familiesport is. Vaak spelen er meerdere familieleden met elkaar badminton of zijn ze gaan badmintonnen vanwege een familielid of doen vrijwilligerstaken bij de club waar een familielid speelt. Etiënne speelt sinds 1980 badminton, nadat zijn moeder de jeugdafdeling had opgericht. Nu is Etiënne voorzitter van dezelfde club.

Naast Etiënne zit Hetty Roor. Hetty is vrijwilliger geworden toen haar zoon begon met badmintonnen, inmiddels 26 jaar geleden. Haar zoon speelt nog steeds en ondersteunt daarnaast de trainers. Hetty doet na al die jaren nog steeds jeugdzaken voor de club. "Ik ben de oma voor de kleintjes, een vertrouwd gezicht voor kinderen én hun ouders. Ik ga altijd mee naar toernooien, ik organiseer toernooien, stuur verjaardagskaartjes en regel het Sinterklaasfeest. Wat betreft Probeerbadminton.nu", vult Hetty aan, "ik vind het een goede actie en als wij er kinderen aan overhouden is dat helemaal leuk!"


Tineke en Madelon
"Ik heb vroeger veel badminton gespeeld en toen ik de advertentie in het plaatselijke krantje zag leek het mij een uitdaging om het weer op te pikken. Ik heb mijn dochters meegevraagd. Zij dachten eerst dat het camping-badmintonnen zou zijn, maar ervaren nu zelf dat het heel anders is! Zij vinden het allebei erg leuk en we doen het tevens voor de gezelligheid. Lekker dollen en ff bijkleppen."

Madelon, Tineke's dochter, vult aan: "Badminton is veel uitdagender dan ik dacht! Bovendien krijgen we erg leuk les en leren we veel. De lessen variëren per keer, dat werkt erg motiverend." Tineke knikt instemmend: "Het is een fijne club en er is altijd wel iemand om mee te spelen. Ik wil er graag mee doorgaan, het is leuk en ik ben lekker in beweging! Toch wil ik vooral met mijn dochters samen doorgaan." Madelon lacht: "Als zij gaan, ga ik ook mee! Van mij krijgt Probeerbadminton.nu een 8!"

Nienke
Ook Nienke heeft een badminton verleden en wilde de sport weer oppikken. Ze ging zich oriënteren en kwam zo bij SV De Griffioen terecht. Toen ze van de actie hoorde begon het meteen weer te kriebelen. Voor Nienke is het duidelijk: "Ik ga gewoon door, het is een leuke club, de lessen zijn leerzaam en er zijn altijd mensen om tegen te spelen!"

Le-Tjong is tevreden met de hoeveelheid aanmeldingen. "Onze ervaring is dat de helft lid wordt. Nu is het aan ons om het leuk te houden en de lessen op een inspirerende en actieve manier in te vullen zodat mensen lid blijven!"

Daar twijfel ik niet aan. Le-Tjong, Etiënne en de enthousiaste trainer Ronald van den Hoogen hebben genoeg energie en ideeën! Bij S.V. De Griffioen staan ze niet stil!

Wat betreft mijn vraag waarom mensen zich massaal hebben aangemeld: daar is niet echt één antwoord op te geven. Ofwel ze hebben het vroeger gespeeld, of ze houden van sport en willen iets nieuws proberen of ze gaan met iemand mee die al eerder heeft gebadmintond. Hoe dan ook, één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn enthousiast en hebben zin om te badmintonnen! Wat ik verschillende deelnemers heb horen zeggen is dat ze het vooral ook erg fijn vinden dat het tien lessen zijn. Genoeg lessen om echt een goede indruk van de sport te krijgen en er (weer) helemaal in te komen.

Heb jij je ook aangemeld via Probeerbadminton.nu? Wat was jouw reden om de stap te zetten? Laat het ons weten via info@badminton.nl en maak kans op twee kaartjes voor de FZF Forza NK in februari 2020!

Interesse?

Heb je interesse om mee te doen? Kijk op www.probeerbadminton.nu of er in jouw omgeving al een project loopt, of neem contact op met Koen Berends (Manager Verenigingsondersteuning) voor meer informatie over het opstarten van een project in jouw omgeving.

Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×