Terug

Teamspirit

"Neem oordoppen mee", werd me aangeraden, "want die zal je nodig hebben!" Het zou mijn eerste Finale Eredivisie Badminton worden en ik had er zin in! Al wekenlang vertelden mijn collega’s enthousiast over het Eredivisiegevoel en wat ik er vooral uit op maakte is dat het gaat over teamspirit. Met dit in mijn achterhoofd stap ik 7 maart 2020 de Maaspoort binnen, op zoek naar het ware gevoel van teamspirit. Of ik er antwoord op heb gekregen? Jazeker. Er waren in principe geen woorden voor nodig om dit gevoel van teamspirit te ervaren, want deze energie deed de vloer van de Maaspoort trillen!

2020 25 Ere Supporters Ds 05

Het zou hoe dan ook een bijzondere wedstrijd worden. Een ware strijd tussen twee teams; een team dat voor vierde keer in de finale stond en een team dat na 25 jaar een krachtige comeback maakte. Verder had de dag een beetje een rare bijsmaak gekregen i.v.m. het opkomende virus dat inmiddels de hele wereld in zijn greep heeft. Men deed voorzichtig aan naar elkaar toe, maar dat mocht het gevoel van teamspirit niet drukken! Einde ochtend begon de Maaspoort langzaam aan rood/zwart en geel te kleuren. Blije gezichten, enthousiaste mensen, trommels, klappers en airsticks. En terwijl de spelers zich aan het opwarmen waren, kinderen clinics volgden van ware badminton legends, spraken Bram Reudink en de trainers vooraf aan de wedstrijd positieve en motiverende woorden. De trainers spraken niet alleen over hun eigen team, maar ook vol respect over het andere team.

Om 13 uur barstte de boel los, werden de teams aangemoedigd, galmde er snoeiharde muziek door de zaal en wist ik zelf van enthousiasme niet waar ik met mijn camera moest zijn. De opwinding steeg meteen naar mijn hoofd en ik klikte er op los.

De sfeer in de zaal zat er vanaf het eerste moment goed in en werd met ieder spel beter, harder, krachtiger, uitbundiger, explosiever. Kortom: teamspirit alom! Je hoeft niet veel van de regels van een spel te weten om te zien hoe er gespeeld wordt, eigenlijk hoeft je alleen maar te ervaren. De sfeer, de spanning, de trilling! Het spel van Aram Mahmoud tegen Joran Kweekel was voor mij misschien wel het meest spannende spel, en wat mij daarin raakte was de eenheid, het familiegevoel dat de fans uitstraalde naar Aram toe. De steun, het vertrouwen, zijn eigen vertrouwen en wilskracht. Dit was niet vast te leggen met een camera.


Wat betekent teamspirit voor anderen?

"Teamspirit is voor mij: je eigen team door dik en dun, goede tijden en slechte tijden steunen en aanmoedigen. Natuurlijk moet dit met alle teamleden: één voor allen, allen voor één! Met een goede teamspirit kan een speler over het dode punt getild worden of een betere prestatie neerzetten dan gebruikelijk. Teamleden is dan een ruim begrip, want een team kan een connectie proberen te maken met de supporters, zodat die zich ook kunnen mengen in het aanmoedigen." Jaap van der Wiel, secretaris BC Dropshot.

"Teamspirit is voor mij heel erg belangrijk, Ik heb dit in het verleden zelf gemerkt als speelster. Hoeveel meer je kunt bereiken als er een goede teamspirit is, maar ook bij BV Almere. Ook zijn we hier volop mee bezig op Papendal, want als Team kan je veel meer neerzetten dan allemaal losse individuen, uiteindelijk heb je elkaar nodig om te excelleren en tot bepaalde prestaties te kunnen komen. Op alle fronten is een goede teamspirit voor mij dus belangrijk, ook kijkende naar het werk. Zonder een goed team kan je niet de doelen nastreven die je wilt, want dit moet je toch echt samen doen." Ilse Vaessen, manager Topbadminton

"Dit is voor mij teamspirit, hier met z’n allen zijn, het is gezellig, de sfeer is goed! En ook al wil ik dat wij winnen, ik gun het het andere team ook! Fan BC Dropshot

"Als ik in een team zit, heb ik het gevoel dat er mensen achter mij staan en mij steunen op de slechte momenten evenals de goede. Hoe beter de band met je teamgenoten, des te beter je kan presteren en alles kan geven op de baan. Ik weet als ik win dan win ik voor het hele team en dat geeft een prachtig gevoel. Ook als ik verlies, moet de rest van het team zien dat ik alles heb gedaan en dat ze ook hetzelfde gaan doen." Aram Mahmoud


Met suizende oren, een glimlach van oor tot oor en een overvolle camerakaart liep ik die avond de deuren van de Maaspoort uit. Als niet-sporter begreep ik ineens waar sporten over gaat. Het gaat precies over datgene naar waar ik opzoek was: teamspirit. Energie. De trainers tussen de fans hun spelers aanmoedigend, baby’s met de juiste kleuren aan, kinderen rond rennend alsof ze thuis waren, mijn eigen collega Ilse bij elk spel naast de baan haar teamgenoten steunend. En dan de fans. In geel. In zwart rood. Op elkaar ingespeeld als een groot orkest. Tromgeroffel in de maat van het slaan van de shuttle. Meezingen uit volle borst. Vertrouwen. Euforie.

Teamspirit gaat natuurlijk verder dan badminton, dan sport. Teamspirit is toepasselijk in alles wat we doen. Zo ook in deze tijden van corona. Laten we het gevoel van teamspirit nu ook toepassen. Laten we de energie hoog houden, elkaar aanmoedigen, steunen en samen naar de toekomst kijken. Zorg goed voor jezelf én elkaar.

Wat betekent teamspirit voor jou? Laat het ons weten op onze facebook pagina Badminton Nederland en maak kans op een Badminton zomerpakket.

Schrijf je in voor ons blog om de laatste tips rondom ledenbehoud te krijgen

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×