Jumpers Knee (Knieklachten)

Wat voel je?

Je ervaart een zeurende en soms stekende pijn aan de onderrand van de knieschijf. Vaak heb je pijn wanneer je start met een beweging vanuit een inactieve houding. Bij het sporten is de pijn vaak in het begin aanwezig, maar kan ook weer wegtrekken tijdens het sporten. Na afloop komen de pijn en stijfheid weer terug. In het ergste geval verdwijnt de pijn helemaal niet meer en is deze vrijwel continu aanwezig. Deze blessure komt vooral voor bij sporten waarbij veel gesprongen wordt zoals volleybal, badminton en basketbal; vandaar de term jumpers knee. Maar ook onder hardlopers komen de klachten regelmatig voor.

Wat gebeurt er in je knie?

De kniepees zit aan de voorzijde van de knie. Deze begint vanaf de onderkant van de knieschijf en hecht aan op de voorzijde van het scheenbeen net onder de knie. Als er herhaaldelijk te grote trekkrachten op de pees plaatsvinden, kan de kniepees of de aanhechting gaan irriteren. Als je hier op drukt, is dit gevoelig. Vaak gaat de pijn gepaard met zwelling.

Wat zijn de oorzaken van een jumpers knee?

Er zijn verschillende oorzaken en risicofactoren die kunnen leiden tot een jumpers knee. Er zijn risicofactoren die horen bij je eigen lijf; denk bijvoorbeeld aan X-benen, afwijkende voetenstand, zwakke en verkorte bovenbeenspieren en een verstoorde bewegingscoördinatie. Er zijn echter ook risicofactoren die komen uit je omgeving, denk aan te hoge sportbelasting en verkeerde ondergrond en schoeisel. Let dus goed op als je na de zomerstop weer begint dat je niet te snel gaat en ben je een weekje ziek geweest; start dan rustig aan. Wissel schoenen goed af en zorg dat je fit aan trainingen begint.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn verschillende manieren om een jumpers knee te behandelen. Bij een afwijkende voetenstand kunnen zooltjes aangemeten worden die de klachten kunnen verminderen. Hiernaast helpt het vaak om de bovenbeenspieren te rekken en op te trainen in spierkracht. IJzen na belasting kan verzachtend voor de klachten werken. Pas je belasting aan op basis van de klachten die je ervaart. Ga je te lang door met teveel pijn, dan loop je het risico de pees alleen maar meer te irriteren.

Op www.smcp.nl vindt je oefeningen die je kan inzetten bij knieklachten.

Nog meer vragen

Heb je toch nog meer vragen of twijfel je of je herstel wel naar wens gaat. Weet dan dat je eenvoudig en snel contact kan zoeken met een van de sportartsen van Sport Medisch Centrum Papendal. In de meeste gevallen zal Laurens Kapelle, bondsarts van de nationale selecties, je vragen beantwoorden.

Meer weten over jouw blessure?

Meer weten over jouw blessure?

Stel je vraag
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×