Terug

Badminton: met innovaties je sport (weer) op de kaart zetten

Badminton Nederland ziet een daling in het aantal leden en is op zoek naar stabilisatie en uiteindelijk groei van de ledenaantallen.

Daarnaast ligt er de uitdaging om meer zichtbaarheid te creëren en om het imago van badminton te verbeteren. AirBadminton kan hier verandering in brengen, zo is de overtuiging. Met deze nieuwe vorm van badminton met zijn eigen regels en een daarvoor speciaal ontwikkelde shuttle kun je nu veel beter buiten badminton spelen doordat de wind minder invloed heeft dan voorheen.

Vorig jaar ontstond het idee om in de open lucht badmintonfestivals te organiseren. Een tweedaags badmintonevenement werd opgetuigd in twaalf steden, van begin mei 2019 in Middelburg tot eind september 2019 op de Waalkade in Nijmegen. Buiten, risicovol, wind, regen, alles erop en eraan. Er werden clinics, toernooien, challenges en demonstraties gegeven. Hierdoor wist Badminton Nederland zichtbaarheid te creëren en voor de bond iets heel nieuws te doen. Waarbij de focus kwam te liggen op het hipper en leuker maken van badminton.

Succesvolle pilot

De pilot met de badmintonfestivals was volgens Badminton Nederland succesvol. Duizenden mensen hebben fysiek kennis gemaakt met de festivals en het bereik op de diverse (sociale) mediakanalen was volgens de bond ‘een kleine 2 miljoen’. De Badminton World Federation (BWF) heeft te kennen gegeven onder de indruk te zijn van de manier waarop Badminton Nederland deze festivals heeft georganiseerd en een belangrijke bijdrage heeft geleverd in de pilotfase van AirBadminton. Als het aan Badminton Nederland ligt komt er volgend jaar een vervolg. Met de verzamelde data van de bezoekers en deelnemers, de opgedane ervaring en de evaluatie met de lokale verenigingen en intern, zal nu worden gekeken hoe het nog groter en krachtiger kan om de sport AirBadminton succesvoller te promoten in 2020.

De doelstelling van de Badminton Festivals was niet in eerste instantie het werven van meer leden. De focus lag vooral op het creëren van zichtbaarheid, de eigen verenigingen te helpen badminton te promoten en het ‘hipper’ maken van de sport. Zoals gezegd is de bond tevreden met de eerste resultaten, maar ook is geconstateerd dat de verenigingen meer ondersteuning nodig hebben bij de organisatie van evenementen. Om daar in te kunnen voorzien zal een platform met informatie worden ingericht. Dat moet ook de plek worden waar de gewone geïnteresseerde het complete aanbod kan vinden.

Foto Badminton Nederland

Via Jochem Hövels, Sportinnovatie.studio

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×