Terug

Badmintonclubs positiever over toekomst

Uit de Verenigingsmonitor 2017 blijkt dat de deelnemende clubs positiever zijn over de toekomst dan de afgelopen twee jaar.

Meer groei verwacht en meer samenwerking
Van de 107 verenigingen die hebben deelgenomen aan de Verenigingsmonitor verwachten meer verenigingen te groeien ten opzichte van 2016 en minder verenigingen verwachten een daling. In het verenigingsbeleid staat ledenbehoud voor het eerst bovenaan het prioriteitenlijstje. Kansen voor het werven van nieuwe leden worden vooral gezien in het werven van de jongste doelgroep (<6 jaar).

Daarnaast zien we in het afgelopen seizoen een effect van de inspanning van Badminton Nederland om samenwerking door badmintonverenigingen te stimuleren: het percentage deelnemende clubs dat samenwerkt met een andere club of organisatie is met 35% gestegen. Een positieve ontwikkeling aangezien samenwerking een bewezen belangrijk element is voor het succes van verenigingen (Van der Roest, 2015).

Matige tevredenheid over Badminton Nederland
In de monitor hebben we ook gevraagd naar de tevredenheid en loyaliteit van lidverenigingen. De deelnemende clubs geven Badminton Nederland een 6,4; een matige voldoende. De redenen voor dit oordeel worden gegeven zijn de onbekendheid van de (ondersteunings)mogelijkheden van de bond, het ontbreken van producten en diensten voor kleine en/of recreatieve clubs en de prijs-kwaliteitverhouding. Door aan deze punten aandacht te besteden hoopt Badminton Nederland de tevredenheid en loyaliteit ten opzichte van de organisatie te verhogen. 

Een opvallende kanttekening bij het oordeel van de clubs is wel dat zij aangeven een organisatie ongeacht hun eigen tevredenheid niet snel te zullen aanbevelen aan anderen. Het verbeteren van de aanbevelingsscore is dus een flinke uitdaging als men überhaupt niet geneigd is een organisatie aan anderen aan te raden.

Verenigingsmonitor 2017 Dia 5
Verenigingsmonitor 2017 Dia 12
Verenigingsmonitor 2017 Dia 18

Thema's 2017 en meer
Twee thema’s waarover de clubs dit jaar ook zijn bevraagd zijn collectieve inkoop en promotie van de competitie onder leden. Bekijk voor de uitkomsten hiervan en alle overige resultaten de presentatie.

Wat doen we met de uitkomsten?
De input uit de Verenigingsmonitor wordt meegenomen in de uitvoering van de plannen voor 2018. Zo geven de uitkomsten aanleiding om onder andere kennis te delen over effectieve ledenwerving en de invloed van het spelen van wedstrijden op (langdurige) verbondenheid aan een club. 

Een ander opvallend resultaat is de behoefte die bij verenigingen bestaat om in de leeftijdscategorie onder 6 jaar te werven. In het Jaarplan 2018 is het ontwikkelen van een kennismakingsproduct voor 4-8 jarigen opgenomen, wat het straks mogelijk maakt de verenigingen bij werving van deze doelgroep te ondersteunen.

Daarnaast worden de ondersteuningsmogelijkheden van Badminton Nederland vaker en duidelijk onder de aandacht gebracht van de leden en gaan we de genoemde opties voor collectieve inkoop onderzoeken.

Verenigingsmonitor 2018 wordt vervroegd!
De volgende Verenigingsmonitor zal vroeger in het jaar worden uitgevoerd, namelijk al in januari. Zo kunnen we de uitkomsten beter passen in de jaarlijkse planvorming en als input meenemen in de verschillende cluster- en regiobijeenkomsten.

Wil jij ook invloed op het beleid en de focus van Badminton Nederland? Vergeet dan niet in januari de Verenigingsmonitor in te vullen.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×