Terug

Badmintonnen in het donker…een echte belevenis!

Belevenis is vandaag de dag hét woord in de wereld van evenementen... Niet altijd staat de activiteit centraal, maar juist de beleving er omheen. Je ziet het bijvoorbeeld bij hardloopevenementen waarbij men uren door de modder ploegt of waarbij je aan alle kanten met verf wordt beklad tijdens je run. Mensen zijn op zoek naar iets extra’s, iets nieuws, iets wat ze met hun vrienden kunnen delen en zijn anders geneigd om snel te ‘zappen’ naar een andere activiteit.

Color Run

Ook bij het aanbieden van badmintonactiviteiten is het de moeite waard om te kijken wat anders kan, hoe je dat extraatje biedt zonder de sport uit het oog te verliezen. Verschillende verenigingen hebben die beleving gecreëerd met blacklight-badminton (ook wel blackminton): badmintonnen in het donker. Twee daarvan zijn BC Didam en BV Matchpoint. Hun ervaringen hebben ze gebundeld in een handboek met daarin handige tips & tricks voor andere clubs.

“Het is net alsof je op een feestje bent.”, aldus Annewill (BV Matchpoint). “Doordat de zaal donker is en er blacklightlampen staan verschijnen overal kleuren op kleding, rackets en de banen. Dit geeft een leuk effect. Het is ook grappig om te merken dat de één veel beter omgaat met het feit dat het ineens donker is dan de ander. Sommigen slaan in het begin geen deuk in een pakje boter, terwijl het anderen gelijk lukt alles raak te slaan. Ik was zelf bang dat het voor onervaren jeugdspelers misschien wat te moeilijk zou zijn, maar dat was helemaal niet het geval gelukkig.”

De samenwerking tussen Matchpoint en Didam is in eerste instantie op kennisuitwisseling gebaseerd. Annewill vertelt: “De eerste keer dat wij het toernooi organiseerden liepen we tegen nogal wat 'onhandige' dingen aan. We hadden lampen die niet heel fel waren, scoreformulieren die in het donker niet terug waren te vinden, tassen waar je bijna over struikelde, ramen die onvoldoende waren afgedekt. Toen we het voor een tweede keer wilden organiseren heb ik op internet gekeken of er andere clubs waren die ervaring hadden met blacklight badminton. Zo kwam ik bij BC Didam terecht. Alleen de foto's van hun evenement werkten al aanstekelijk. We hebben informatie uitgewisseld om het toernooi te verbeteren. Zo hebben wij de tweede keer veel meer spullen ingekocht waarmee deelnemers zichzelf en hun racket konden pimpen.”

Blacklight Inhoud 3
Blacklight Inhoud 4
Blacklight Inhoud 5
Blacklight Inhoud 2
Blacklight Inhoud 1

Bij BV Matchpoint is vrijwel iedereen erg enthousiast over blacklight badminton. Maar ze organiseren het toernooi niet meer jaarlijks. De jeugd vindt dit wel jammer, maar volwassenen geven aan dat ze het leuk vinden om af en toe aan een blacklight-toernooi mee te doen. Juist de afwisseling met andere activiteiten en dus nieuwe belevenissen houdt het interessant.

Twijfel je nog of zo’n type activiteit iets voor jouw club is? Als het aan Annewill ligt is het niet ingewikkeld. “Gebruik de tips uit ons handboek, dan kan het eigenlijk niet fout gaan en heb je wel een origineel badmintonevent.”

HANDBOEK BLACKLIGHT BADMINTON


        

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×