Terug

Buurtsportcoaches

Gezien de succesvolle inzet van combinatiefuncties op en rond de school, bij de sportverenigingen en in de cultuursector is besloten meer combinatiefuncties te realiseren om nog meer mensen kunnen laten sporten en bewegen in de buurt. Deze functies worden ‘buurtsportcoaches’ genoemd.

Naast het verbinden van sport met onderwijs en cultuur wordt ingezet op het beter verbinden van de sportsector met onder meer de sectoren zorg, welzijn, commerciële sportpartijen, bedrijfssport, kinderopvang en de buitenschoolse opvang.

Voor de badmintonvereniging kan het inzetten van een buurtsportcoach vele voordelen hebben. De buurtsportcoach kan de helpende hand bieden bij de organisatie van activiteiten, maar heeft daarnaast een hoop kennis in huis. Hij of zij komt bij verschillende organisaties, zoals andere (sport)verenigingen in de buurt, een fitnesscentrum en de gemeente. Het netwerk en de leerpunten van andere organisaties kunnen van grote waarde zijn voor jouw badmintonvereniging. 

Elke gemeente vult de rol van de buurtsportcoach op haar eigen manier in. In de praktijk zijn er grote verschillen, maar het is altijd de gemeente die bepaalt welke rol wordt vervuld. Dit kan zijn een buurtsportcoach die meerdere verenigingen ondersteunt en diverse sporten onder de aandacht brengt bij kinderen op de basisschool. Maar er zijn ook buurtsportcoaches die een sportspecifieke taak hebben, zoals het verbinden van een badmintonvereniging met de lokale basisscholen en Buitenschoolse Opvang.

Interesse?

Heb je interesse in het inzetten van een buurtsportcoach voor jouw vereniging? Ga naar de toolkit voor een stappenplan en hulpdocumenten.

Toolkit

U heeft interesse in het inzetten van een professionele buurtsportcoach (of combinatiefunctionaris) voor uw vereniging. Om de mogelijkheden te verkennen en verdere actie te ondernemen kunt u het volgende stappenplan hanteren:

  1. Informeer bij uw gemeente of zij buurtsportcoaches (of combinatiefunctionarissen) aanbiedt, bijvoorbeeld door middel van een brief (informatieaanvraag buurtsportcoach).
  2. Onderzoek binnen de vereniging wat een buurtsportcoach zou kunnen betekenen. Houd daarbij rekening met de gemeentelijke sportnota. Past uw verzoek binnen de kaders van de gemeente?
  3. Bedenk met welke andere sportverenigingen, scholen, organisaties voor naschoolse opvang, culturele instellingen, welzijnsorganisaties of andere partijen de vereniging kan samenwerken.
  4. Maak op basis van de eerste drie stappen een projectvoorstel en dien deze officieel in bij de gemeente. Voor het indienen kan gebruik gemaakt worden van de modelbrief ‘Subsidieaanvraag buurtsportcoach’.
  5. De gemeente bepaalt uiteindelijk of, hoe en waar combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches worden aangesteld.

Proactieve sportverenigingen hebben meer kans om een functionaris toegewezen te krijgen. Dus zorg dat u zich bij de gemeente kenbaar maakt als geïnteresseerde en actieve vereniging!

Handige documenten en links

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×