Terug

Het verhaal van de ommekeer bij BC Selby in Soest; van Turbulentie naar nieuwe Thuishaven

Badmintonclub Selby uit Soest heeft het een aantal jaren niet makkelijk gehad. Het ledental daalde, het was lastig om vrijwilligers te vinden en financieel werd het ook steeds moeilijker.

We zijn in gesprek met René Hoek, de zichtbaar bevlogen voorzitter van de vereniging. “Toch zijn we er in geslaagd om een ommekeer te bewerkstelligen,” zegt René. “We vertellen ons verhaal graag. We hopen dat we andere verenigingen kunnen inspireren.”

Perspectieven

“Ik weet uiteraard niet of ons verhaal één-op-één te kopiëren is naar andere verenigingen,” zegt René meteen met enige bescheidenheid. 

“Maar ik meen wel dat de uitdagingen waar wij een aantal jaren geleden voor stonden, herkenbaar zijn voor veel andere badmintonverenigingen in het land. We hadden twintig jaar geleden nog een ledenbestand van 250 badmintonners. We waren gedaald naar ongeveer 50 leden, een aantal jaren geleden."

"Als je die trend zou doortrekken, dan hoef je dus geen wiskundige te zijn om te concluderen dat het in no time ‘einde verhaal’ zou zijn. De vraag is echter hoe je die ommekeer voor elkaar kunt krijgen. Anders gezegd: hoe je weer kunt groeien waardoor er perspectieven ontstaan voor de toekomst.”

Nonchalance

“Als ik heel eerlijk ben,” zo vervolgt René. “We hadden het allemaal wat laten lopen. Zonder een waardeoordeel te vellen (ik was immers ook zelf verantwoordelijk!), het liep binnen de vereniging te veel op z’n ‘elf-en-dertigst’. Er was een zekere nonchalance in geslopen. De gedrevenheid leek weg. We zijn toen eens goed gaan zitten en we ontdekten dat de pure basics van onze vereniging niet meer op orde waren.”

René doelt daarbij op onder andere de volgende zaken:

  • “Als een potentieel lid zich meldt, dan moeten we uiteraard wel reageren. Ik kwam er achter dat we gewoon vergaten om snel een antwoord te sturen als we een informatie-aanvraag ontvingen. Tja, hoe reageer je zelf als je iemand een vraag stelt en je ontvangt geen antwoord? Dan haak je ook af.”

  

  • “Ook ons eigen gastheerschap vergaten we. Als we iemand in de hal zien zitten, die we niet kennen, dan stappen we er op af. Het gebeurde in het verleden wel eens dat er iemand, een geïnteresseerde dus, kwam kijken maar dat er helemaal geen gesprekje werd aangeknoopt met deze man of vrouw. Tja… dan wordt het dus wel heel lastig om succesvol aan ledenwerving te doen. Het binnenhalen van nieuwe leden begint altijd met een gesprekje. Daar zijn we dus nu bewust aandacht aan gaan besteden.”  


        

  • “Soms maken eigen leden onkosten. Die schieten ze voor. Als ze dan een declaratie indienen, dan is het wel van belang, dat je snel uitkeert. Je kunt dat niet weken of zelfs maanden laten liggen. Ik zie dit ook echt als een wezenlijk onderdeel van gezond vrijwilligersbeleid. Neem je leden serieus.” 

     

  • “Dat laatste geldt ook als er vragen of klachten zijn. Natuurlijk is het zo dat bij ons ook geldt: ‘waar mensen werken, worden fouten gemaakt’. Maar áls die fouten dan worden gemaakt, herstel ze dan. Of als er een vraag wordt gesteld, reageer dan. Laat het niet versloffen. Juist ja, neem je leden serieus.”

 

Serieus nemen

Als René wordt gevraagd wat nu feitelijk de rode draad is van het herstel van zijn vereniging, dan is zijn antwoord helder. 

“Nonchalance in je communicatie en bedrijfsvoering is ten strengste verboden. Je kunt het je niet meer permitteren om er te makkelijk over te denken. We zitten immers in een tijdgeest waarin mensen, die op zoek zijn naar een leuke hobby of vereniging, ook veel andere opties hebben. Neem iedereen dus serieus.”

Verdubbeld

BC Selby uit Soest is inmiddels goed op de weg terug. In slechts een paar jaar tijd is het ledenaantal weer bijna verdubbeld. 

“Volgend jaar vieren we onze vijftigste verjaardag. En als we binnenkort ons honderdste lid verwelkomen, dan gaat de vlag uit,” lacht René. 

“We zijn gegroeid van turbulentie naar een nieuwe thuishaven voor de leden die ons trouw bleven én voor alle nieuwe leden die we in de afgelopen drie jaar hebben verwelkomd. Ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. De wereld is nog niet van BC Selby af. Want het is echt de gezelligste vereniging van Soest en omstreken!”


Vragen?

Onze Manager Verenigingsondersteuning Koen Berends gaat graag met jou of jouw badmintonvereniging in gesprek. Hij wil ook graag weten waar jouw uitdagingen zitten. Maar ook willen we graag jullie succesverhaal horen zodat andere badmintonverenigingen in het land daar ook weer van kunnen leren én profiteren!

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×