Terug

Help, ik zoek vrijwilligers! (2)

In een eerder blog over de zoektocht naar vrijwilligers spraken we al over de waarde van echt contact. Een van de tips was: luister naar de wensen van de mensen. Iedereen wil wel vrijwilligerswerk voor een vereniging doen, maar ze hebben allemaal een eigen drijfveer voor hun inzet.

Recent stond er een stuk in NRC waarin Lucas Meijs, hoogleraar vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, aan het woord kwam. Hij benadrukte dat het vooral om maatwerk gaat. Niet iedere jongere doet vrijwilligerswerk omdat het goed op zijn of haar CV staat later. Kortom, als je vrijwilligers werft voor de vereniging door middel van een persoonlijk gesprek, probeer dan te achterhalen waarom mensen tijd steken in onbetaald werk. Volgens Meijs zijn er vier redenen:

– Er is een wens om anderen te helpen en je zinvol te voelen
– Er is een ‘vrolijk’ plichtsbesef, omdat het past in het sociale netwerk waarin je zit
– Persoonlijke ontwikkeling. Nieuwe vaardigheden opdoen om zo meer kans te krijgen op bijvoorbeeld werk in de toekomst
– Persoonlijke redenen. Het kan voor iemand een manier zijn om de eenzaamheid thuis te ontvluchten.

Verwachtingen
Als je de juiste inschatting maakt van de wensen van de vrijwilliger, kan je hem of haar dus ook tevreden stellen. Sommige mensen worden vanuit persoonlijke ontwikkeling gedreven en worden op verenigingen klein gehouden. Een voorbeeld? Onlangs spraken we een bestuurder van een club die vond dat ‘die jonge bestuursleden makkelijk praten hadden’. Ze wilden volgens hem veel te snel en waren ‘de boel’ te veel aan het leiden als een bedrijf. Hij wist wel beter en daarom ging hij verder met het beleid van de laatste tien jaar. Gevolg: de (nieuwe) jongere bestuursleden stapten op. Er was geen ruimte voor hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Maar wat zou er gebeuren als je de verwachtingen van te voren met elkaar bespreekt en daarna mensen vrij laat in hun vrijwilligerswerk?

Verwachtingen van het vrijwilligerswerk
En daar schuilt gelijk de tweede uitdaging in. Wat verwacht je van een vrijwilliger? Vaak worden mensen zonder verdere begeleiding snel ingezet als vrijwilliger, zonder van te voren begeleiding of de verwachtingen te verwoorden. Zo hoorden we onlangs van een voetbalvader dat hij zijn eerste verplichte jaarlijkse bardienst moest draaien. Hij stond ingeroosterd en moest op zaterdagmiddag opdraven. Maar niemand had hem uitgelegd wat ze precies van hem verwachtten. Gelukkig stond er een andere ouder achter de bar met iets meer ervaring die hem enigszins kon helpen. En de vrijwilligerscoördinator schitterende door afwezigheid. Hij nam niet de moeite even te kijken of deze nieuwe vrijwilliger alles had kunnen vinden.

Dit verhaal staat niet op zichzelf. Een basketbalmoeder moest haar eerste bardienst draaien en kwam aan bij een gesloten bar in de sporthal. Niemand had haar verteld wat ze moest doen, hoeveel koffie er moest worden gezet of waar de kas van de bar was zodat mensen konden afrekenen. Vrijwilligerswerk wordt op deze manier een moetje.

Aanvulling in plaats van opvulling
We hebben nu geen afstemming van de verwachtingen besproken, het belang van echt contact om vrijwilligers te werven en daarna om de persoonlijke drijfveren te achterhalen. En dan is er nog een belangrijke stap: past de nieuwe vrijwilliger in het team? Hoe kom je daar nou achter?

Waarom laat je nieuwe vrijwilligers niet eerst een maand meedraaien?

Een praktisch voorbeeld. Een bestuur weet dat de penningmeester binnen niet al te lange tijd gaat stoppen. Iedereen heeft wel iemand op het oog. Uiteindelijk valt de beslissing en wordt er voor één kandidaat gekozen. Hij of zij neemt zitting in het bestuur. Vacature opgevuld, we gaan verder. Maar na een paar maanden blijkt de nieuwe penningmeester toch niet te passen. Het gevolg: gedoe in het bestuur en er wordt een nieuwe zoektocht gestart.

Waarom laat je nieuwe vrijwilligers niet eerst een maand meedraaien, bijvoorbeeld in het bestuur? Laat ze deelnemen aan de bestuursvergaderingen, kijk of ze in het team passen en een aanvulling zijn in plaats van opvulling. In die eerste drie maanden – zie het als een stage – weet je snel genoeg of iemand met nieuwe ideeën komt of verrassende inzichten biedt. Maar misschien past iemand ook niet bij de club bestuurders. Je ondervindt het door de proefperiode of stage. Je zult zien door deze werkwijze dat je het minder energie gaat kosten om nieuwe mensen te vinden.

Waar haal ik überhaupt vrijwilligers vandaan? Er is al een tekort.
Het kan inderdaad een uitdaging zijn om nu vrijwilligers te vinden en dat de club al blij is met iedere helpende hand. Maar dit is juist de cirkel die door te breken is. Experimenteer met deze punten en kijk wat het kan betekenen voor hoe het vrijwilliger zijn op je club beleefd wordt.

Drie tips (samenvatting)
– Probeer de persoonlijke drijfveren van iemand te achterhalen. Waarom wil je vrijwilliger worden?
– Stem de verwachtingen van te voren af en laat iemand daarna vrij. Beperk mensen niet met allemaal van te voren opgestelde regels.
– Laat een vrijwilliger eerst een periode meelopen of ‘stage lopen’ voordat je hem of haar definitief een functie geeft.

Wil je het eerste blog nog een keer lezen. Kijk hier.

Deze blog is een bijdrage van Start2Create.

Workshop 'Help, ik zoek vrijwilligers'
Start2Create verzorgt voor de Sportbestuurdersacademie de workshop 'Help, ik zoek vrijwilligers'. Het is een interactieve workshop waarin je een nieuw perspectief op vrijwilligers wordt gegeven en je praktische tips krijgt om ze betrokken te houden en om leden actief te krijgen. Voor de workshops op 13 maart in Den Haag, 27 maart in Tilburg en 24 april in Assen kun je je al inschrijven. .

Sportbestuurdersacademie
De Sportbestuurdersacademie organiseert kwalitatief hoogwaardige workshops met topsprekers van een specifiek thema.De workshops spelen in op actuele thema's en hebben tot doel om bestuurders bewust te maken, te inspireren en of handvatten te geven om ergens direct mee aan de slag te gaan. De Sportbestuurdersacademie is een samenwerking van de sportbonden Badminton Nederland, Nevobo (volleybal), NTTB (tafeltennis), NJJB (Jeu de Boules), NBB (Basketbal) en NOC*NSF.

Start2 Create 1024X682

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×