Terug

4 vragen voor Bram Reudink van het bondsbestuur. "Als we elkaar weten te inspireren, dan voorzie ik een mooie toekomst voor badminton in Nederland."

In de interviewcyclus met alle leden van het bondsbestuur, spraken we nu met Bram Reudink. Ook hij heeft een visie op de toekomst van badminton in Nederland. Hij is dan ook helder: "We moeten de badmintonners blijven boeien en blijven betrekken. Als dat lukt, dan zie ik de toekomst zeer rooskleurig tegemoet."

Daarom... 4 vragen aan Bram Reudink!



1. Hoe zie jij de toekomst van de badmintonsport in Nederland?

Bram:  "Ik zie dat steeds meer Nederlanders aan ongebonden sporten doen, zoals fitness, hardlopen of bootcampen in het park. Er zijn allerlei nieuwe varianten, waardoor de druk op de klassieke verenigingssporten toeneemt. Mensen willen meer vrijheid om te sporten op de momenten dat het hen uitkomt en hier zullen we ook binnen het badminton op in moeten spelen."

"Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe competitievormen aan te bieden, zodat spelers op een manier kunnen spelen, zoals zij prettig vinden. Concreet, korte(re) competitierondes en op momenten dat het hen uitkomt. Ook moeten we nadenken over andere lidmaatschapsvormen. Ik denk dan heel simpel aan strippenkaarten en andere vrijere vormen van lidmaatschap."

"We zien dus dat steeds meer Nederlanders zelfstandig gaan sporten, maar toch zie ik wel mogelijkheden. Zo laten cijfers van het NOC*NSF zien dat er meer dan 150.000 mensen wekelijks badmintonnen! En ook ontwikkelingen als Healthy Aging, betekent dat meer mensen gezondheid hoog op hun eigen agenda hebben."

"Het is aan ons om deze mensen te (blijven) interesseren voor onze sport en naar de verenigingen te halen, zodat ze nog jaren kunnen genieten van onze sport. Als we daar op weten in te spelen, kan Badminton in Nederland een goede toekomst tegemoet zien."



2. Hoe denk jij dat we met z’n allen – gezamenlijk - de uitdagingen zo goed mogelijk kunnen oppakken?

Bram: "In wezen geef je zelf het antwoord al in je vraag; vooral gezamenlijk! Uiteindelijk dragen we allemaal badminton een warm hart toe. Dat betekent dat we een gezamenlijk doel hebben om iedereen te laten zien hoe tof badminton is."

"Wat mij betreft betekent dit vooral dat we beter naar elkaar moeten luisteren en begrijpen waar de ander vandaan komt. Hierbij moeten we proberen ook ruimte te houden voor lokale initiatieven. Wat bij de ene vereniging het Ei van Columbus is, hoeft niet per sé ook aan te slaan bij de andere vereniging."

"Het gaat er om dat we initiatieven die bedoeld zijn om de sport verder te brengen omarmen en stimuleren. Ik ben er van overtuigd dat we echt bereid zijn samen de schouders er onder te zetten, dat het moet lukken om de uitdagingen die op ons bordje liggen het hoofd te bieden."


 

3. Natuurlijk zit daar ook de rol van de vereniging in... 

Wat is jouw oproep aan de verenigingen in Nederland?

Bram: "De verenigingssport staat onder druk en dat merken we ook bij onze verenigingen doordat de ledenaantallen dalen. Zelfs voor de actieve verenigingen, is het een uitdaging om het ledental op peil te houden. Verenigingen zullen zich daarom wat ondernemender moeten gaan opstellen, want stilstand is achteruitgang."

"Ik zal een voorbeeld noemen. Mijn eigen vereniging BC GO! heeft sinds vorig jaar een trainer in dienst genomen die als professional tijd heeft om clinics op scholen te gaan geven. Hiermee hoopt de vereniging meer nieuwe jeugdleden te werven waardoor de trainer zichzelf terugverdient."

"Een ander mooi initiatief is wat samenwerkende verenigingen in regio Oost hebben gedaan. Hier hebben ze een gezamenlijk ledenwerfactie opgetuigd om nieuwe leden te werven onder de naam Probeerbadminton.nu."

"Daarnaast zou ik de verenigingen willen meegeven dat het goed is om na te denken of er nieuwe doelgroepen zijn die zij naar de vereniging kunnen trekken, bijvoorbeeld door een ouderenmiddag te organiseren."

"Het is voor verenigingen natuurlijk wel een uitdaging om in deze tijden waarin het moeilijk is om alle ballen in de lucht te houden, ook nog nieuwe initiatieven op te pakken. Niet makkelijk, maar zeker ook niet onmogelijk."

"Eén van de adviezen die ik echt wil meegeven, is dat je goed naar je bestuurssamenstelling moet kijken. Zoek een goede mix van jong en oud als ook van vrouw en man. De jongeren hebben veelal de energie en de nieuwe ideeën.  De ouderen hebben een dosis ervaring en meestal wat meer tijd. Uiteraard zijn dit generalisaties, maar het is mijn ervaring dat een gemêleerd bestuur vaak goed functioneert."


4. En over jouw rol als bondsbestuurslid – wat motiveert jou en hoe inspireer jij anderen ?

Bram: "Toen ik op mijn twaalfde begon met badminton, was ik meteen verkocht. Ik hou van veel sporten, maar badminton is voor mij de mooiste sport. Tactiek, techniek en fysiek komen op een geweldige manier bij elkaar en dat verveelt nooit. Als je dan de kans krijgt om iets te doen voor de sport die je aan het hart gaat, is de keuze niet moeilijk. In eerste instantie binnen de vereniging en nu op landelijk niveau. Dat vond ik overigens wel een moeilijke keuze, want voor mijn gevoel konden we nog wel de nodige stappen zetten bij de eigen vereniging."

"Gelukkig hebben we nu een jonge vrouwelijke voorzitter en zij maakt duidelijk dat het een goede keuze was. Met nieuw elan en energie pakt zij het weer net anders aan, waardoor de vereniging weer een nieuw impuls krijgt. Dat vind ik super inspirerend!"

"Er lopen zoveel mensen binnen onze sport rond met kwaliteiten en het is aan ons allen de taak om te zorgen voor een positief klimaat waar iedereen onderdeel van wil zijn. Open en eerlijk, kritisch maar opbouwend, dan inspireren we elkaar en heeft badminton in Nederland een mooie toekomst. Ik zal in ieder geval mijn best doen om daar mijn steentje aan bij te dragen."


Reageren?

Stuur een e-mail naar Bram Reudink!

 

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×