Terug

‘Doen wekt vertrouwen’ – Gesprek met bondsbestuurslid Rémon Verbeek

Rémon Verbeek (48) zit sinds 2012 als penningmeester in het bondsbestuur. Een bekend gezicht dus in de badmintonwereld. Wat velen niet weten is dat Rémon ook lid is van de juniorencommissie van BC Randstad in Rijswijk .

Volgens Rémon is het in elke organisatie van belang te weten welke richting je op wilt gaat. “Geld is slechts een randvoorwaarde, nooit een doel op zich .maar kan wel van invloed zijn voor de toekomst.”

Een beetje filosofisch is hij wel. “Ik probeer nooit teveel terug te kijken op dingen die zijn gebeurd, waar dan ook. Het verleden is voor mij alleen interessant om er een  trend uit te halen. Ik hoef de geschiedenis niet zo nodig te verklaren."

"Ik probeer in mijn werk – en dus ook in mijn penningmeesterschap – vooral vanuit het heden te redeneren. Dat is veel interessanter. Je legt daar bovendien ook een basis mee voor iets wat veel belangrijker is; de toekomst!”

Verantwoordelijkheidsgevoel

Rémon heeft beslist plezier in al zijn vrijwilligerstaken binnen de badmintonsport. “Natuurlijk geldt voor mij ook dat ik het niet meer zou doen, als ik het niet leuk zou vinden. Maar toch zie ik nog nét iets te veel mensen die vrijwilligerswerk nog wel doen maar er toch niet meer zo veel plezier in hebben of er passie voor tonen. Je moet ervoor waken dat je uit verantwoordelijkheidsgevoel teveel taken op je gaat nemen."

"Ik zie het soms ook in het verenigingsleven: mensen die heel veel doen, dulden ineens minder tegenspraak. Ja, dat is overigens heel menselijk. Maar mijn advies is altijd: bepaal voor jezelf wat je  wilt doen en houdt het daarbij, Dat  voorkomt dat het plezier in het vrijwilligerswerk gaat afnemen.”

Foto: Rémon Verbeek bij de spontane VlogWalk. "Bepaal voor jezelf wat je wilt doen en houdt het daarbij!"


De toekomst van  Badminton Nederland 

“Het is een interessante tijd. Niet alleen voor onze sport, maar eigenlijk voor alle sporten en het daaraan gerelateerde verenigingsleven. Gaan we met z’n allen mee in de maatschappelijke ontwikkelingen van individualisering? Of, slagen we er toch in om het sociale aspect van dat verenigingsleven te benadrukken?"

"Uiteindelijk zoeken mensen toch ook een fijne vriendenkring, een setting waar ze zich veilig en vertrouwd voelen? Ik ben er van overtuigd dat verenigingen nog levenskracht hebben als je aan die aspecten heel veel aandacht besteedt. Zorg goed voor je gasten. En je leden! Maar weet vooral ook wat je wilt zijn als vereniging. Wat is je identiteit?”

Bestuursrol

Rémon legt uit dat die vragen eigenlijk ook steeds terugkomen binnen het bondsbestuur. “Wie zijn we eigenlijk? Kijk, we weten langzamerhand wel dat een bond die er voor de gehele badmintonsport in Nederland is, haar eigen voortbestaan niet alleen kan laten afhangen van de verenigingen. Er zijn – zo blijkt ook uit allerlei onderzoeken – ontzettend veel badmintonners in Nederland die niet verbonden zijn aan verenigingen."

"Het is daarom ook belangrijk om ons ook te richten op deze groep. Wat kunnen wij hen bieden? Het zijn spannende uitdagingen waar we voor staan, want de antwoorden moeten we op een gegeven moment wel weten te formuleren.”

Waan van de Dag

“Het is heel verleidelijk om de tijd te besteden aan de  ‘Waan van de Dag’ ” zegt Rémon. “Het is echter  – als bondsbestuurslid, maar zeker ook als bestuurder binnen een vereniging – je verantwoordelijkheid om ook over je strategie na te denken. Welke keuzes kun je maken? En ja…. dan kom je ook vaak weer  op het onderwerp geld. Geld laat je voelen of een keuze haalbaar is. Eigenlijk is dat een hele goede zaak.”

De komende maanden 

“Over geld gesproken…. Ik ben bestuurlijk verantwoordelijk voor het project ‘Contributiesystematiek/Verdienmodellen’. Veel vrijwilligers zijn in diverse werkgroepen van start gegaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat de onderlinge samenhang tot mooie resultaten gaat leiden  want dit alles heeft wel heel veel potentie."

"We zullen onder andere ook uit kunnen gaan komen  bij nieuwe producten en diensten die we gaan aanbieden. Tja, we hebben hier wel een lange adem voor nodig. Deze uitdagingen los je nooit in een paar sessies op maar ik heb wel het gevoel dat er een mooi vertrekpunt is ontstaan.” 

“De verschillende werkgroepen met hun eigen ambities en ideeën, hebben onderling goed overleg met elkaar en ik voel nu dat ze mooi op één lijn komen. Ik ben dus erg positief over wat dit gaat opleveren en wat dit gaat betekenen voor Badminton Nederland. Ze zijn goed aan de slag. Het draagvlak stijgt. Doen wekt vertrouwen.”

Tips voor de penningmeesters in het land

Rémon is weliswaar bondsbestuurslid maar ook op verenigingsniveau is hij – zoals gezegd – actief. En met plezier deelt hij dan ook nog een aantal tips voor de vele clubpenningmeesters….

  • “Stel niet uit wat je nu kunt doen; bijvoorbeeld met betrekking tot aanmaningen. Wees snel, helder en alert. Vertel je leden dat het credo ‘Afspraak is afspraak’ heel belangrijk is.” 
  • “Splits de ledenadministratie van de financiële administratie. Net zoals in het bedrijfsleven. Daar doet een accountmanager ook geen debiteurenbeheer.”      
  • “Doe het werk alleen als je het nog echt leuk vindt. Zo niet: stop er dan mee.”
  • “Laat op een ALV het gespreksonderwerp ‘geld’ slechts een bijzaak zijn. Focus op je dienstverlening. Plaats bijvoorbeeld de jaarlijkse contributie in een context. Stel nu eens dat je het lidmaatschap van je vereniging met 12 euro wilt verhogen. Wel, dat is 1 euro per maand. Dat is nog niet eens een biertje per maand. Of dat is slechts één bioscoopkaartje per jaar. Enfin, noem het maar op. Ik weet zeker dat leden dan ook een dergelijke verhoging – bij die context – makkelijker zullen accepteren.”

 

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×