Terug

Lancering nieuwe landelijke jeugdcompetitie

Badminton Nederland lanceert vanaf het seizoen 2023-2024 een nieuwe landelijke jeugdcompetitie. Met een nieuwe landelijke jeugdcompetitie willen wij het competitie spelen voor de jeugd aantrekkelijker en uitdagender maken. Tevens streven we naar een hogere participatie, meer plezier en een laagdrempelige instap voor alle jeugd.

Uitleg proces van totstandkoming
De landelijke jeugdcompetitie wordt geïntroduceerd om badminton voor de jeugd een impuls te geven. In meerdere regio’s is er de afgelopen jaren een terugloop in het aantal teams geconstateerd. Door deze constatering is er een molen gaan draaien. Het begon met een analyse van de verschillende competitievormen die in de regio’s georganiseerd werden. We hebben alle kenmerken op een rij gezet en er zijn verschillende competitievormen uitgewerkt. Deze verschillende competitievormen zijn samengevoegd tot één competitieopzet. Bij de herziening van de competitie is er ook gebruik gemaakt van de onderzoeksresultaten van het Mulier Instituut. In dat onderzoek stond de vraag hoe het plezier in sporten toe te laten nemen bij jeugd centraal (zie het document ‘Hervorming jeugdcompetitie, via plezier naar groei!’).

Deze opzet is voorgelegd aan de RCW en LCW. Zij waren positief maar gaven wel een paar punten mee om over na te denken. Vervolgens is er een jeugdcompetitieteam opgericht en hebben we drie verenigingsbijeenkomsten georganiseerd. Vanuit de verenigingsbijeenkomsten en het jeugdcompetitieteam is feedback gekomen over de competitieopzet. Aan de hand van deze feedback hebben we nog een aantal wijzigingen doorgevoerd. In de Q&A (zie het document ‘Q&A Jeugdcompetitie’) staan alle vragen die gesteld zijn door verenigingen met daarbij het antwoord daarop en de doorgevoerde wijziging(en).

Klik hier voor de opzet van de nieuwe landelijke jeugdcompetitie.

Deadlines/tijdspad Jeugdcompetitie
Fase 1 inschrijven en publicatie:
1. Uiterlijk 10 april: inschrijvingen openen
2. 15 mei: Deadline inschrijven
3. Medio juni: concept indeling naar vereniging
a. 10 dagen om te reageren
b. Opmerkingen worden verwerkt
4. Eind juli: definitieve indeling op badmintonnederlandtoernooi.nl
5. 10 dagen voor start competitie spelers invoeren op badmintonnederland.toernooi.nl (1 september)

Ondersteuning
Om verenigingen te helpen bij de aanpak van het nieuwe competitiehuis hebben we een handboek (zie het document ‘Handboek jeugdcompetitie’) geschreven. Daarin staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit aanpakt. Daarnaast kunnen alle vragen omtrent de nieuwe landelijke jeugdcompetitie worden gemaild naar jeugdcompetitie@badminton.nl.

Wij willen iedereen die heeft geholpen bij de realisatie van de nieuwe jeugdcompetitie bedanken voor hun hulp en feedback. Nu is de opzet voor de landelijke jeugdcompetitie definitief en klaar om uitgerold te worden. Samen met alle betrokkenen gaan wij er een succes van maken!

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×