Terug

Let’s Play Net in Bilthoven op de Julianaschool

Overal in Nederland zie je tafeltennistafels, voetbalkooien, voetbal veldjes, beachvolleybal netten. Maar je ziet geen badmintonnet die de kinderen kunnen gebruiken om te gaan badmintonnen. Behalve in Bilthoven.

Op de speelplaats van de Julianaschool is laatst een “Let’s play net” geplaatst. Een metalen badminton “net”, hufterproof en in een knalrode uitvoering.

Uiteraard kan je het net gebruiken om te badmintonnen, maar als vakleerkracht bewegingsonderwijs vind ik het net een verlenging van de gymzaal. Dus de kinderen spelen ook “over en weer” spelletjes met volleyballen, voetballen, tennisballen…..alles wat hun fantasie prikkelt. Waar de kinderen het net gebruiken om OVER en weer te spelen (traditionele wijze), zie ik warempel dat de kinderen ook ONDER door spelen. In de gymzaal zijn wij bezig met de ASM (Athletics Skills Model) methode. Breed Motorisch opleiden en veelzijdig bewegen doen de kinderen ook met “Let’s Play Net”. Dus gebruiken wij het net met allerlei dimensies.

In het basisdocument bewegingsonderwijs onderscheiden wij twaalf leerlijnen. Van de 12 leerlijnen zijn mikken, jongleren, tikken, lopen, springen, balanceren en doelspelen van toepassing op het “let’s Play net”. Klauteren en zwaaien eigenlijk ook! Immers het net is hufterpoof!!!

Elke leerlijn bevat vaardigheden die ontwikkeld moeten worden. Tussen leerlijnen is een sterke samenhang. Mikken, jongleren en doelspelen bijvoorbeeld. In onze gymlessen op de Julianaschool worden deze leerlijnen gestructureerd aangeboden in allerlei variatie’s.

Buiten, bij het “let’s play net” kunnen de kinderen deze aangeboden vormen blijven herhalen en variëren met hun eigen fantasie. Dit bevordert hun ontwikkeling en bewegingsgedrag. In de gymlessen steken wij erg in op “zelfregulatie”. Het spel, in algemene zin, zelf op gang brengen en houden. En dat zie je volop bij het “let’s play net”.

En dan juist buiten, met allerlei weersinvloeden tijdens het spel, ongelijkmatige ondergrond. Dit maakt van de kinderen goede bewegers!

Tijdens de pauze op de Julianaschool wordt er gretig gebruik gemaakt van het “let’s play net”! Bijzonder vinden wij dat er ook goed op het materiaal gelet wordt door de kinderen.

Maar de combinatie, binnen in de gymles vormen aangereikt krijgen en deze buiten tijdens de pauze kunnen herhalen is een gouden combinatie.

Geschreven door: Eric Matherus

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×