Terug

Matchfixing bedreigt eerlijke sport: nieuwe campagne gelanceerd

Matchfixing Bedreigt Eerlijke Sport: Nieuwe Campagne Gelanceerd

Matchfixing vormt een ernstige bedreiging voor een eerlijke en zuivere sport, nauw verbonden met de (online) gokmarkt. Daarom slaan Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN), NOC*NSF, het ministerie van VWS en meer dan tien sportbonden nu de handen ineen met de campagne: Matchfixing? Kansloos!

Wat is Matchfixing?
Matchfixing gebeurt wanneer een sporter inzet op een eigen wedstrijd om vervolgens het resultaat te manipuleren, of wanneer een wedstrijd gemanipuleerd wordt voor sportief succes. Het gevaarlijkst zijn echter de gevallen waarbij het initiatief uit de illegale gokwereld komt. Vaak begint het met een berichtje via sociale media, gevolgd door een verzoek om een wedstrijd te manipuleren voor een aantrekkelijk bedrag. Dit kan grote gevolgen hebben voor de sporter.

Melden is Cruciaal
Els van Kernebeek, manager van CVSN, legt uit: "Deze campagne is preventief bedoeld. We informeren sporters over wat matchfixing is, hoe je erin verzeild kunt raken en welke risico’s het met zich meebrengt. Het is belangrijk dat sporters melding maken als ze benaderd worden, zodat wij hen kunnen ondersteunen en verdere problemen kunnen voorkomen."

Samen Sterk Tegen Matchfixing
Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, benadrukt het belang van de campagne: "Matchfixing hoort niet thuis in het voetbal en is onacceptabel. Clubs en leden zijn verplicht om het te melden als matchfixers hen benaderen. We werken nauw samen met het Openbaar Ministerie, politie, de overheid en internationaal met FIFA en UEFA om deze bedreiging aan te pakken."

Regels en Ondersteuning
NOC*NSF heeft een blauwdruk voor tuchtregels om matchfixing en gokken tegen te gaan. Sporters moeten deze regels kennen om problemen te voorkomen. Wie benaderd wordt, moet dit melden bij de sportbond of CVSN.

Voor meer informatie over de campagne Matchfixing? Kansloos! en deelname, neem contact op met Koen te Riele, communicatieadviseur CVSN, via koen.teriele@nocnsf.nl.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×