Terug

Nabeschouwing FZ FORZA Master toernooi BC Amersfoort 2019

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zo ver, het jaarlijkse FZ Forza Master toernooi vond plaats in de Juliana van Stolberghal te Amersfoort.

Dit top badmintontoernooi heeft ook deze editie voor veel spektakel gezorgd, waarbij er uitgebreid gestreden werd tot het beslissende punt gescoord werd. De planning werd met succes scherp in de gaten gehouden door de toernooicommissie in een vernieuwde samenstelling, waardoor alle wedstrijden mooi op tijd waren volbracht.

Categorie Master:

In de mastercategorie was er dit jaar een hoofdrol weggelegd voor BC DKC kopman Michiel Kruijt. Hoewel zijn club vorige week in Den Bosch de strijd voor de nationale titel in een golden game net verloor, bleek dit totaal geen invloed te hebben op zijn prestaties bij het Master toernooi. Met het behalen van alle 3 de finales in deze categorie was hij uiterst succesvol. Samen met Tamara v/d Hoeven (BV Almere) werd de Master GD gewonnen in een spannende 3-setter tegen Léon Nottelman (BC Almere) en Raquel Humphris (BC Duinwijck) die zonder geplaatste status verrassend de finale bereikten. De combinatie Michiel Kruijt/Léon Nottelman moesten genoegen nemen met een tweede plek in de Master MD finale, waarin Ties v.d. Lecq/Brian Wassink (BC Duinwijck) met een nihil verschil wonnen (18-21 21-18 21-18).

Bij de dames behaalde Jaymie Laurens (BC Drop Shot) zowel in de Master VE en Master VD de finale waarvoor in de halve finales tot twee keer toe werd afgerekend met de nummer 1 van de plaatsingslijst Ieva Pope. De Master VD werd samen met Jasmine Joy Paap (BC Culemborg) gewonnen in straight games (21-11 23-21) van Georgy v. Soerland-Trouerbach/Deborah v.d. Wal (BV Almere).

Alle hoop op een titel voor BC Amersfoort werd gevestigd op Meike Versteeg[2], die haar geplaatste status helemaal waar maakte. De finale tegenover Jaymie Laurens werd gewonnen door Meike Versteeg in een fantastische partij (16-21 21-14 21-19) waarin beide dames helemaal tot het uiterste gingen. Een genot om naar te kijken voor iedere badminton liefhebber. Tot slot was er titel prolongatie voor Aram Mahmoud (BV Almere), die in de finale optimaal kon profiteren van de 13 wedstrijden (waarvan zes maal een 3-setter) die Michiel Kruijt gespeeld had. Hierdoor was hij genoodzaakt om de partij bij een stand van 12-3 te staken. In de afsluitende speech was Aram heel erg gelukkig met het behalen van de overwinning, hoewel hij graag een volledige finale partij had gespeeld op centrecourt. Tot slot eindigde hij met: “Ik wens iedereen een goede terugreis”. Een perfecte afsluiting van het toernooi.

Categorie 4:

Ook in deze categorie is er volop gestreden voor de prijzen. De finale van de GD4 werd gewonnen door Ruben Hoksbergen/Frederique Dorrestein[1] door het koppel Atze van Westerene/Marinda Bouman te verslaan. Vervolgens was de VE4 was een prooi voor BC Amersfoort, met een onderlinge confrontatie tussen Jamie van Kleinwee en Marinda Bouman. Bij een stand van 13-9 in het voordeel van Jamie, zorgde een blessure ervoor dat Marinda de finale direct moest opgeven waardoor Jamie de titel veroverde. In de VD4 finale moesten Jamie van Kleinwee/Celeste Greve genoegen nemen met een 2de plek, waarin Demi van Ritter/Anouk van Wijk te sterk waren. Het pas 14-jarige top talent Noah Haase van de Nationale Jeugd Selectie excelleerde in de ME4 en versloeg Mathieu v.d. Velden [1] met overtuigende cijfers 21-16-21-11. De MD4 werd als laatste partij van het toernooi gespeeld. En het kon bijna niet uitblijven dat de broers Ruben/Bart Hoksbergen[1] deze titel wisten te bemachtigen na een mooie finale tegen Noah Haase/Rens Lagrouw (21-18 22-20). Dit zorgde zelfs bij de prijsuitreiking, voor een enigszins geëmotioneerde maar vooral trotse Frans Hoksbergen (vader) en tevens voorzitter van BC Amersfoort: “de MD4 is gewonnen door mijn kleine jongens”.

Categorie 6:

In de categorie 6 werd de GD6 gewonnen door Bodhi Lensen/Roseanne v.d. Doel die in de finale net iets te sterk waren voor Gino de Graaff/Manon Middendorp [2]. De finale-poule van de VD werd gewonnen door Andrea Brahimi/Iris Wilting. Terwijl de MD6 finale-poule werd gewonnen door Micha Ent/Armando de Haer. Een zeer verrassende finale ontstond er in de VE6 waarin twee ongeplaatste spelers tegenover elkaar stonden. Iris Wilting wist net als de VD6 haar zenuwen beter onder controle te houden, want in twee sets beide: 21-19 21-19 werd Elody Webbers verslagen. Tot slot was er nog een geweldige strijdt om de ME6 titel, waarin Cedric Vivié zijn 1ste titel voor BC Amersfoort wilde behalen op eigen bodem. Zijn tegenstander van BC Barneveld Bodhi Lensen[3] had hier echter andere ideëen over. Met een extreme 1ste set, waarin nog net twee punten van de maximum score werd afgebleven wist Bodhi een belangrijke stap te zetten. Die uiteindelijk ook beslissend bleek te zijn voor het behalen van de titel (28-26 21-17).

Categorie 8:

In deze categorie waren er twee onderdelen actief: ME8 en MD8 die beide bestonden uit een finalepoule. De ME8 werd gewonnen door Joël Zonnenberg. In de poule waren er helaas minder wedstrijden dan gepland wegens blessures bij 3 spelers. En ook in de MD8 moest een koppel opgeven waardoor er in een direct duel werd uitgemaakt wie de winnaar werd, met als resultaat Henk Zonnenberg/Joël Zonnenberg.

Mede door de assistentie van alle vrijwilligers van BC Amersfoort en met dank aan alle spelers/begeleiders/

verzorgers en sponsors was het toernooi een groot succes. Graag zien we iedereen volgend jaar terug voor een nieuwe editie van het Master toernooi.