Terug

NK COMPETITIE TEAMS 2024

Zaterdag 29 en Zondag 30 juni is de Hanzehal weer het toneel van het Nederlands Kampioenschap Competitie teams. Het is het feest van de kampioenen daar worden in twee dagen in totaal 84 wedstrijden gespeeld, Na afloop van alle wedstrijden blijven dan de kampioenen van de kampioenen over, dat zijn 14 teams die zich kampioen van Nederland mogen noemen voor de divisie waarin ze afgelopen seizoen hebben gespeeld.

Op 20 april zijn op diverse plaatsen in Nederland kwalificatiewedstrijden gespeeld. Daarin is het aantal kampioenen per divisie dat in Zutphen gaat spelen teruggebracht naar 4 teams. Om in Zutphen te mogen spelen hebben de teams met zijn allen op meerdere plaatsen in Nederland in totaal al 107 wedstrijden gespeeld. Niet alle teams die kampioen zijn geworden hebben aan die kwalificatie deelgenomen, van de 147 kampioenen hebben 96 teams kwalificatie wedstrijden gespeeld.

Daar komen bij de kampioenen uit de bondsjeugdcompetitie, daar zijn 52 kampioenen waarvan er 44 kwalificatie wedstrijden gaan spelen op 1 juni. Dat worden in totaal 67 wedstrijden waarvan na afloop de beste 4 per groep naar de finale gaan in Zutphen. Er zijn bij de jeugd in totaal 4 groepen waarvan er 3 kwalificatiewedstrijden moeten spelen. De kampioenen van jeugd A hebben zich rechtstreeks geplaats voor de finale.

Voordat we de finale gaan spelen zijn er dus al 174 wedstrijden gespeeld. Een wedstrijd bestaat uit 5 partijen in totaal dus 570 partijen. Organisatorisch is dat een hele klus. Maar, het is geen handwerk meer. Daarvoor maken we tegenwoordig gebruik van een programma waaruit ook de competitie gegenereerd wordt. Dat scheelt heel veel werk.

Na de kwalificatie wedstrijden komen daar nog eens 84 wedstrijden bij te spelen in de finale. Per wedstrijd worden er 5 partijen gespeeld, dit worden dan ook nog eens 420 partijen.

Al die wedstrijden worden gespeeld door 56 teams. Elk team telt gemiddeld 5 spelers waardoor er bijna 300 badminton spelers uit heel Nederland in de Hanzehal spelen om het kampioenschap van Nederland. Per wedstrijd worden er 5 partijen gespeeld, van elke spelsoort 1. Spelsoorten zijn Gemengd dubbel, Vrouwenenkel, Mannenenkel, Vrouwendubbel en Mannendubbel.

Het toernooi begint zaterdag en zondag om 10 uur. Nieuw is dat de organisatie ervoor heeft gekozen om alle wedstrijden voor de deelnemende teams op 1 dag te gaan spelen. Er zijn daardoor teams welke alleen op zaterdag of alleen op zondag spelen. Er worden per team in een groep van 4 teams 3 wedstrijden gespeeld in 3 ronden. Beide dagen is het einde rond 19 uur, dan weten we wie kampioen van Nederland is in de divisies welke die dag hebben gespeeld.

Om dat alles in goede banen te leiden is er een wedstrijdleiding bestaande uit 3 mensen van Badminton Nederland. Die zorgen voor het wedstrijdtechnische deel van het toernooi.

BC Rianto uit Zutphen als host van het evenement heeft heel veel meewerkende vrijwilligers voor heel veel noodzakelijke activiteiten vanuit haar leden gemobiliseerd. Zo is daar een omroeper welke de partijen omroept naar een baan te gaan. Er moeten shuttles mee gegeven worden 2 per partij. Er zijn veren en nylon shuttles afhankelijk van in welke divisie er gespeeld wordt. Ongeveer de helft van alle shuttles zijn veren shuttles die maar 1 partij of een deel daarvan meegaan met andere worden er gaan ruim 500 veren shuttles verbruikt worden komend weekeinde. Nylon shuttles gaan meer partijen mee maar ook daarvan warden er ongeveer 150 verbruikt.

Het is dus een hele happening en vraagt veel van vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. Maar het is heel leuk om te doen. BC Rianto heeft vanaf 2012 meegewerkt bij de organisatie. De coronajaren niet meegerekend wordt dit de 11e keer voor BC Rianto.

Daarnaast is BC Rianto ook in de lead om in een van de divisies kampioen van Nederland te worden, een van de teams heeft zich geplaatst voor de finale door in de kwalificatiewedstrijden als groepswinnaar te eindigen. Daarnaast heeft BC Rianto ook een jeugdteam in de race voor het kampioenschap van Nederland. Mocht een van beide teams niet kampioen worden dan is de prestatie toch bijzonder te noemen, immers je hoort bij de 4 beste kampioenen van Nederland en ook dat is een prestatie.

Bron: BC Rianto

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×