Terug

Sporters en coaches in open brief aan nieuw kabinet: ‘Grote zorgen over bezuinigingen op sport’

67 (oud-)topsporters en topcoaches spreken zich in een paginagrote open brief in het AD hun zorgen uit over de plannen van het toekomstige kabinet. Als de maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord worden uitgevoerd, verliest de sport jaarlijks zo’n 45 miljoen euro. Ondertekenaars van de brief zijn afkomstig uit het gehele palet van de sport, van shorttrack tot voetbal. Bekende namen zijn onder meer: Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten, Sven Kramer, Suzanne Schulting, Diede de Groot, Guus Hiddink, Sarina Wiegman en vele anderen.

(Door NOC*NSF)

Sport voor álle kinderen en behoud van top 10-positie
De briefschrijvers benoemen de unieke verenigings- en clubstructuur die we in Nederland kennen; de kraamkamer voor toptalenten. Zij willen dat sport toegankelijk blijft voor álle kinderen. Ook de impact van de bezuinigingen op de topsport is groot, aldus de (oud-) topsporters en -coaches: “Onze medailles kosten bloed, zweet en tranen, maar zijn relatief ‘goedkoop’.” Dat komt, aldus de brief, door een combinatie van verenigingsstructuur en topsportprogramma’s op verschillende plaatsen in ons land: “Een systeem waar de hele wereld jaloers op is. Dat moeten we behouden. Daarmee zetten we Nederland echt op één.”

Hoofdlijnenakkoord: minstens 45 miljoen pr jaar minder
Het bedrag van 45 miljoen dat de sport zeker zal moeten inleveren als de plannen uit het hoofdlijnenakkoord doorgaan, komt voort uit een berekening van NOC*NSF en KNVB. De belangrijkste onderdelen van de som zijn een daling met 20 procent van de Nederlandse loterij-afdracht voor de sport (vorig jaar ruim 50 miljoen euro) door verhoging van de kansspelbelasting, 10 procent korting op sportsubsidies die via gemeenten worden uitgekeerd en een jaarlijks verlies van 3,5 miljoen euro voor het (jeugd)voetbal op basis van bestaande btw-afspraken met het ministerie van VWS. Deze afspraak vervalt als het btw-tarief stijgt van 9 naar 21 procent.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×