Terug

Uitvoering nieuwe coronamaatregelen badmintonsport

De Nederlandse overheid heeft besloten om per 6 november 2021 bij amateurwedstrijden op binnensportlocaties het plicht tot het tonen van het Coronatoegangsbewijs (CTB) in te voeren. In dit stuk gaan we in op het CTB, de praktische uitwerking, de belangrijkste vragen en de versoepelingen voor de competitie.

Badmintonprotocol
Inmiddels heeft NOC*NSF het generieke protocol Verantwoord Sporten geüpdatet en op basis daarvan hebben wij ons Badmintonprotocol bijgewerkt. Kijk hier voor de meest recente versie van het protocol.

FAQ
Daarnaast heeft NOC*NSF haar FAQ weer bijgewerkt met antwoorden op de meest voorkomende vragen. Hieronder hebben we de belangrijkste vragen op een rijtje gezet. Bekijk hier de hele FAQ van de sportkoepel.

Wat houdt het Coronatoegangsbewijs (CTB) in?
Het CTB is de QR-code die je krijgt als je twee keer gevaccineerd bent, hersteld bent van corona of negatief bent getest. Badmintonners en publiek/supporters die geen QR-code kunnen tonen hebben met ingang van a.s. zaterdag 6 november geen toegang tot de sportaccommodatie. Het gevolg hiervan kan zijn dat er wedstrijden die in de komende weken gepland staan niet door kunnen gaan vanwege een tekort aan spelers. Deze plicht geldt niet voor vrijwilligers en personen die functioneel aanwezig moeten zijn. Onder vrijwilligers wordt verstaan trainers, leiders, coaches, scheidsrechters en andere vrijwilligers. Ouders die de kinderen naar de wedstrijd brengen vallen niet onder het begrip vrijwilliger.

Wie is verantwoordelijk voor de controle op het coronatoegangsbewijs?
Er is geen standaardantwoord op deze vraag. De vereniging moet in overleg met eigenaar van de hal (vaak gemeente), deze hebben samen de verantwoordelijkheid te regelen dat er iemand staat om de CTB te doen. Gemeenten hebben vanuit het rijk een potje geld ter beschikking voor het faciliteren van de check rondom CTB. Het kan zijn dat de gemeente zelf al iemand inhuurt, maar het kan ook zo zijn dat je hier zelf achteraan moet. Je kunt in dit geval als vereniging ervoor kiezen een vrijwilliger neer te zetten, maar het is ook mogelijk hier iemand voor in te huren. Voor het inhuren van bijvoorbeeld een beveiliger die de CTB kan doen is in iedere gemeente geld beschikbaar. Gemeenten hebben hierin wel hun eigen beleid, dus vraag van tevoren eerst na tot welk bedrag de vergoeding rijkt en wat je als vereniging zelf in zou moeten leggen.

Wat te doen in geval van weerstand bij de controle op het coronatoegangsbewijs (CTB)?
Maak duidelijke afspraken met gemeente over hoe te handelen bij excessen bij de controle op CTB (ga niet in discussie en schakel handhaving in indien noodzakelijk).

Versoepelingen in de competitie
Belangrijk is voor het verdere verloop van de competitie dat zoveel mogelijk wedstrijden doorgaan. Om verenigingen hierbij te ondersteunen verruimen wij de reglementaire bepalingen op de volgende twee punten:

Invalregeling
In de Uitvoeringsregeling staat nu beschreven dat een speler in één competitieweek één keer mag invallen in een ander team. Om het voor verenigingen makkelijker te maken om invallers te vinden, kan het aantal van 1x invalbeurt per speelronde worden losgelaten. Door een speler meerdere malen te laten invallen in een speelweek wordt de mogelijkheid om een invaller te vinden groter. Dit geldt voor de rest van het competitieseizoen 2021/2022. De overige regels blijven wel bestaan. Het is dus niet mogelijk om een speler in te laten vallen in een lagere Divisie of met een hogere invalranking.

Versoepeling verplaatsen van wedstrijden
Mocht het niet lukken om de wedstrijden door te laten gaan met invallers, dan is er de mogelijkheid om de wedstrijd te verzetten. In aanvulling op de eerdere melding in het CWI is het tot en met 21 november mogelijk om wedstrijden ook naar januari 2022 te verplaatsten. Na de persconferentie van 12 november zullen op basis van de nieuwe informatie een besluit nemen over de periode na 21 november.

We begrijpen dat de praktische uitwerking van deze ingrijpende en vergaande maatregel veel vraagt van verenigingen en hun vrijwilligers. Als er vragen zijn of wij ergens bij kunnen helpen schroom het dan niet op contact op te nemen met Manager Competitiezaken Joan Peeters (jpeeters@badminton.nl of 06-28570321) of Directeur Barbara Mura (bmura@badminton.nl of 06-29022819).

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×