Terug

Veel internationale prijswinnaars tijdens Carlton International Youth Tournament 2019

Zaterdag 28 en zondag 29 december 2019 vond het 43e Carlton International Youth Tournament van BC Victoria plaats in Hoensbroek. Om en nabij de 300 spelers streden in 5 leeftijdscategorieën voor de hoogste trede van het podium.

Meest opvallende in het deelnemersveld was de komst van een speler uit Japan en de terugkeer van enkele Deense spelers. Landen als Duitsland, België, Frankrijk, Engeland en Schotland, blijven de weg naar Hoensbroek vinden. Uiteraard was er ook een Nederlandse delegatie, evenals een kleine groep uit Tsjechië.

De eerste toernooidag kende een soepel verloop; alle partijen werden veelal voor op schema afgespeeld en veel geplaatste spelers knokten zich een weg naar de halve finales.

Op de finaledag werden, in de thuishaven van BC Victoria, vanaf 10.00 uur de halve finales in alle leeftijdsklassen en alle leeftijdscategorieën gespeeld. Omstreeks 14.00 uur startten de finales; aansluitend werd om 17.30 uur afgesloten met de prijsuitreiking.

Een samenvatting van de finaledag per categorie.

U11

In de jongste klasse won Yashica Racharla uit Groot-Brittannië alles wat er te winnen viel in deze klasse. Zonder setverlies werd de winst in de meisjessingle binnen gehaald. In de finale was haar dubbelpartner, Merel Patteet uit Belgie, niet tegen haar opgewassen. Samen wonnen ze wel de meisjesdubbel finale van Aahna Batia (GBR) en Sarah Nickel (GER) na twee spannende sets.

In het gemengddubbel was Racharla succesvol met haar partner Yarik Lewis (ENG) door in de finale te winnen van Aarav Bhatia en Juna Bartsch.

Diezelfde Lewis moest in de jongenssingle na 3 lange sets buigen voor Lenny Hubert (FRA). De beide jongens haalden alles uit de kast en maakten er een waar spektakel van.

De jongensdubbel werd een ware slijtageslag tussen Alex Weissgerber en Malo Fortin (FRA) en Flint Croes en Axel Gras (BEL). Na drie sets trok het Franse koppel aan het langste eind.

U13

In de U13 klasse was het de Duitser Rafe Kenji Braach die zegevierde. Waar hij vorig jaar in de finale moest opgeven, was hij nu in twee sets te sterk voor Corentin Peltre uit Frankrijk. Samen met Sam Cuntapay (NED), won hij ook het jongensdubbel in deze leeftijdscategorie.

Peltre, finalist in de jongensenkel, won samen met zijn partner Léna Laurent (FRA) wel het gemengddubbel, door in twee sets te winnen van Leon Kaschura en Lisa Bonnemann (GER). Opvallend was dat beide partijen maar nipt de halve finales hadden gewonnen.

De meisjesenkel was een prooi voor Esmeralda van Drunen; zij won in twee sets van de Franse Maeve Delannoy- Seillier. Deze laatste behaalde samen met partner Flora Mias ook de finale in het meisjesdubbel. Hierin werd nipt in twee sets verloren van de Nederlandse Gwyneth Tan en de Frans Aurore Touzé.

U15

De u15 categorie is standaard de categorie met de meeste inschrijvingen; zo ook dit jaar. Dat betekent veel partijen en grote schema’s.

De Duitse David Eckerlin kende een eenvoudige route richting de finale, waar hij uitkwam tegen de Engelsman Ben Hammond, die eveneens weinig tegenstand kende tot aan de finale. In de finale maakten zij er een marathonpartij van, die uiteindelijk in het voordeel van Eckerlin beslist werd.

Hammond won daarna met Dylan Saunders wel het jongensdubbel. Na, wederom, een marathonpartij werd er in 3 lange sets gewonnen van Mats Duwel en Joep Strooper uit Nederland.

Brooke Stalker (SCO) kreeg de finaleplek in de schoot geworpen door opgave van Flora Wang (NED) in de halve finale. In de finale speelde ze een spannende partij tegen de Franse Marcot Solenn, maar trok uiteindelijk in 3 sets aan het langste eind.

De meisjesdubbel werd in de finale een Frans onderonsje. Lilly Becker en Lilou Schaffner wonnen in 2 sets van Hugoline Canfarotta en Mahaut Gombrowicz en schreven daarmee dit onderdeel op hun naam.

Ook het gemengddubbel werd gewonnen door een Frans koppel. Yohann Osvald en Lucie Couvert wonnen in 2 sets van Jen Nuyts en Femke Broeckx (BEL).

U17

De Deense Sofie Rojkjaer Kjobsted was de beste deze klasse; na een spannende halve finale, waarin zij nipt won van de Nederlandse Anouk van Wijk, won zij in de finale van haar landgenote Laerke Thomsen in twee sets.

Noah Haase won vorig jaar de titel in de U15 klasse; dit jaar won hij ook de U17 klasse. In de halve finale rekende hij af met de eerstgeplaatste en in de finale werd Charles Fouyn in 2 sets verslagen. Samen met Dyon van Wijlick won hij ook het jongensdubbel door David van Dalm (BEL) en Rens Lagrouw (NED) te verslaan.

Van Wijlick won op zijn beurt ook het gemengddubbel samen met Kirsten de Wit, door eerst in de halve finale in een thriller Haase en Diede Odijk te verslaan en daarna, in een geheel Nederlandse finale, Lagrouw en Iris van Leijsen.

De meisjesdubbel was ook een geheel Nederlandse aangelegenheid; Iris van Leijsen en Diede Odijk gingen met de titel aan de haal, door Novi Wieland en Kirsten de Wit te verslaan.

U19

In de oudste leeftijdscategorie werden beide single onderdelen gewonnen door Nederlanders. Jules van Wijlick was in twee sets duidelijk te sterk voor de Duitser Jonas Werner en bij de meisjes was Amber Derksen de baas over Kiona van der Werf.

Samen wonnen van Wijlick en Derksen ook de gemengddubbel, door in de finale te winnen van dezelfde Werner en van der Werf.

Derksen maakte de hattrick compleet door in de meisjesdubbel samen met Kim Fleuren te winnen van van der Werf en Kaylee van der Wiel.

De jongensdubbel in deze leeftijdscategorie werd tenslotte een prooi voor Gerko Luijkx (NED) en Quentin Werner (GER), welke in een spannende poule boven Joel Francis (GBR) en Finn Saunders (ENG) eindigden.