Terug

Verslag Hulic Daihatsu Japan Para-Badminton International 2017

Aan dit toernooi werd namens Badminton Nederland deel genomen door Megan Hollander (SU5) en Joey Lie (SS6).

Na een lange vlucht van Amsterdam naar Tokio, ruim 2 uur rijden van het vliegveld naar het hotel, wat rust en 2 dagen acclimatiseren konden we woensdag 6 september een kijkje gaan nemen en trainen in de sporthal  in het Machida City Gymnasium. Een prachtige grote accommodatie met 14 banen.

We merkten al snel dat alles zeer goed georganiseerd was. Een grote delegatie stond ons op te wachten op het vliegveld, stond klaar bij aankomst in het hotel om zich te bekommeren over onze koffers, er was een speciale desk ingericht in het hotel met het verdelen van de kamers en voor het geven van informatie over de gang van zaken het hotel aangaande, het transport naar de sporthal v.v. en het toernooi. Iedereen had een eigen taak en wist precies van de hoed en de rand. Hier konden we ook terecht voor het stellen van vragen. Over aandacht dus niet te klagen. Maar ook in de sporthal was alles top geregeld.

Er zijn 175 deelnemers dus we kunnen spreken van een zeer goed bezet toernooi. Ook waren er weer veel nieuwe spelers die nog geclassificeerd moesten worden. Een zeer sterk deelnemersveld waarvan velen hoog genoteerd staan op de ranking. Voor het eerst op een toernooi waar wij aan deelnemen ook een groep spelers uit China.en dat maakte ons nieuwsgierig.

Op woensdag was er 2 keer een managersmeeting en na deze 2 bijeenkomsten kon er gestart worden met de indeling van het toernooi , de loting en publicatie op internet en op donderdag 7 september begonnen worden met het toernooi. Helaas werden Megan en Joey niet geplaatst, wat betekende dat er minimaal 1 geplaatste speler in hun poule zou zitten.

Megan kwam uit in 3 onderdelen en in alle 3 haar poultjes zat een als eerste geplaatste. In de poule van het enkelspel zat ook de Chinese speelster Qiuxia Yang, die al eerder gewonnen had van de als eerste geplaatste Japanse Ayako Suzuki. Megan zou dus flink aan de bak moeten om als 1e of 2e door te kunnen gaan naar het afvalsysteem.

Beide speelsters waren duidelijk sterker al moet gezegd worden dat de uitslagen een beetje geflatteerd zijn. Er waren hele mooie rallys bij die dan uiteindelijk toch naar de tegenstandsters gingen.

Het gemengd dubbel samen met de Schot Alan Oliver was de eerste wedstrijd. Even wennen aan elkaar, de banen en daarbij kwam nog de spanning van het toernooi. Gezien de sterkte van de tegenstanders had deze mix zeker gewonnen moeten worden. Helaas kwamen Alan en Megan beiden niet in hun spel en werd er geen gebruik gemaakt van de zwakte van de dame uit Australië.

Een  3e game zat er zeker in, maar een voorsprong in de 2e werd weg gegeven en zo kon er geen 3e game uit gehaald worden. Ook de 2e mix ging verloren. Tegen de als 1e geplaatsten,  een sterk Frans koppel was niet veel in te brengen en ging ook deze partij naar de tegenstanders.

Het damesdubbel met Katarzyna Ziebik uit Polen ging ook moeizaam. De 1e geplaatsten waren ook nu weer duidelijk sterker, maar ook van de minder sterke dames werd verloren. Dat betekende voor Megan einde van dit toernooi.

Joey speelde het gemengd dubbel met de Poolse Maria Bartusz tegen een sterk ervaren koppel. Ook in deze partij kwam het er niet helemaal uit. De veel meer ervaren tegenstanders kwamen niet in de problemen en konden de wedstrijd eenvoudig naar zich toe halen.

De 2e mix ging al duidelijk beter, maar helaas ook hier geen winst. In de 1e game zag het er nog even naar uit dat Joey en Maria deze zouden gaan winnen, maar konden helaas niet doordrukken toen het er op aan kwam.

De hoop was gevestigd op het enkelspel. De 1e game ging erg snel voorbij. Joey kwam niet in zijn spel, bewoog te langzaam, zijn slagen kwamen niet diep genoeg en zag zijn tegenstander steeds verder uitlopen. De 2e game verliep gelukkig iets beter en maakte Joey mooiei punten, maar uiteindelijk toch te weinig op er nog een 3e uit te slepen.

Hierna de wedstrijd tegen de als 2e geplaatste speler. In 2 games wist Joey 10 punten te maken wat betekende dat de winst ruim naar de meer ervaren tegenstander ging.

Het laatste gemengddubbel was een wedstrijd die gelijk op ging tegen een gelijke sterkte. Maar ook nu kwamen Joey en Maria net tekort. De wedstrijd kon alle kanten uit gaan, maar ook nu trokken zij aan het kortste eind en ook nu weer net geen 3e game.

De laatste wedstrijd van vandaag voor Joey was het enkelspel tegen een Thaise speler. Joey kende deze speler van een eerder toernooi. Beide spelers zijn goed vooruit gegaan en gehoopt werd op een mooie wedstrijd. Het werd een spannende wedstrijd met goed gevarieerd spel. De eerste game was voor Joey en de tweede game werd net in de verlenging verloren. In de 3e game ging de tegenstander er gelijk vandoor en werd het moeilijk om de achterstand weg te werken. Jammer genoeg ging deze game verloren en was ook voor Joey dit het einde van het toernooi.

Hij kwam niet uit in het mannendubbel.  De afspraak die hij gemaakt had met een speler uit India werd ontbonden door de coach van deze speler omdat hij met een ander kon/moest spelen.

Wat betreft dit toernooi moeten we concluderen dat het steeds zwaarder wordt nu het Para-Badminton een Paralympische sport is geworden. Dit toernooi in Japan was echt van wereldklasse. Er komen steeds meer sterkere landen bij met sterke jonge spelers die professioneel bezig zijn. Dat wil zeggen de gehele dag en gehele week  in het teken staat van badminton. Intern wonen in een opleidingscentrum, worden verzorgd en zelfs betaald.

Beide spelers hebben het in ieder geval geprobeerd en hebben van deze wedstrijden veel geleerd.

Conclusie mag gesteld worden dat er nog heel veel gedaan moet worden, meer getraind en dat er nog veel meer van dit soort toernooien moeten worden gespeeld.

Annie van Daal

Alle uitslagen zijn terug te vinden op onderstaande link

http://www.tournamentsoftware.... 

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×