Terug

Veteranen Nations Cup 2023 bij Duinwijck

Van donderdag 1 juni t/m 4 juni aanstaande zal in de DEGIRO-hal te Haarlem gestreden worden om de Nations Cup 2023. BC Duinwijck organiseert de 11e editie van dit 2- jaarlijkse evenement in het kader van haar 75-jarig bestaan en zal zo’n kleine 400 spelers ontvangen uit 9 deelnemende landen.

(Door Sandra Kroon)

HISTORIE

Het toernooi is ontstaan op initiatief van een aantal Engelsen, die het een goed idee vonden om eens een masters-interland te organiseren met aansluitend een individueel toernooi. Het plan werd voorgelegd aan Rob Ridder en Jesper Helledie (Denemarken) die uiteraard enthousiast reageerden. Er werd besloten om Zweden er bij te vragen en de deelnemende landen een 40+-team en een 50+-team te laten samenstellen, met als onderdelen een mannendubbel, een vrouwendubbel en een gemengddubbel.

Van een kleine delegatie in 2005...

En zo vond in 2005 in Folkestone de eerste interland plaats (de ‘4 Nations’) met Engeland, Denemarken, Zweden en Nederland. Rob Ridder had een team bij elkaar gesprokkeld met in de 40+ Jeannette van der Werf, Annette Rozemeijer, Sandra Kroon, Wim Fisscher en Bas von Barnau Sijthoff, en de 50+ bestond uit Jessy Havelaar, Marjan Ridder, Frits Hoogland, Rein van der Wiel, Jacky Noya en Rob Ridder. Het totale deelnemersveld van de 4 landen bij elkaar bedroeg ongeveer 50 spelers.

Inmiddels is het toernooi geëvolueerd van een vriendschappelijk duel tussen 4 landen met aansluitend een individueel toernooi, tot een serieus en prestigieus Europees evenement met als officiële titel ‘Nations Cup’, verspeeld over 4 dagen. Het aansluitende individuele toernooi is vanaf 2018 geschrapt. De 40- en 50 plus zijn inmiddels verbreed naar 6 leeftijdscategorieën (40+ t/m 65+) en de onderdelen zijn uitgebreid met een extra gemengddubbel. Het aantal deelnemende landen ligt rond de 9 (afhankelijk van beschikbare zaalgrootte) en het spelersaantal loopt in de honderden. ‘De Cup’ is alle edities nog gewonnen door óf Denemarken óf Engeland.

NATIONS CUP 2023

Terug naar Haarlem, waar al maanden achter de schermen hard wordt gewerkt aan de voorbereidingen van de aanstaande interland. Het is overigens niet de eerste keer dat Duinwijck dit organiseert; in 2008, precies 15 jaar geleden, was de Duinwijckhal ook al het strijdtoneel van de Nations Cup. Deze editie ligt de organisatie in de ervaren handen van Duinwijckers Jules Bakker, Bram Schuijt, Bart Gerrits, Rob Ridder en Thilini Scherpenzeel, bijgestaan door vele andere vrijwilligers gedurende de toernooidagen. De deelnemende landen zijn Engeland (1e geplaatst), Frankrijk, Spanje (poule A), Denemarken (2e geplaatst), Zweden, Ierland (poule B), en Duitsland (3e geplaatst), Nederland, Zwitserland (poule C).

De Nations Cup start woensdagavond 31 mei met een Welcome Party in de DEGIRO-hal, gevolgd door de eerste poulewedstrijden op donderdagochtend 1 juni om 08.30 uur. ‘s Ochtends start Nederland tegen Zwitserland, waarna de middag gebruikt kan worden om op te laden voor de klapper Nederland-Duitsland om 17.30 uur.

Support (in oranje, met toeters en bellen) wordt zeer gewaardeerd! Het is sowieso de moeite waard om deze dagen een kijkje te komen nemen. Waar je bij de Dutch Junior de toekomstige toppers bezig ziet, kan je hier zomaar een ex-Olympiër of WK-ganger tegen het lijf lopen. Een dagje ouder wellicht, maar nog even gepassioneerd en gedreven.

PROGRAMMA

-Donderdag 1 juni:

Group A: 08:30-13:00 FR-ES; 13:00-17:30 ENG-ES; 17:30-22:00 ENG-FR

Group B: 08:30-13:00 SE-IE; 13:00-17:30 DK-IE; 17:30-22:00 DK-SE

Group C: 08:30-13:00 NL-SUI; 13:00-17:30 DE-SUI; 17:30–22:00 DE-NL

-Vrijdag 2 juni:

Zelfde tijdschema: 8:30 - 13:00 13:00 - 17:30 en 17:30 – 22:00 met nieuw te formeren

poules gebaseerd op de resultaten van donderdag 1 juni.

-Zaterdag 3 juni:

Tijdschema: 8:30 - 13:00 en 13:00- 17:30, met nieuw te formeren poules gebaseerd op de

resultaten van vrijdag 2 juni.

-Zondag 4 juni:

Tijdschema: 9:00 – 13:30, gevolgd door de prijsceremonie.

Voor Nederland komen uit:

Leon Nottelman (Almere), Roy Rouwhorst (Mariken), Miranda van Loon (Shot), Xandra Stelling (Amersfoort), Ilja Bakker (Amersfoort), Stephan van Houtem (Mariken), Quint Hofmann (WIK), Ernst Jan de Keijzer (DKC), GerbenBruijstens (Nuenen), Pascalle van Nielen (Barendrecht), Sandy Bruil (Duinwijck), Georgy Trouerbach (Zijderveld), Robert Otto (BCH), Stan de Lange (Barendrecht), Rowan Schara (Shot), Marielle van der Woerdt (Zijderveld), Liesbeth de Boer (Conquesto), Ineke Lotgering (Delft), Petra Landmeter (Zwaluwen), Arjan Regtien (Zijderveld), Marcel Rietberg (Delft), Philip Oei (Amersfoort), Bas von Barnau Sijthoff (Drop Shot), Linda van Houten (Conquesto), Elke Nijsse-Drews(Drop Shot), Sandra Kroon (Drop Shot), Frits Neuteboom (Drop Shot), Wim Fisscher (Duinwijck), Marcel Bijen (Drop Shot), Christ Daamen (Culemborg), Jeannette van der Werff (Barendrecht), Annette Rozemeijer (Duinwijck), Maureen Oskam (Amersfoort), Rick Paap (Culemborg), Bram Schuit (Duinwijck), Uun Santosa (OSM), Rob Ridder (Duinwijck), Marjan Ridder (Duinwijck) en Christine Black (Schotland, geen NL dame 65+ gevonden).

... naar een bijna voltallige bezetting in Schiltigheim voor de Nations Cup 2022, sinds 2018 aangekleed door Van de Kolk Hypotheken.

Graag tot ziens tijdens de Nations Cup 2023 bij het jubilerende BC Duinwijck.

DE GIRO-hal
Badmintonplein 1
2023 BW Haarlem

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×