Terug

Wijzigingen Eredivisie 2023/2024 en competitiestructuur 2024/2025

Voor het seizoen 2024/2025 komt er een structuurwijziging in de Bondscompetitie die van invloed is op alle verenigingen/teams in de Bondscompetitie. Komend seizoen zijn er een aantal wijzigingen in de Eredivisie.

Wijzigingen Eredivisieseizoen 2023/2024
De Eredivisie bestaat volgende seizoen uit 8 teams. Hoornse BV en AMOR hebben zich teruggetrokken uit de Eredivisie.

Na overleg met de Eredivisieverenigingen is besloten om komende seizoen in de Eredivisie een hele competitie te gaan spelen. De nummer 1 plaatst zich rechtstreeks voor de finale. De nummers 2 en 3 spelen in de halve finale play-off om het laatste ticket voor de finale.

De nummer 8 speelt een beslissingswedstrijd tegen het hoogst geëindigde standaard team in de 1e divisie.

Structuurwijzigingen in seizoen 2024/2025
Na een lang en intensief traject ‘Kwaliteitsimpuls Eredivisie’ is besloten om vanaf seizoen 2024/2025 de competitiestructuur als volgt te wijzigen:
- Eredivisie, 8 teams. Er zal een hele competitie worden gespeeld, met een finale om het landskampioenschap tussen de nummer 1 en 2.
- 1e divisie, 2 afdelingen, bestaande uit 8 in plaats van de huidige 10 teams.
a. 1 afdeling met alleen maar standaard teams
b. 1 afdeling met alleen maar 2e teams.

Achterliggende gedachte achter deze keuze is:
- Een sterkere Ere- en 1e divisie door de afdelingen terug te brengen naar 8 teams.
- Door een 1e divisie met standaard teams vindt er een gezonde ‘verplichte’ Promotie/Degradatie tussen Ere- en 1e divisie plaats.
- Meer verenigingen/teams die mee gaan doen in de top van de competitiepiramide.

Er wordt een werkgroep opgericht om de verenigingen met standaardteams die in 1e divisie uit gaan komen te ondersteunen bij het kleiner maken van de overgang naar de Eredivisie.

Gevolgen voor Promotie/Degradatieregeling 2023/2024
Bovenstaande structuurwijziging heeft gevolgen voor de Promotie/Degradatieregeling voor komend seizoen 2023/2024. Doordat versterkte degradatie van 4 teams uit de 1e divisie gaat plaatsvinden heeft dit ook eenmalig gevolgen voor alle divisies daaronder. De Promotie/Degradatieregeling 2023/2024 wordt op basis van bovenstaande wijzigingen uitgewerkt. Uiterlijk 1 juli wordt de Promotie/Degradatieregeling 2023/2024 gepubliceerd.

Impuls Eredivisie
De impuls van de Eredivisie behelst meer dan alleen bovenstaande wijzigingen, maar deze wijzigingen dragen bij aan de richting waar we op termijn naar toe willen, een sterke en professionele Eredivisie met een gezonde promotie/degradatie tussen Eredivisie en de divisie daaronder. Momenteel is er ook een werkgroep aan de slag om de Eredivisiewedstrijden als een event te gaan benaderen, zodat naast het de Eredivisie zelf ook het badminton in de breedte meer wordt gepromoot. Afgelopen 1 tot 2 jaar zijn bijvoorbeeld alle Eredivisieverenigingen aan de slag gegaan met het live streamen van Eredivisiewedstrijden, zodat deze wedstrijden voor een breder publiek zichtbaar worden.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×