Terug

Oom Piet (95) mept nog steeds een aardig shuttletje

Hij mag dan wel 95 lentes zijn, oom/opa Piet Tuasuun is de oudste vrijwilliger van Mae Uku, het wijkgebouw van het Moluks welzijnswerk in Oost-Souburg. Bovendien badmintont hij nog steeds een aardig potje. Mae Uku houdt daarom zaterdag voor het zesde jaar een eerbetoon aan hem met de strijd om de Oom Piet Tuasuun- bokaal.

Oom Piet wordt door de Molukse gemeenschap én de Zeeuwse badmintonsport gekoesterd als een waar sieraad. Het leverde hem vele tientallen jaren geleden al de koosnaam De Zwarte Parel op. Niet te verwarren met zijn aanspreektitel oom of opa, want dat is in Molukse kringen een teken van respect naar de oudere generatie. Tuasuun was in 1967 bij de oprichting van badmintonclub Astroïden, werd er zelfs clubkampioen. Hij was lange tijd de oudste Zeeuwse competitiespeler en bovendien gaf hij ook nog vele jaren badmintonles, tot zijn 85e. Zijn leeftijd heeft hem er nooit toe gebracht het rustiger aan te doen. Zelfs nu traint oom Piet nog twee keer per week. ,,En bij wedstrijden win ik soms zelfs nog van de jonge garde", zegt de goedlachse, nog immer superfitte Souburger.

Poetsen

Ook in wijkhuis Mae Uku ('Kom tezamen') in de Prins Hendrikstraat dragen ze oom Piet op handen. Niet alleen vanwege zijn respectabele leeftijd en zijn persoonlijkheid, maar ook omdat hij flink de handen laat wapperen in het wijkhuis. Hij is er lid van de schoonmaakploeg en elke maandag komt hij poetsen. Het houdt zijn spieren soepel en bovendien is het goed voor de sociale contacten. Het is niet zo dat oom Piet al vele tientallen jaren met de bezem rondgaat in het wijkhuis. Hij begon er pas zo'n jaar of tien geleden mee. ,,Op een leeftijd dat de meeste mensen een beetje zouden gaan afbouwen, is oom Piet pas begonnen. Geweldig toch?", zegt Edwin Matitaputty, waarnemend voorzitter van Mae Uku. Het is niet zo dat oom Piet voor zomaar iedereen zou gaan schoonmaken. ,,Ik doe dit voor mijn eigen bangsa, mijn eigen volk. Hier in Mae Uku kunnen we allemaal bij elkaar zijn en dat is heel waardevol."

Gepaste trots

Ter ere van zijn tomeloze inzet is zes jaar geleden het gemengd dubbel badmintontoernooi om de Oom Piet Tuasuun-bokaal opgezet. De naamgever laat zich deze eer met gepaste trots welgevallen. Komende zaterdag is het weer zover in sporthal De Belt. De zaal is gereserveerd vanaf 13.00 uur. Wie geen eigen racket en shuttles heeft kan ze daar lenen. Tuasuun: ,,Ik kom natuurlijk niet alleen kijken, ik speel zelf ook mee."  Matitaputty verwacht zo'n 75 badmintonners aan de netten. Na het sportieve gedeelte wordt gezamenlijk gedineerd in Mae Uku. Menaré-dansgroep Bunga Cengkeh én zanggroep Arumbae treden er op voor Oom Piet en zijn entourage. Maandag zal oom Piet er dan weer zijn om te helpen poetsen, na 'zijn' feest. Aan stoppen denkt hij nog lang niet. Niet met badmintonnen en niet met schoonmaken. ,,Pas als anderen tegen me zeggen dat het genoeg is geweest, wil ik daar eens aan denken."

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×