Terug

Oom Piet Tuasuun (1923-2020) gaf glans aan Zeeuwse badminton en zijn Molukse bangsa

De ouderdom leek geen vat te krijgen op Piet Tuasuun. De Molukse gemeenschap en de Zeeuwse badmintonsport konden immer op hem bouwen en verliezen in hem een steun en toeverlaat. Oom Piet (1923-2020) is 97 jaar geworden.

Piet Tuasuun kwam als 28-jarige KNIL-militair in 1951 in Vlissingen aan. Geen Molukker woonde langer in de Molukse wijk van Oost-Souburg. Geen vrijwilliger van de Molukse welzijnsstichting Mae Uku was ouder dan oom Piet.

Zijn leeftijd kon hem niet stoppen

Topfit bleef hij tot op hoge leeftijd. Als 95-jarige speelde hij nog fanatiek badminton. Die sport heeft in Zeeland veel aan hem te danken. Tuasuun speelde voor BC De Astroïden en in 1967 werd hij lid, was lang de oudste Zeeuwse competitiespeler en gaf tot op zijn 85e nog trainingen.

Nadat hij stopte als badmintontrainer, werd oom Piet vrijwilliger bij Mae Uku, de Molukse welzijnsstichting in zijn Souburgse wijk. Zijn leeftijd kon hem niet stoppen. ,,Ik doe dit voor mijn eigen bangsa, mijn eigen volk. Hier in Mae Uku kunnen we allemaal bij elkaar zijn en dat is heel waardevol", verklaarde hij twee jaar geleden in de PZC.

De Zwarte Parel

Als eerbetoon voor zijn inzet werd een badmintonprijs naar hem vernoemd: de Oom Piet Tuasuun-bokaal. Die is te winnen op een gemengd dubbeltoernooi dat sinds 2012 elk jaar wordt gespeeld - en waaraan hij zelf ook meedeed. Veelzeggender dan die bokaal is de bijnaam waarmee de Molukse gemeenschap en de Zeeuwse badmintonners hem al tientallen jaren respectvol omschrijven: de Zwarte Parel. Voor hen was hij een waardevol sieraad. De glans die oom Piet gaf, straalt blijvend op hen af.

N.B. In 2018 publiceerden wij al een nieuwsartikel over Piet die je hier kunt teruglezen.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×