Opstapcompetitie

Via deze pagina kunt u informatie vinden, betreffende de Opstapcompetitie van de Regio ZuidWest.
Deze wordt gespeeld in de periode februari t/m mei.

Deze competitie wordt geleid door:

- Paulien Hoogerbrugge

Zij is via e-mail te bereiken op het volgende adres: opstapcompetitie_zw@badminton.nl

Tijdens de periode waarin de competities lopen, kunt u de uitslagen en standen terug vinden via badmintonnederland.toernooi.nl.

Opstapcompetitie, voor wie?

De Opstapcompetitie is bedoeld voor badmintonspelers tot en met 18 jaar, die in principe minder dan twee jaar badminton spelen, en nog niet het niveau hebben om mee te kunnen doen aan de jeugdcompetitie. De Opstapcompetitie is vooral bedoeld om deze spelers kennis te laten maken met het spelen van (competitie)wedstrijden, en hen een doel te geven tijdens de trainingen. Gaat een speler goed vooruit, dan is het van belang dat de vereniging waar de speler lid van is goed afweegt of het aanvaardbaar is om hem of haar nog deel te laten nemen aan de Opstapcompetitie. De reguliere Jeugdcompetitie biedt in dat geval goede mogelijkheden en er wordt voorkomen dat er onevenredige grote verschillen tussen spelers in de Opstapcompetitie ontstaan.

Opstapcompetitie voorjaar 2021

Regio Zuid-West beraadt zich nog over het voortzetten van de Opstapcompetitie, nu de lockdown is verlengd t/m 8 februari. Er volgt zo spoedig mogelijk een update.

Ondanks de onzekere situatie omtrent het coronavirus stellen we toch badmintoninschrijven.nl open voor inschrijvingen voor de opstapcompetitie komend voorjaar. Een inlogcode volgt per e-mail aan de verenigingen.

De Opstapcompetitie is ingedeeld in 4 leeftijdscategorieën. Ze zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de beginnende spelers tegen leeftijdsgenoten spelen:

U19 Geboren na 31 december 2001.
U15 Geboren na 31 december 2005.
U12 Geboren na 31 december 2008.
U9 Geboren na 31 december 2011.

Elk team behoort te worden ingeschreven op basis van de leeftijd van de oudste speler/speelster. Via een e-mail aan de competitieleider kan voor één speler per team dispensatie worden aangevraagd.

Opstapcompetitie voorjaar 2020

In verband met de maatregelen die de Nederlandse regering heeft getroffen om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan heeft het bestuur van Badminton Nederland besloten alle evenementen die onder de vlag van Badminton Nederland vallen te schrappen tot het einde van het seizoen.

Daarmee is de Opstapcompetitie van het voorjaar 2020 komen te vervallen. Voor de gespeelde wedstrijden kunt u terugkijken op toernooi.nl: https://badmintonnederland.toernooi.nl/sport/events.aspx?id=8A86F317-CE2C-4535-ABA2-CDCD97A14F41

Opstaptoernooi

Na afloop van de Opstapcompetitie wordt er een toernooi gehouden, zodat de beginnende spelers ook vertrouwd raken met het spelen van toernooien. Ook bij dit toernooi ligt, net zoals bij de Opstapcompetitie, de nadruk op het leren van de regels en het plezier in het spelen van wedstrijden.

Het Opstaptoernooi is een teamtoernooi, waarbij naast de huidige opstapcompetitieteams ook teams zich kunnen inschrijven die niet hebben meegedaan met de Opstapcompetitie, maar wel hetzelfde niveau hebben als de teams in de Opstapcompetitie, en willen ervaren hoe het is om mee te doen met zo'n toernooi.

Het Opstaptoernooi 2020 wordt gehouden op 13 juni 2020 (vervallen i.v.m. het Coronavirus).

Opstapcompetitie voorjaar 2019

Terugkijken naar de Opstapcompetitie voorjaar 2019.

Kijk voor alle uitslagen op toernooi.nl.

Verslag Opstaptoernooi 2019

Over de Opstapcompetitie

Leeftijdscategorieën

De Opstapcompetitie is ingedeeld in 4 leeftijdscategorieën. In tegenstelling tot de jeugdcompetitie geven deze leeftijdscategorieën in speelsterkte aan. Ze zijn alleen bedoeld om ervoor te zorgen dat de beginnende spelers tegen leeftijdsgenoten spelen. In onze regio zijn de leeftijdscategorieën voor de opstapcompetitie aangepast (in afwijking van de algemene richtlijnen), omdat dit beter aansluit bij de behoefte:

  • U9: 6, 7, 8 jarigen;
  • U12: 9, 10, 11 jarigen;
  • U15: 12, 13, 14 jarigen;
  • U19: 15, 16, 17, 18 jarigen.

NB: Per team mag er maximaal één speler opgesteld worden die maximaal twee jaar ouder is dan de leeftijdscategorie waarin het team speelt. Alle "dispensatieverzoeken" dienen tijdens de indelingsbijeenkomst met de tegenstanders in de poule besproken te worden.

Indelingsbijeenkomsten Opstapcompetitie

Voor de Opstapcompetitie zullen er indelingsbijeenkomst(en) worden georganiseerd. Dit gebeurt na het bekend worden van de voorlopige indeling van de Jeugdcompetitie, zodat de inschrijving voor de Opstapcompetitie langer "open" is dan die voor de Jeugdcompetitie. Naar verwachting zullen de indelingsbijeenkomst(en) begin december plaats vinden. Hierover wordt u t.z.t. geïnformeerd. Deze bijeenkomst(en) zullen op dezelfde manier worden georganiseerd als vorig jaar: tijdens de bijeenkomst worden de poule-indelingen gemaakt, waarbij het van belang is om het niveau van de teams en samenstelling (aantal jongens/meisjes) te kunnen toelichten! Op grond daarvan worden, binnen de leeftijdsgroepen, de "sterkere" en "zwakkere" teams zo veel mogelijk bij elkaar geplaatst, zodat alle spelers gelijkwaardige tegenstanders krijgen. Probeer hier rekening mee te houden bij het inschrijven van de teams.

Aandachtspunten bij het invullen van het inschrijfformulier

  • Het invullen van de speeldagen en speeltijd (aanvangstijd wedstrijd) die u per team moet invullen. Zo kunt u ervoor zorgen dat de thuiswedstrijden van uw teams correct in het competitieprogramma op badmintonnederland.toernooi.nl komen te staan.
  • Sporthalgegevens. Mocht uw vereniging gebruikmaken van 2 of meer sporthallen t.b.v. de wedstrijden in de voorjaarscompetities, zet dan de "hoofdzaal" in de daarvoor bestemde rubrieken en zet de gegevens van de andere zaal/zalen in het opmerkingenveld. Zet hierbij een duidelijke aanduiding van de dag(en) waarop in die betreffende zaal wordt gespeeld en/of de teams die daar spelen. Is het opmerkingenveld te klein daarvoor, dan mag het ook in de mail of andere bijlage bij het inschrijfformulier.
  • Bij het speelsleutelverzoek is het belangrijk voor de competitieleider om te weten of alle teams gelijktijdig hun thuiswedstrijden moeten spelen (speelsleutel: gelijk), of dat slechts voor de helft van de teams ruimte is in de sporthal (speelsleutel: tegengesteld). Alleen als de sporthal slechts in bepaalde weken gehuurd kan worden is het verstandig om een specifieke speelsleutel aan te vragen. Dit maakt het voor de competitieleider makkelijker om de speelsleutelverzoeken te honoreren, omdat er meer vrijheid is om de sleutels te verdelen. NB: op het moment dat de indelingsbijeenkomst voor de Opstapcompetitie gehouden wordt, is bij de CCP-er van de jeugdcompetitie de toegekende speelsleutel voor die competitie bekend, en kan hiermee dus rekening gehouden worden bij de indeling van de Opstapcompetitie.

Lees goed de voorwaarden en richtlijnen voor deelname aan de opstapcompetitie door. U kunt deze hier downloaden: Voorwaarden_en_richtlijnen_Opstapcompetitie.pdf

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×