Opstapcompetitie

Archief Opstapcompetitie

Op deze pagina vind je informatie over de Opstapcompetitie van regio Zuid-West.

De Opstapcompetitie wordt gespeeld in de periode februari – juni.

In regio Zuid-West wordt de Opstapcompetitie geleid door Paulien Hoogerbrugge.

Zij is via e-mail te bereiken op het volgende adres: opstapcompetitie_zw@badminton.nl

Tijdens de periode waarin de competities lopen, kunt u de uitslagen en standen terug vinden via badmintonnederland.toernooi.nl.

Opstapcompetitie, voor wie?

De Opstapcompetitie is bedoeld voor badmintonspelers tot en met 18 jaar, die in principe minder dan twee jaar badminton spelen, en nog niet het niveau hebben om mee te kunnen doen aan de jeugdcompetitie. De Opstapcompetitie is vooral bedoeld om deze spelers kennis te laten maken met het spelen van (competitie)wedstrijden, en hen een doel te geven tijdens de trainingen. Gaat een speler goed vooruit, dan is het van belang dat de vereniging waar de speler lid van is goed afweegt of het aanvaardbaar is om hem of haar nog deel te laten nemen aan de Opstapcompetitie. De reguliere Jeugdcompetitie biedt in dat geval goede mogelijkheden en er wordt voorkomen dat er onevenredige grote verschillen tussen spelers in de Opstapcompetitie ontstaan.

Over de Opstapcompetitie

Leeftijdscategorieën

De Opstapcompetitie is ingedeeld in 4 leeftijdscategorieën. In tegenstelling tot de jeugdcompetitie geven deze leeftijdscategorieën in speelsterkte aan. Ze zijn alleen bedoeld om ervoor te zorgen dat de beginnende spelers tegen leeftijdsgenoten spelen. In onze regio zijn de leeftijdscategorieën voor de opstapcompetitie aangepast (in afwijking van de algemene richtlijnen), omdat dit beter aansluit bij de behoefte:

  • U9: 6, 7, 8 jarigen;
  • U12: 9, 10, 11 jarigen;
  • U15: 12, 13, 14 jarigen;
  • U19: 15, 16, 17, 18 jarigen.

NB: Per team mag er maximaal één speler opgesteld worden die maximaal één leeftijdscategorie ouder is dan de leeftijdscategorie waarin het team speelt. Alle "dispensatieverzoeken" dienen tijdens de inschrijfperiode besproken te worden met de competitieleider.

Indelingsbijeenkomsten Opstapcompetitie

Voor de Opstapcompetitie zal in januari een indelingsbijeenkomst georganiseerd worden. Op grond van informatie van de clubs die aanwezig zijn, worden binnen de leeftijdsgroepen van de opstapcompetitie de "sterkere" en "zwakkere" teams zo veel mogelijk bij elkaar geplaatst, zodat alle spelers gelijkwaardige tegenstanders krijgen. Probeer hier rekening mee te houden bij het inschrijven van de teams.

Aandachtspunten bij het inschrijfformulier op www.badmintoninschrijven.nl

  • Het invullen van de speeldagen en speeltijd (aanvangstijd wedstrijd) die je per team moet invullen. Zo kun je ervoor zorgen dat de thuiswedstrijden van jouw teams correct in het competitieprogramma op badmintonnederland.toernooi.nl komen te staan. Per team kan de gemiddelde ervaring van de spelers worden aangegeven. Er kan gekozen worden uit "geen speelervaring", "½ jaar ervaring", "1 jaar ervaring" en "meer dan 1 jaar ervaring".
  • Sporthalgegevens. Voor elk team kan één speellocatie en één aanvangstijdstip voor de thuiswedstrijden gekozen worden. Mocht een team van jouw vereniging gebruikmaken van meerdere sporthallen en/of de thuiswedstrijden op verschillende tijdstippen beginnen, geef dit dan als toelichting aan in stap 8 van badmintoninschrijven.nl of stuur de toelichting per e-mail naar de competitieleider.
  • Bij het speelsleutelverzoek is het belangrijk voor de competitieleider om te weten of alle teams gelijktijdig hun thuiswedstrijden moeten spelen (speelsleutel: gelijk), of dat slechts voor de helft van de teams ruimte is in de sporthal (speelsleutel: tegengesteld). Alleen als de sporthal slechts in bepaalde weken gehuurd kan worden is het verstandig om een specifieke speelsleutel aan te vragen. Dit maakt het voor de competitieleider makkelijker om de speelsleutelverzoeken te honoreren, omdat er meer vrijheid is om de sleutels te verdelen.

Lees goed de voorwaarden en richtlijnen voor deelname aan de opstapcompetitie door. Je kunt deze hier downloaden: Voorwaarden_en_richtlijnen_Opstapcompetitie.pdf

Opstaptoernooi

Voor de deelnemers aan de Opstapcompetitie zal een toernooi georganiseerd worden, zodat ook beginnende spelers vertrouwd raken met het spelen van toernooien. Bij dit toernooi ligt, net als bij de Opstapcompetitie, de nadruk op het leren van de regels en het plezier in het spelen van wedstrijden.

Voor dit toernooi kunnen zich, naast de deelnemers aan de Opstapcompetitie, ook anderen inschrijven die niet meegedaan hebben aan de Opstapcompetitie, maar wel hetzelfde niveau hebben als de deelnemers aan de Opstapcompetitie, en willen ervaren hoe het is om mee te doen aan een toernooi.


Archief


Klik hier voor meer informatie over de opstapcompetities in eerdere seizoenen.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×