Jeugd

De jeugd heeft de toekomst en dat geldt ook voor badmintonverenigingen. Steeds meer verenigingen hechten belang aan aandacht voor in de jeugd en investeren daarom in ledenwerving en -behoud voor deze doelgroep.

Badminton Nederland biedt verenigingen met jeugd specifieke diensten en artikelen, passend bij iedere leeftijd. Zo kun je onder andere de brochure ´Jeugdbeleid bij de badmintonvereniging´ bestellen of deelnemen aan Sla je slag, Yonex Kids Games, Opstapcompetitie en jeugdclinics bij grote toernooien.

Sla je Slag

Sla je Slag is een lesprogramma met daarin uitdagende en leerzame oog-hand- en racketspelen voor kinderen van 5 tot 8 jaar. Het pakket bestaat uit 24 oefeningen (12 oog-handspelen en 12 racketspelen) ter bevordering van de oog-handcoördinatie, die op verschillende manieren gespeeld kunnen worden. De spelen sluiten naadloos aan bij de activiteiten die worden gebruikt in het basisonderwijs en op de buitenschoolse opvang en worden aangeboden via de portal van Bewegen Samen Regelen. 

Oog-handspelen 

De oog-handspelen komen voort uit de (vergeten) spelletjes van kinderen in de specifieke leeftijdsgroep. Denk hierbij aan activiteiten als knikkeren, jojoën en blokkenbouwen. Deze kleine activiteiten zijn essentieel voor het ontwikkelen van een goede oog-handcoördinatie. Klik hier om direct naar de oog-handspelen te gaan.

Racketspelen 

De racketspelen komen voort uit het aanbod van de racketbonden en zijn aangepast aan kinderen van 5-8 jaar. De racketspelen sluiten aan op de leerlijnen van het basisonderwijs. Klik hier om direct naar de racketspelen te gaan.

Yonex Kids Games

De Yonex Kids Games is een activiteit voor de jeugd van 8 tot en met 12 jaar die bestaat uit een toernooivorm en een vaardigheidscircuit met badmintonspellen. Het doel is deze jeugdspelers, die GEEN competitie spelen, sterker te binden aan het badminton en zo langer bij de vereniging te houden. Deelnemers zijn in de regel afkomstig van vier verschillende verenigingen bij elkaar in de buurt. De organisatie van een Yonex Kids Games Circuit wordt door de deelnemende verenigingen in toerbeurt gedaan. Zo kunnen kinderen door het seizoen of het jaar heen aan vier Yonex Kids Games deelnemen. De duur van een Yonex Kids Games activiteit is maximaal drie uur, zodat dit op een doordeweekse trainingsavond of in het weekend kan worden georganiseerd. De deelname aan zowel het toernooi als het vaardigheidscircuit maakt het voor de kinderen tot een leuke en uitdagende activiteit.

Contact

Heb je vragen en/of opmerkingen over de Yonex Kids Games, dan kun je deze sturen naar info@badminton.nl.

Yonex Kids Games

Opstapcompetitie

Doel van de Opstapcompetitie 

Het spelen van competitie zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn voor ieder kind dat lid is van de badmintonvereniging, want spelen van competitie is de beste vorm om (jonge) badmintonners aan de vereniging te binden. Wordt een kind lid, krijgt deze automatisch training en gaat deze automatisch competitie spelen. De opstapcompetitie is voor kinderen de eerste kennismaking met competitie spelen. 

De opstapcompetitie is anders dan andere competities. Het is voor jeugdspelers met weinig eigen vaardigheid (vooral beginnende badmintonners), er is geen sprake van strakke regelgeving omtrent samenstelling teams en dergelijk en de deelnemende verenigingen aan een opstapcompetitie maken zelf afspraken over het aantal wedstrijden, het aantal partijen, de teamsamenstelling (gemengd), duur van de wedstrijden, enzovoort. Het is een competitie waarin kinderen/ouders op gemakkelijke en speelse wijze worden voorbereid op de reguliere competitie.  

Lees meer over de opzet in van de Opstapcompetitie:

  • De flyer van de Opstapcompetitie 
  • Handboek: Voorwaarden en richtlijnen Opstapcompetitie 

Bijlage 1: Voorbeeld wedstrijdformulier Opstapcompetitie
Bijlage 2: Inschrijfformulier Opstapcompetitie
Bijlage 3: Voorbeeld uitnodiging Opstapcompetitie
Bijlage 4: Tips Teambegeleiders Opstapcompetitie

Ambassadeurs

Ambassadeurs Selena Piek en Jacco Arends (deelnemers Olympische Spelen 2016): "De opstapcompetitie is een erg goed initiatief van Badminton Nederland, omdat je in wedstrijden het meest leert en plezier beleeft. We hopen dan ook jullie allemaal een keertje ergens in de competitie te zien!"

Meer informatie 

Landelijk Coördinator Opstapcompetitie Hendrik Boosman hboosman@badminton.nl  030-7513846

Deeldiploma systeem

Verenigingen kunnen 'deeldiploma-examens' organiseren. Voor (met name) beginnende jeugd vormen de deeldiploma's een aantrekkelijke vorm om spelenderwijs enige badmintontechnieken te leren. Deel 1, 2 en 3 zijn enkelspeldiploma’s, deel 4, 5 en 6 zijn dubbelspeldiploma’s. De deeldiploma's bestaan uit een praktisch en een theoretisch deel.

Organisatie op jouw vereniging

De organisatie van een deeldiploma-examen is in handen van de vereniging. In een handleiding is (per deel) aangegeven op welke wijze een examen wordt uitgevoerd. Ook bevat de handleiding de theorievragen voor het examen. De examens worden afgenomen door de eigen trainer.  De handleidingen en deeldiploma's zijn te koop in de webshop.

Sport en Spel Box

De Sport en Spel Box is bedoeld om sport in het algemeen en badminton, volleybal, handbal en basketball in het bijzonder op de buitenschoolse opvang (BSO) aan te bieden. Op die manier komen kinderen tijdens de buitenschoolse uren in aanraking met deze vaak voor hen minder bekende sporten, krijgt de badmintonvereniging meer naamsbekendheid en laat zij haar maatschappelijke betrokkenheid zien. 

Sport en Spel op de BSO: De Gouden Combinatie

Naar aanleiding van circa 25 pilotprojecten door heel het land is er een brochure ontwikkeld voor Sport en Spel op de BSO. 

Sportaanbod op de BSO

Voor het algemene sportaanbod is een Sport en Spelbox ontwikkeld, zodat dit op elke BSO locatie en door elke verenigingstrainer kan worden gebruikt. De materialen en de lesmap, die bij de Sport en Spelbox horen, zijn speciaal gericht op de BSO doelgroep en kunnen worden besteld bij Stichting Sport & CO. De activiteiten hierin hebben kenmerken van alle vier zaalsporten. Daarnaast kan er, mede afhankelijk van de wensen van en afspraken met de lokale BSO, structureel badmintonaanbod worden gegeven. Het uiteindelijke aanbod op de BSO zal moeten worden afgestemd tussen de vereniging(en) en de BSO. Een lokale coördinator van Sport & CO kan hierbij ondersteunen.

BSO trainer

Naast het geven van sportlessen door de pedagogisch medewerker van de BSO kan ook een badmintontrainer namens de vereniging de Sport en Spel Box en/of badmintonlessen op de BSO gaan geven. Deze “BSO trainer” heeft de juiste certificering nodig (minimaal SL2) en is bij voorkeur ook trainer bij de betrokken vereniging, zodat de weg naar de vereniging voor de kinderen zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. De BSO-trainer kan worden bijgeschoold in het gebruik van de Sport en Spelbox en het lesgeven op een BSO.

Aan de slag

Is jouw interesse gewekt en wil je aan de slag met Sport en Spel op de BSO? Neem contact op met Badminton Nederland via info@badminton.nl of 030-7513840.

Jeugdclinics

Tijdens de Yonex Dutch Open is het mogelijk om met een groep jeugdspelers van de vereniging deel te nemen aan een clinic. Met een groep van maximaal 16 jeugdleden krijg je tijdens dit topsportevenement een speciale trainingssessie. Deze training wordt gegeven door één of meerdere (ex-)topspelers, waarbij zij de kneepjes van het 'badmintonvak' en hun ervaringen als topbadmintonner vertellen. De groep moet onder begeleiding van 4 volwassen begeleiders van de vereniging staan. Het ook mogelijk om met een groep van 8 kinderen deel te nemen (2 begeleiders). Naast een trainingssessie krijgt iedereen toegang tot de Yonex Dutch Open en krijgen de jeugdspelers een verrassing en een consumptie.

Interesse

Bent je geïnteresseerd om met jouw vereniging deel te nemen aan de jeugdclinics tijdens de Yonex Dutch Open? Ongeveer zes weken voor het toernooi wordt de inschrijving hiervan opengezet, waarbij geldt dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Het is niet mogelijk om eerder plaatsen te reserveren.  Meer informatie over de data, tijden en kosten van deelname kun je vinden zodra de inschrijving open staat.

Jeugdtrainers

Bij het geven van training moet vooral stilgestaan worden bij de doelgroep jeugd. Deze groep is de toekomst van de badmintonsport en kan door middel van het op een juiste manier aanleren van technieken en tactieken de lol in de sport houden.  Daarom heeft Badminton Nederland diverse trainersopleidingen ontwikkeld om geschoolde trainers voor een groep te zetten. Ben je speler en wil je graag trainer worden, klik dan hier voor de mogelijkheden. Heeft jouw vereniging nog geen geschoold technisch kader, maar daar wel behoefte aan neem dan contact op met opleidingen@badminton.nl. Zij kunnen jullie adviseren. 

Ben je op zoek naar een trainer of heb je er een gevonden? Kijk eens op de trainerslijst. Hier kun je trainers vinden of nagaan of de trainer recent zijn kennis en kunde heeft bijgehouden en een trainer met licentie is.

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×