Terug

56ste Forza Master AMOR-Toernooi

De 56ste editie van het Forza Master Amor-Toernooi zag een weekend vol topbadminton, waarin de beste spelers van Nederland streden om een titel op het hoogste niveau. Het was Almere BV die zeer succesvol uit Groningen vertrok met vijf eerste plekken in de Master categorie.

De finaleronde begon om 14:40 met de gemengd dubbel, met in de MASTER een herhaling van de finale van vorig jaar: de nummers één geplaatsen Alex Vlaar en Rosalie Teuben (Almere BV) tegen de nummers twee geplaatst Jasper Koppen en Alida Chen (Almere BV). Hoewel Koppen en Chen de eerste set sterk begonnen waren het daarna Vlaar en Teuben die de boventoon voerden en de eerste set met 21-14 binnen haalden. In de tweede set werden er eveneens mooie lange rallies gespeeld, maar waren het Vlaar en Teuben die het vaakst aan het langste eind trokken; de tweede set werd met 21-17 gewonnen.

In de vrouwenenkel Master waren het twee andere spelers dan vorig jaar die de finale bereikten. De eerste geplaatste Alida Chen (Almere BV) mocht het opnemen tegen de ongeplaatste Anouk van Wijk (Amersfoort BC) die in de halve finale verassend de verliezend finalist van vorig jaar en tweede geplaatste Manon Middendorp versloeg. In de eerste set was het Chen die met een ruime voorsprong van 11-4 de rust in ging en ook daarna liet zij zich haar ruime voorsprong niet ontnemen: ze won de eerste set met 21-9. In de eerste helft van de tweede set waren de speelsters meer aan elkaar gewaagd en ging Chen met 11-7 de rust in. Na de pauze voerde Chen het tempo echter op en liet zij zien die dag de betere speler te zijn: ook deze set werd met 21-9 gewonnen door Alida Chen.

De finale mannenenkel Master was een familieaangelegenheid, waarbij de broers Dennis en Jasper Koppen (de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst, beiden van Almere BV) speelden om het eremetaal. De beide broers maakten er met lange rally’s en veel schijnslagen een show van voor het publiek, maar het was Dennis Koppen die, als het er echt om draaide liet zien dat hij de sterkste was. In de tweede set voerden beide broers het tempo op, maar ook in dit spel bleek de jongste van de twee broers het beste. De mannenenkel Master werd gewonnen door Dennis koppen met 21-13, 21-15.

In de vrouwendubbel Master mochten de nummers één geplaatst Alida Chen en Rosalie Teuben (Almere BV) het opnemen tegen Dominika Chojnacka en Iris Janssen, die als enige paar van G.S.B.C. AMOR verassend de finale van een Masteronderdeel wisten te behalen. In de eerste set kwamen de uitdagers in de eerste helft goed mee, maar het was het duo uit Almere dat na een 11-6 stand bij rust de voorsprong niet meer uit handen gaf en de eerste set met 21-10 won. In de tweede set begonnen Chojnacka en Janssen eveneens sterk en gingen zij de rust in met een 11-8 voorsprong. In de tweede helft van de tweede set liepen de dames van Almere in en gingen beiden teams lange tijd nek aan nek in de strijd om de tweede set. Uiteindelijk waren het Teuben en Chen die na een 16-14 voorsprong de controle niet meer uit handen gaven en de partij met 21-15 binnen haalden.

De laatste ronde van het toernooi werd gestart om 16:54 en zag eveneens als in de gemengd dubbel de verwachte paren in de finale: de nummers 1 geplaatsten Alex Vlaar en Dennis Koppen en de nummers 2 op de plaatsingslijst Dyon van Wijlick en Tieme Holstege. In de eerste set ging het lange tijd gelijk op, maar waren het Vlaar en Koppen die er aan het einde een tandje bij zetten en de eerste set pakten. In de tweede game waren het Vlaar en Koppen die duidelijk het spel dicteerden en met een ruime 11-4 voorsprong de rust in gingen. Ook in de tweede helft waren het de nummers één geplaatst die de boventoon voerden en uiteindelijk besloten beiden paren er meer een show van te maken, met trickshots, schijnslagen en zelfs onderlinge gesprekken tijdens de rally. Ook de tweede game werd overtuigend door Vlaar en Koppen gewonnen met 21-13.

Al met al was het een weinig verassende finaleronde. In de meeste categorieën bereikten zowel de nummers 1 als 2 geplaatst de finale en waren het de nummers 1 die de partijen wonnen. In de vrouwenenkel en vrouwendubbel wisten de nummers twee geplaats niet de finale te halen, maar de nummers één wel en ook hier werd de partij altijd door de nummers 1 op de plaatsingslijst gewonnen. Alle partijen werden in twee sets gewonnen en er was in geen geval verlenging.

De voorspelbare uitkomst mag daarentegen niks afdoen aan het succes van het toernooi: met 229 deelnemers vormde de ACLO het afgelopen weekend als reclamepost voor de badmintonsport, met partijen op hoog niveau. Namens het SAT willen wij alle deelnemers bedanken voor een mooi badmintonweekend en uiteraard bedanken wij Moniek, Remco, Jochen en Fred voor hun bijdragen aan het toernooi in de rol van fysiotherapeut of scheidsrechter.