Wedstrijdfunctionarissen Badminton Nederland

Zonder wedstrijdfunctionarissen geen badmintontoernooien en competitiewedstrijden! Wedstrijdfunctionarissen is de verzamelnaam voor referees, scheidsrechters en lijnrechters. De rol van de wedstrijdfunctionarissen is enorm belangrijk als het gaat om spelplezier, het toepassen van de regels en het voorkomen en oplossen van conflicten.

Wedstrijdfunctionarissen zijn broodnodig!

In Nederland zijn er meer dan 80 wedstrijdfunctionarissen actief. Dat lijkt heel wat, maar helaas loopt dit aantal de laatste jaren gestaag terug. Om er voor te zorgen dat ook in de toekomst de toernooien en wedstrijden voorzien zijn van voldoende wedstrijdfunctionarissen starten wij de campagne ‘Geen wedstrijd zonder jou’. Voor de campagne is een poster gemaakt, die bijvoorbeeld in de sporthal opgehangen kan worden. Klik hier om de poster te zien.

Ken jij of ben jij iemand die het belangrijk vindt dat een toernooi of competitiewedstrijd eerlijk en met plezier verloopt? Dan is wellicht een van de onderstaande functies op jouw lijf geschreven.

Referees

De referee houdt toezicht dat de competitie wedstrijden en toernooien volgens het Competitiereglement en het Toernooireglement verlopen. Als referee wordt je bij een toernooi aangesteld als de eindverantwoordelijke Badminton Nederland-functionaris. Je hebt dan het recht van veto over de beslissingen van de wedstrijdleiding. Ook ben je de aangewezen persoon bij wie spelers en andere betrokkenen bij het toernooi in beroep moeten gaan bij geschillen. Een referee wordt in Nederland ingezet bij de competitie in de Ere- en Eerste Divisie, Master Toernooien, Junior Master toernooien en bij de diverse Nederlandse Kampioenschappen.

Scheidsrechters

Een scheidsrechter leidt een badmintonwedstrijd op basis van de geldende spelregels. Een scheidsrechter wordt in Nederland onder andere ingezet bij de competitie in de Ere- en Eerste Divisie, Master Toernooien, Yonex Dutch Open en bij de diverse Nederlandse Kampioenschappen.

Lijnrechters

De lijnrechter is de functionaris die aangeeft of een shuttle in of uit is tijdens een partij. De lijnrechter wordt ingezet bij de Play-Off wedstrijden in de Eredivisie, finaledag Dataweb Badminton Cup, de Nederlands Kampioenschappen en de internationale toernooien. Lijnrechters en scheidsrechters kunnen promoveren en/of degraderen naar een hogere/lagere categorie.

Enthousiast

Ben jij enthousiast geworden en wil je meer informatie over hoe je wedstrijdfunctionaris wordt? Klik dan hier voor meer informatie. Mocht je vragen hebben dank kun je contact opnemen met het bondsbureau via Info@badminton.nl.

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×