Trainersopleidingen

Badminton Nederland biedt (toekomstige) trainers vanaf komend jaar de opleidingsstructuur van BWF aan om een betere trainer te worden. Deze opleidingen zijn wereldwijd erkend en worden per niveau (ShuttleTime, Level 1 en Level 2) vanaf 2020 jaarlijks minimaal één keer per jaar georganiseerd. BWF level 3 is nog in ontwikkeling en zal later ook worden toegevoegd aan het opleidingspakket. De verschillende opleidingen worden afgerond met een diploma waarbij de trainer ook een licentie ontvangt die twee jaar geldig is.

De opleidingen van Sportleider badminton worden niet meer georganiseerd. Vanaf nu zijn de opleidingen van de BWF de vervanger. Het doel van deze opleidingen is om trainers/begeleiders badmintoninhoudelijk competenter te maken en de uitvoering van hun (veelal) vrijwilligerstaken te ontwikkelen.

BWF level 1

Wanneer je actief bent als trainer voor competitieteams (derde divisie of lager) dan past de opleiding BWF level 1 bij jou. Hiermee word je opgeleid tot een trainer voor jeugd en senioren op badmintonverenigingen. Tijdens deze cursus leer je nog meer over alle basis technieken en tactieken die we binnen de BWF en Badminton Nederland hanteren.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus:

 • Heb je begrip van verschillende leerstijlen
 • Hoe je moet coachen en training moet geven
 • Hoe je een training plant en uitvoert
 • Heb je kennis van de basistechnieken van Badminton
 • Heb je kennis van de basistactieken van Badminton

Opzet

De cursus bestaat uit 40 contacturen. De cursus behelst vijf dagen opleiding die op verschillende wijzen kunnen worden aangeboden. In 2021 zullen we deze opleiding twee maal aanbieden. Een keer in een weekversie, tijdens een werkweek en een keer in een weekend versie waarbij de opleiding plaats vindt in twee weekenden. De voorlopige data:

 • 30 en 31 oktober en 27 en 28 november, locatie Heiloo

A. Zes weken voordat de cursus begint krijg je het boek toegestuurd en kun je je voorbereiden aan de hand van het boek en filmpjes van alle verschillende slagen en voetenwerk. De filmpjes zijn te zien op het youtube kanaal van de BWF Badmintonworld.tv. Je registreert je voor BWF level 1 op de site van de BWF via deze link en bevestig per e-mail.

B. Praktijk Na het doornemen van de filmpjes, het boek en de online component start het praktijkgedeelte van de opleiding BWF level 1. Hierin worden alle onderwerpen rondom het prepareren van coachen, het geven en evalueren van trainingen en coaching, de technische aspecten van Badminton, fysieke voorbereiding, fundamentele sportwetenschap en de praktische toepassing in competitie.

C. Afsluiting De opleiding wordt afgesloten met een gesprek waarin deelnemers aan de hand van een evaluatie van de voortgang gedurende de week worden beoordeeld op hun kwaliteiten.

Betrokkenen bij de opleiding

Tijdens de opleiding wordt je begeleidt door docenten met een minimale kwalificatie van BWF tutor level 1. De organisatie van de opleiding ligt bij Badminton Nederland, eventueel in samenwerking met een vereniging of (badminton)school. Als er sprake is van een samenwerking met een vereniging of school zal de organiserende vereniging of school zorg dragen voor de hal en stelt deze ter beschikking en mag daarvoor twee inschrijvingen gratis doen. Om de opleiding door te laten gaan zijn er minimaal 8 deelnemers nodig. Bijdrage per persoon is €375 voor leden en €550 voor niet-leden.

Voor deelname dien je minimaal 16 jaar oud te zijn.


Opleiding AirBadmintontrainer 1

Deze opleiding biedt deelnemende (badminton)trainers de basiskennis, -vaardigheden en sporttechnische vaardigheden aan van het AirBadminton zodat zij zelfstandig Airbadmintontrainingen kunnen geven en de sport kunnen promoten.

Leerdoelen

Aan het eind van de opleiding zal het volgende bereikt zijn:

 • Deelnemers kennen de spelregels van het AirBadminton voor zowel single-, dubbel- als triplespel en kunnen deze uitleggen aan spelers;
 • Deelnemers kennen de basisslagtechnieken en basisslagtactieken voor AirBadminton en kunnen deze (laten) voordoen, uitleggen en corrigeren bij spelers;
 • Deelnemers kennen de unieke eigenschappen (oa weersinvloeden, speelondergronden en speldisciplines) van AirBadminton en kunnen deze verwerken in hun trainingen aan spelers;
 • Deelnemers kunnen een basistraining AirBadminton voorbereiden, geven en evalueren;
 • Deelnemers zijn op de hoogte van de ins en outs van de sport Airbadminton, zijn op de hoogte van diverse hulpbronnen en kunnen de sport op een positieve wijze uitdragen.

Opzet

De bijscholing is opgezet vanuit twee onderdelen; zelfstudie (4 uur) en twee dagdelen (totaal 8 uur) praktijk op locatie.

Zelfstudie

 • Cursusboek lezen en kennisquiz maken (4 uur)

Praktijkdag

 • 2 uur theorie (verdeeld over 2 blokken)
 • 5 uur praktijk (diverse blokken)
 • 1 uur pauze (verdeeld over de dag)

AirBadminton Kick Start 1 & 2

De AirBadminton kick start sessies vormen samen de opleiding AirBadmintontrainer 1. Er is gekozen om de opleiding op te delen aangezien er zeer veel vrijwilligers (veel geven training op badmintonverenigingen), leraren lichamelijke opvoeding en sportbuurtcoaches (training op scholen) graag de sport willen leren kennen en op willen nemen in het standaard sportaanbod.

AirBadminton Kick Start 1

Doel:

Deze bijscholing biedt de deelnemende de basiskennis en -vaardigheden aan van het AirBadminton zodat zij op de juiste wijze de sport kunnen promoten.

AirBadminton Kick Start 2

Doel:

Deze bijscholing biedt de deelnemer de mogelijkheid na het volgen van Kick Start 1 om de volledige opleiding AirBadmintontrainer 1 te voltooien en volledig te zijn opgeleid tot AirBadmintontrainer.

Informatievoorziening

Heb je interesse in het volgen van een van bovenstaande opleidingen en wil je op de hoogte worden gehouden van de nieuwe data, locatie en tijden of heb je een algemene vraag over opleidingen? Stuur dan een mail naar opleidingen@badminton.nl.

ShuttleTime

Ben je als startende trainer of begeleider binnen de vereniging of op school actief met jeugd en wil je de eerste beginselen van badminton en het trainersvak aanleren dan is de cursus Shuttle Time hiervoor uitermate geschikt. Met deze cursus leer je de basis van het training geven, leer je basistechnieken van de basis onderhandse- en bovenhandse slagen en krijg je aan de hand van voorgeschreven lessen oefeningen, tips en trucs om altijd plezier in jouw oefeningen te garanderen.

Leerdoelen

Na afloop van de opleiding:

 • Ben je in staat om met hulpmiddelen gestructureerd badminton training te geven aan een groep kinderen.
 • Ken je de voordelen die de sport badminton biedt voor kinderen en weet je de geleerde stof maximaal in te zetten in de eigen situatie.
 • Ken je de structuur van het programma, de typische lesopbouw en het startpunt van je pupillen.
 • Weet je hoe je kinderen kan motiveren, organisaties neer moet zetten en een veilige leeromgeving kan creëren.
 • Weet je welke technische, tactische en fysieke vaardigheden er aan bod komen in het programma en hoe deze te ontwikkelen.

Opzet

De cursus bestaat uit acht contacturen. Deze uren kunnen over één of twee dagen verdeeld worden, dit kan per cursus verschillen. Voordat je aan de cursus begint zorg je als cursist ervoor dat je:

 • De ShuttleTime app installeert
 • Aanmeld bij de ShuttleTime website
 • Het werkboek doorneemt
 • Het lessenplan doorneemt en de video’s bekijkt
 • Een korte presentatie over jezelf voorbereid (per club/school 1 presentatie)
 • Zorgt dat je actief mee kan doen en neemt daarvoor kleding en spullen mee

A. App en boeken ShuttleTime Zes weken voordat de opleiding begint krijg je het boek toegestuurd en installeer je de app ShuttleTime. Hierin staan alle lessen, oefeningen, filmpjes en aandachtspunten die in de cursus aan bod komen. Tijdens de cursus zal van beide regelmatig gebruik van worden gemaakt.

B. Praktijk Na het doornemen van de app begint het praktijkgedeelte van de opleiding ShuttleTime. Hierin worden de onderwerpen algemene kennis van badminton, badmintonvaardigheden, trainersdidactiek, structuur en inhoud van de lessenreeks ShuttleTime behandeld. De nadruk in deze opleiding ligt vooral op dit praktijkgedeelte, deze duurt acht uur.

C. Afsluiting De cursus wordt afgesloten met een evaluatie waarin deelnemers een planning maken voor de eerste 10 lessen in hun praktische situatie zodat de drempel om er mee aan de slag te gaan ook laag is. Tijdens en na lessen in de cursus geeft de praktijkcoach je tips, zodat jij nog beter en met nog meer plezier training kan geven aan jouw groep badmintonners. Na afloop van de cursus ShuttleTime ontvang je een certificaat van deelname.

Betrokkenen bij de opleiding

Leren doe je niet alleen, want je wordt begeleidt door ervaren trainers met de tutor status van ShuttleTime. Er zijn maximaal twee personen betrokken bij de ontwikkeling van de groep cursisten. De docenten zijn de expert tijdens de praktijk.

Informatie

Een cursist is ongeveer 12 uur actief met de opleiding. Het is mogelijk om zonder specifieke vooropleiding deel te nemen aan deze opleiding. De lessenreeks van ShuttleTime bestaat uit 22 uitgeschreven lessen, opgebouwd van voorveld naar midveld en vervolgens achterveld.

Data en locatie

Zodra de eerste aanvragen, data en locaties bevestigt zijn zal deze data plus de opleiders hier komen te staan. Heb je interesse in het volgen van een opleiding ShuttleTime en wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe aanvragen, data, locatie en tijden? Stuur dan een mail naar opleidingen@badminton.nl

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×