Trainersopleidingen

Badminton Nederland biedt (toekomstige) trainers een mooie opbouw in de opleidingsstructuur. Met de volledig gratis aan te vragen bijscholingen Bamito Blauw en Bamito Groen als vooropleidingen kom je bij de BWF1 opleiding goed beslagen ten ijs. Je wordt meegenomen in de verschillende belangrijke technieken en tactieken en leert hoe je deze op een leuke en effectieve manier kunt aanbieden.

De BWF1 en BWF2 opleidingen zijn wereldwijd erkend en worden afgerond met een diploma waarbij de trainer ook een licentie ontvangt. Ook de BWF1 opleiding zit in het sportakkoord, waardoor ook deze opleiding door verenigingen zelf aangevraagd en gefaciliteerd kan worden. Badminton Nederland zorgt voor de betaling van de hal en trainer, je hebt er als vereniging dus verder geen kosten aan!

Het doel van deze opleidingen is om trainers/begeleiders badmintoninhoudelijk competenter te maken en de uitvoering van hun (veelal) vrijwilligerstaken te ontwikkelen.

BWF level 1

Meld je aan voor de komende opleiding in ’s-Heerenberg!

Data:

 • 7, 8 september
 • 19, 20 oktober
 • 23 november

Locatie: Laco sportcentrum, Oude Doetinchemseweg 43, 's Heerenberg

Leerdoelen

Na afloop van de cursus:

 • Heb je begrip van verschillende leerstijlen
 • Hoe je moet coachen en training moet geven
 • Hoe je een training plant en uitvoert
 • Heb je kennis van de basistechnieken van Badminton
 • Heb je kennis van de basistactieken van Badminton

Opzet

De cursus bestaat uit 40 contacturen. De cursus behelst vijf dagen opleiding die op verschillende wijzen kunnen worden aangeboden. Door omstandigheden zijn we uitgelopen met de huidige opleiding waardoor de planning opnieuw gedaan moet worden. Wel is de ambitie in 2024 deze opleiding drie maal aan te bieden.

A. De filmpjes van de verschillende technieken en tactieken zijn te zien op het youtube kanaal van de BWF Badmintonworld.tv. Je registreert je voor BWF level 1 op de site van de BWF via deze link en bevestig per e-mail. Vanuit dit account kun je het boek downloaden en alvast doornemen. Wil je een hard copy van tevoren, dan kan je deze bestellen door een mail te sturen naar opleidingen@badminton.nl.

B. Praktijk Na het doornemen van de filmpjes, het boek en de online component start het praktijkgedeelte van de opleiding BWF level 1. Hierin worden alle onderwerpen rondom het prepareren van coachen, het geven en evalueren van trainingen en coaching, de technische aspecten van Badminton, fysieke voorbereiding, fundamentele sportwetenschap en de praktische toepassing in competitie.

C. Afsluiting De opleiding wordt afgesloten met een gesprek waarin deelnemers aan de hand van een evaluatie van de voortgang gedurende de week worden beoordeeld op hun kwaliteiten.

Betrokkenen bij de opleiding

Tijdens de opleiding wordt je begeleidt door docenten met een minimale kwalificatie van BWF tutor level 1. De organisatie van de opleiding ligt bij Badminton Nederland, eventueel in samenwerking met een vereniging of (badminton)school. Als er sprake is van een samenwerking met een vereniging of school zal de organiserende vereniging of school zorg dragen voor de hal en stelt deze ter beschikking en mag daarvoor twee inschrijvingen gratis doen. Om de opleiding door te laten gaan zijn er minimaal 8 deelnemers nodig. Bijdrage per persoon is €650 voor leden en €795 voor niet-leden.

Inschrijven voor de opleiding in 's Heerenberg als lid van BN doe je door te klikken op deze link, Ben je geen lid van BN, klik dan op deze link om je in te schijven.

Voor deelname dien je minimaal 16 jaar oud te zijn.

BWF level 2

Wanneer je actief bent als trainer voor competitieteams (derde divisie of hoger) en talentvolle groepen waar je een stapje meer voor wil doen dan past de opleiding BWF level 2 bij jou. Hiermee word je opgeleid tot een trainer voor jeugd en senioren op badmintonverenigingen, badmintonscholen en talentencentra. Tijdens deze cursus leer je nog meer over alle technieken en tactieken die we binnen de BWF en Badminton Nederland hanteren.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus:

 • Heb je begrip van het coaching proces met inbegrip van pedagogiek en didactiek
 • Kun je leeftijd specifiek coachen
 • Heb je begrip van verschillende prestatiefactoren en snap je de basis van adaptatie en herstel
 • Heb je een verdieping op kennis met betrekking tot slagen uit level 1 en leer je verschillende nieuwe slagen en wanneer en waarom deze gebruikt worden
 • Heb je kennis van het voetenwerk in dubbelspelen
 • Kun je een prestatie analyse maken en ken je verschillende manieren om te coachen tijdens wedstrijden
 • Ben je bekend met de basisprincipes op fysiek vlak en kun je deze in de praktijk toepassen
 • Kun je verschillende fysieke tests op juiste manier afnemen
 • Heb je kennis van basis sportpsychologie en lifestyle

Opzet

De opleiding bestaat uit 48 contacturen. De cursus behelst daarmee zes dagen die op verschillende wijzen kunnen worden aangeboden.

A. Zes weken voordat de cursus begint sluit de inschrijving en krijg je de inhoudelijke informatie toegestuurd. Aan de hand daarvan kun je je voorbereiden op onder anderen de verschillende slagen en voetenwerk. De filmpjes zijn te zien op het youtube kanaal van de BWF Badmintonworld.tv.

B. Praktijk Na het doornemen van de filmpjes, het (digitale) boek en de online component start het praktijkgedeelte van de opleiding BWF level 2. Hierin worden alle onderwerpen in twee weekends behandeld. Tijdens deze weekends mengen we de theorielessen en praktijk zo goed mogelijk af. In de tussenliggende periode kan je al het geleerde meteen in de praktijk toepassen en evalueren.

C. Afsluiting De opleiding wordt afgesloten aan de hand van een theorie toets en een examentraining. Daarna volgt een gesprek waarin deelnemers aan de hand van een evaluatie van de voortgang gedurende de week, de theorietoets en examentraining worden beoordeeld op hun kwaliteiten.

Betrokkenen bij de opleiding

Tijdens de opleiding wordt je begeleidt door docenten met een minimale kwalificatie van BWF tutor level 2. De organisatie van de opleiding ligt bij Badminton Nederland, eventueel in samenwerking met een vereniging of (badminton)school. Als er sprake is van een samenwerking met een vereniging of school zal de organiserende vereniging of school zorg dragen voor de hal en stelt deze ter beschikking en mag daarvoor twee inschrijvingen gratis doen. Om de opleiding door te laten gaan zijn er minimaal 8 deelnemers nodig. Bijdrage per persoon is €650 voor leden en €795 voor niet-leden. Inschrijven als lid doe je hier, ben je geen lid van Badminton Nederland, dan kun je via deze link inschrijven.

Voor deelname dien je minimaal 18 jaar oud te zijn.


Opleiding AirBadmintontrainer 1

Deze opleiding biedt deelnemende (badminton)trainers de basiskennis, -vaardigheden en sporttechnische vaardigheden aan van het AirBadminton zodat zij zelfstandig Airbadmintontrainingen kunnen geven en de sport kunnen promoten.

Leerdoelen

Aan het eind van de opleiding zal het volgende bereikt zijn:

 • Deelnemers kennen de spelregels van het AirBadminton voor zowel single-, dubbel- als triplespel en kunnen deze uitleggen aan spelers;
 • Deelnemers kennen de basisslagtechnieken en basisslagtactieken voor AirBadminton en kunnen deze (laten) voordoen, uitleggen en corrigeren bij spelers;
 • Deelnemers kennen de unieke eigenschappen (oa weersinvloeden, speelondergronden en speldisciplines) van AirBadminton en kunnen deze verwerken in hun trainingen aan spelers;
 • Deelnemers kunnen een basistraining AirBadminton voorbereiden, geven en evalueren;
 • Deelnemers zijn op de hoogte van de ins en outs van de sport Airbadminton, zijn op de hoogte van diverse hulpbronnen en kunnen de sport op een positieve wijze uitdragen.

Opzet

De bijscholing is opgezet vanuit twee onderdelen; zelfstudie (4 uur) en twee dagdelen (totaal 8 uur) praktijk op locatie.

Zelfstudie

 • Cursusboek lezen en kennisquiz maken (4 uur)

Praktijkdag

 • 2 uur theorie (verdeeld over 2 blokken)
 • 5 uur praktijk (diverse blokken)
 • 1 uur pauze (verdeeld over de dag)

AirBadminton Kick Start 1 & 2

De AirBadminton kick start sessies vormen samen de opleiding AirBadmintontrainer 1. Er is gekozen om de opleiding op te delen aangezien er zeer veel vrijwilligers (veel geven training op badmintonverenigingen), leraren lichamelijke opvoeding en sportbuurtcoaches (training op scholen) graag de sport willen leren kennen en op willen nemen in het standaard sportaanbod.

AirBadminton Kick Start 1

Doel:

Deze bijscholing biedt de deelnemende de basiskennis en -vaardigheden aan van het AirBadminton zodat zij op de juiste wijze de sport kunnen promoten.

AirBadminton Kick Start 2

Doel:

Deze bijscholing biedt de deelnemer de mogelijkheid na het volgen van Kick Start 1 om de volledige opleiding AirBadmintontrainer 1 te voltooien en volledig te zijn opgeleid tot AirBadmintontrainer.

Informatievoorziening

Heb je interesse in het volgen van een van bovenstaande opleidingen en wil je op de hoogte worden gehouden van de nieuwe data, locatie en tijden of heb je een algemene vraag over opleidingen? Stuur dan een mail naar opleidingen@badminton.nl.

ShuttleTime

Ben je als startende trainer of begeleider binnen de vereniging of op school actief met jeugd en wil je de eerste beginselen van badminton en het trainersvak aanleren dan is de cursus Shuttle Time hiervoor uitermate geschikt. Met deze cursus leer je de basis van het training geven, leer je basistechnieken van de basis onderhandse- en bovenhandse slagen en krijg je aan de hand van voorgeschreven lessen oefeningen, tips en trucs om altijd plezier in jouw oefeningen te garanderen.

Leerdoelen

Na afloop van de opleiding:

 • Ben je in staat om met hulpmiddelen gestructureerd badminton training te geven aan een groep kinderen.
 • Ken je de voordelen die de sport badminton biedt voor kinderen en weet je de geleerde stof maximaal in te zetten in de eigen situatie.
 • Ken je de structuur van het programma, de typische lesopbouw en het startpunt van je pupillen.
 • Weet je hoe je kinderen kan motiveren, organisaties neer moet zetten en een veilige leeromgeving kan creëren.
 • Weet je welke technische, tactische en fysieke vaardigheden er aan bod komen in het programma en hoe deze te ontwikkelen.

Opzet

De cursus bestaat uit acht contacturen. Deze uren kunnen over één of twee dagen verdeeld worden, dit kan per cursus verschillen. Voordat je aan de cursus begint zorg je als cursist ervoor dat je:

 • De ShuttleTime app installeert
 • Aanmeld bij de ShuttleTime website
 • Het werkboek doorneemt
 • Het lessenplan doorneemt en de video’s bekijkt
 • Een korte presentatie over jezelf voorbereid (per club/school 1 presentatie)
 • Zorgt dat je actief mee kan doen en neemt daarvoor kleding en spullen mee

A. App en boeken ShuttleTime Zes weken voordat de opleiding begint krijg je het boek toegestuurd en installeer je de app ShuttleTime. Hierin staan alle lessen, oefeningen, filmpjes en aandachtspunten die in de cursus aan bod komen. Tijdens de cursus zal van beide regelmatig gebruik van worden gemaakt.

B. Praktijk Na het doornemen van de app begint het praktijkgedeelte van de opleiding ShuttleTime. Hierin worden de onderwerpen algemene kennis van badminton, badmintonvaardigheden, trainersdidactiek, structuur en inhoud van de lessenreeks ShuttleTime behandeld. De nadruk in deze opleiding ligt vooral op dit praktijkgedeelte, deze duurt acht uur.

C. Afsluiting De cursus wordt afgesloten met een evaluatie waarin deelnemers een planning maken voor de eerste 10 lessen in hun praktische situatie zodat de drempel om er mee aan de slag te gaan ook laag is. Tijdens en na lessen in de cursus geeft de praktijkcoach je tips, zodat jij nog beter en met nog meer plezier training kan geven aan jouw groep badmintonners. Na afloop van de cursus ShuttleTime ontvang je een certificaat van deelname.

Betrokkenen bij de opleiding

Leren doe je niet alleen, want je wordt begeleidt door ervaren trainers met de tutor status van ShuttleTime. Er zijn maximaal twee personen betrokken bij de ontwikkeling van de groep cursisten. De docenten zijn de expert tijdens de praktijk.

Informatie

Een cursist is ongeveer 12 uur actief met de opleiding. Het is mogelijk om zonder specifieke vooropleiding deel te nemen aan deze opleiding. De lessenreeks van ShuttleTime bestaat uit 22 uitgeschreven lessen, opgebouwd van voorveld naar midveld en vervolgens achterveld.

Data en locatie

Zodra de eerste aanvragen, data en locaties bevestigt zijn zal deze data plus de opleiders hier komen te staan. Heb je interesse in het volgen van een opleiding ShuttleTime en wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe aanvragen, data, locatie en tijden? Stuur dan een mail naar opleidingen@badminton.nl

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×