Trainersopleidingen

Badminton Nederland biedt (toekomstige) trainers de opleiding Verenigingstrainer aan om een betere trainer te worden. Deze opleiding is rijkserkend en wordt jaarlijks georganiseerd. Deze opleiding wordt afgerond door het afleggen van Proeven van Bekwaamheid en wordt beloond met een trainersdiploma. Hierbij ontvangt de trainer van Badminton Nederland ook een trainerslicentie die twee jaar geldig is.

De opleiding Sportleider 2 badminton wordt ook niet meer georganiseerd. Sinds september 2017 is de Cursus Baantrainer de vervanger. Het doel van deze cursus is om trainers/begeleiders competenter te maken in de uitvoering van hun (veelal) vrijwilligerstaken. De cursus kent geen afrondingstoets. Na afloop ontvangt de deelnemer een certificaat van deelname.

Verenigingstrainer badminton

Wanneer je actief bent als trainer voor competitieteams (tweede divisie of lager) dan past de opleiding Verenigingstrainer badminton bij jou. Hiermee word je opgeleid tot een trainer voor jeugd en senioren op badmintonverenigingen. Via een e-learning en een trainingsweek wordt je de vaardigheden van het training geven, het coachen bij wedstrijden en het afnemen van toetsen aangeleerd.

De kosten voor deelname aan deze opleiding bedragen voor leden van de bond € 1150, niet leden €1.500 (prijspeil 1 januari 2019). Hierin zijn de kosten voor de accommodatie (incl. overnachten, eten en drinken), de docent, gebruik van de e-learning, de eerste beoordeling (en eventuele herkansing) opgenomen. Tot slot rond je de opleiding af tijdens een terugkomdag waarbij je een examenles gaat geven en er gelegenheid is om je ervaringen te delen.

De opleiding Verenigingstrainer is rijks erkend. Na afronding ontvangen geslaagde cursisten van Badminton Nederland een officieel trainersdiploma en worden ze op de trainerslijst geplaatst.

In 2019 wordt de Verenigingstrainer één keer aangeboden.

Betrokkenen bij de opleiding:

Er zijn verschillende personen betrokken bij jouw ontwikkeling.
Docenten: deze personen zijn de expert die de cursist tijdens de trainingsweek voorzien van theorie en de praktijk aanleren. Daarnaast zijn deze personen ook de leercoach, die de cursist helpen de opleiding af te ronden.
Praktijkbegeleider: deze persoon begeleidt de cursist bij de uitvoering van de praktijkopdrachten bij de vereniging. De cursist kan de praktijkbegeleider zelf uitzoeken; bij voorkeur is het een persoon met ruime trainerservaring.
Beoordelaar: Deze persoon beoordeelt de eindopdrachten en bepaalt of de cursist over voldoende kwaliteiten als trainer beschikt om Verenigingstrainer te kunnen zijn. De beoordelaar beoordeelt de drie Proeven van Bekwaamheid.

Programma

De opleiding bestaat uit drie delen:

  1. E-learning
    De opleiding Verenigingstrainer bestaat uit een kick-off bijeenkomst waarbij iedere deelnemer de toegang krijgt tot de digitale leeromgeving van Flowsparks, waar de theorie die je tijdens de trainingsweek praktisch gaat toepassen, wordt behandeld. Om de week te kunnen deelnemen is het verplicht deze theorie doorgenomen te hebben. Omdat het e-learning betreft, kun je dit geheel op eigen tempo doornemen.
  2. Trainingsweek
    De opleiding is praktijkgericht; tijdens de trainingsweek gaan we aan de slag met de onderwerpen die je in de theorie behandelt. In eerste instantie loop je mee bij de training van een expert, daarna neemt de sturing af en ga je aan de hand van opdrachten die voortvloeien uit de behandelde stof en je persoonlijke doelen steeds meer je eigen training geven. Omdat de groep die je training geeft klein is, de leervraag door jezelf is ingevuld en de begeleiding in kleine groepen zal plaatsvinden, zullen hier grote stappen worden gemaakt in je ontwikkeling. De onderlinge evaluatiesessies bieden verder een mooie gelegenheid om te zien waar andere trainers tegenaan lopen. Wellicht heb jij op bepaald vlak al wel ervaringen en kun je die delen; de laatste stap van leren is delen!
  3. Afronding en terugkomdag
    De afronding van de Verenigingstrainer gebeurt middels het inleveren van een portfolio met de Proeven van Bekwaamheid. Er zijn drie Proeven van Bekwaamheid en het geven van een training.

De beoordeling vindt plaats door een daarvoor aangestelde PvB-beoordelaar. Naast een beoordeling van het portfolio dat je hebt ingeleverd, vindt er ook een beoordeling van de praktijk plaats. Aan het eind van de opleiding wordt een afrondingsdag georganiseerd waar je het geheel door middel van theorie en praktijk zult afronden. Meer informatie over de Verenigingstrainer en de randvoorwaarden waarbinnen de beoordeling plaatsvindt, kun je vinden in het Toetsdocument

Diploma

Als de Proeven van Bekwaamheid en afrondende training allemaal voldoende zijn beoordeeld, ontvangen de geslaagden het trainersdiploma van Badminton Nederland. Het diploma wordt naar het thuisadres gestuurd.

Overige informatie

Badminton Nederland organiseert 1x per jaar de opleiding Verenigingstrainer. 1 juni start de opleiding in Wijk bij Duurstede tijdens het NJK en van 5-11 augustus gaat deze verder met een trainingsweek. Uiteindelijk sluit je de opleiding af met een terugkomdag die in gezamenlijk overleg met cursisten wordt bepaald.

Geïnteresseerd? Meld je dan aan via deze link. Bij aanmelding wordt tevens bekeken of je voldoet aan de instroomeisen. Voor deelname dien je minimaal 18 jaar oud te zijn.

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×