Kampioenschappen

Badminton Nederland organiseert op zowel landelijk (Nationale Kampioenschappen) als regionaal (Regionale Kampioenschappen) niveau diverse kampioenschappen. De kampioenschappen dienen diverse doelgroepen en zorgen voor jaarlijks terugkerende evenementen.

Nationale Kampioenschappen

FZ Forza Nederlandse Kampioenschappen

Badminton Nederland organiseert eenmaal per jaar de Nederlandse Kampioenschappen. De beste spelers van Nederland doen hier aan mee. Het evenement duurt drie dagen. De finaledag is altijd de eerste zondag in februari. Op vrijdag worden de kwalificatiewedstrijden gespeeld. Op zaterdag worden de achtste en kwartfinales gespeeld en op zondag de halve finales en finales. De Nederlandse Kampioenschappen vinden plaats in Topsportcentrum Almere. Gespeeld wordt in de spelsoorten mannenenkelspel (ME), vrouwenenkelspel (VE), mannendubbelspel (MD), vrouwendubbelspel (VD) en gemengddubbelspel (GD).

Ga voor meer informatie over de Forza NK naar www.nkbadminton.nl

Nederlandse Jeugdkampioenschappen

Badminton Nederland organiseert eenmaal per jaar de Nederlandse Jeugdkampioenschappen. Om deel te kunnen nemen aan de NJK moet een speler:

 • de Nederlandse nationaliteit hebben, dan wel ingezetene van Nederland zijn
 • lid zijn van Badminton Nederland of een andere bij de BWF aangesloten bond
 • voldoen aan de leeftijdseisen van de categorieën U19, U17, U15 en U13

Gespeeld wordt in de spelsoorten mannenenkelspel (ME), vrouwenenkelspel (VE), mannendubbelspel (MD), vrouwendubbelspel (VD) en gemengddubbelspel (GD).

Met ingang van 2020 is de toelatingsprocedure voor het NJK aangepast. Lees hier meer over hoe je deel kunt nemen aan het NJK.

NK Para-Badminton

Badminton Nederland organiseert eenmaal per jaar het Nederlands Kampioenschap Para-Badminton. Om deelt te kunnen nemen aan het NK Para-Badminton moet een speler:

 • de Nederlandse nationaliteit hebben, dan wel ingezetene zijn van Nederland
 • lid zijn van Badminton Nederland of een bij de PBWF aangesloten bond
 • toegelaten worden op basis van hun positie op de Nationale Ranglijst Para-Badminton

Gespeeld wordt in de categorieën Rolstoelbadminton, Zitbadminton en Staand badminton. Tevens zijn er de spelsoorten mannenenkelspel (ME), vrouwenenkelspel (VE), mannendubbelspel (MD), vrouwendubbelspel (VD) en gemengddubbelspel (GD).

Afhankelijk van het aantal inschrijvingen kunnen door de toernooiorganisatie categorieën worden samengevoegd of categorieën uit het speelschema worden gehaald. Daarnaast bestaat er een mogelijkheid om van het Nederlands Kampioenschap Para-Badminton een Open Kampioenschap te maken zodat buitenlandse spelers met een lichamelijke beperking ook deel kunnen nemen. Deze buitenlandse spelers dingen alleen niet mee naar de nationale titels.

Nederlandse Veteranen Kampioenschappen

Badminton Nederland organiseert eenmaal per jaar de Nederlandse Veteranen Kampioenschappen. Om deel te kunnen nemen moet een speler:

 • de Nederlandse nationaliteit hebben, dan wel ingezetene van Nederland zijn;
 • op 31 december van het desbetreffende jaar ten minste 35 jaar oud zijn (dames èn heren);
 • aangesloten zijn bij een bond die lid is van de BWF of lid zijn van de Badminton Nederland.

De spelsoorten: mannenenkelspel (ME), vrouwenenkelspel (VE), mannendubbelspel (MD), vrouwendubbelspel (VD) en gemengddubbelspel (GD) worden in de volgende leeftijdscategorieën gespeeld:

 • NVK-1: ten minste 35 jaar oud op 31 december van het desbetreffende jaar
 • NVK-2: ten minste 40 jaar oud op 31 december van het desbetreffende jaar
 • NVK-3: ten minste 45 jaar oud op 31 december van het desbetreffende jaar
 • NVK-4: ten minste 50 jaar oud op 31 december van het desbetreffende jaar
 • NVK-5: ten minste 55 jaar oud op 31 december van het desbetreffende jaar
 • NVK-6: ten minste 60 jaar oud op 31 december van het desbetreffende jaar
 • NVK-7: ten minste 65 jaar oud op 31 december van het desbetreffende jaar

NK voor Competitieteams

Ieder jaar strijden na afloop van de Bondscompetitie diverse divisies competitieteams om het Nationaal Kampioenschap voor competitieteams. Binnen de Bondscompetitie heb je de volgende Divisies:

 • 7e tot en met 1e Divisie
 • 9e en 8e Divisie nylon
 • Mannen veer 1 & 2
 • Mannen nylon

Alle kampioenen kwalificeren zich voor dit kampioenschap.

Het kan voorkomen dat een Bondscompetitieteam zich niet rechtstreeks plaatst maar dat er nog een voorronde gespeeld moet worden voordat zij mee kunnen doen aan de NK voor Bondscompetitieteams.

Het NK voor competitieteams wordt gespeeld in de Hanzehal Zutphen, Fanny Blankers-Koenweg 2, 7203 AA Zutphen.

NK voor jeugdcompetitieteams

Ieder jaar strijden na afloop van de Landelijk jeugdcompetitie diverse categorieën jeugdcompetitieteams om het Nationaal Kampioenschap voor jeugdcompetitieteams.

Alle kampioenen in de categorieën D1 tot en met A1 kwalificeren zich voor dit kampioenschap.

Regionale Kampioenschappen:

Iedere regio kent de volgende drie soorten regionale kampioenschappen:

Regio Senioren Kampioenschappen

In zowel de enkel als de dubbel wordt in diverse categorieën, afhankelijk van de regio, gestreden om het regionaal kampioenschap. De winnaar van de hoogste categorie in de enkel (mannen en vrouwen) plaatst zich rechtstreeks voor het kwalificatietoernooi van het FZ Forza Nederlandse Kampioenschap in het enkelspel.

Regio Jeugd Kampioenschappen

In iedere regio wordt in de leeftijdscategorieën U11, U13, U15, U17 en U19 gestreden in zowel de enkel- als de dubbelonderdelen om het regionaal kampioenschap.

Regionale Kampioenschappen voor Regioteam

Tijdens deze regionale kampioenschappen wordt gestreden om een plek bij de Nationale Kampioenschappen voor Regioteams in de volgende competitiecategorieën: U19, U17, U15, U13 en U11. Iedere regio mag in elke categorie een team afvaardigen.

Voor meer informatie over de regionale kampioenschappen kun je kijken op de verschillende regiopagina's.

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×