Landelijke Jeugdcompetitie

Met een nieuwe landelijke jeugdcompetitie willen wij het competitie spelen voor de jeugd aantrekkelijker en uitdagender maken. Tevens streven we naar een hogere participatie, meer plezier en een laagdrempelige instap voor alle jeugd.

Opzet

In de jeugdcompetitie wordt er gespeeld in de categorieën Brons (U9), Zilver (U11), Goud (U13), D, C, B en A (D, C, B en A vanaf U15). Voor de landelijke jeugdcompetitie is nagedacht over de aan te bieden categorieën. In de huidige regiojeugdcompetities, die zijn ingedeeld in leeftijdscategorieën, zijn er grote niveauverschillen. Met de nieuwe categorieën beogen wij de niveauverschillen binnen de competitie te verkleinen en hierdoor spannendere wedstrijden te creëren.

Voor verschillende regio’s zal het aanbod van Brons (U9) nieuw zijn. De gedachte achter het aanbieden van categorie Brons is om kinderen op een jonge leeftijd de mogelijkheid te geven te badmintonnen (de kans te bieden om voor badminton te kiezen in plaats van een andere sport). Daarnaast is het voor de meeste regio’s nieuw dat er geen verschillende categorieën zijn voor U15, U17 en U19. Deze leeftijdscategorieën zijn samengevoegd en opgesplitst in de categorieën D t/m A. De gedachte achter deze categorieën is een indeling op speelsterkte.

Teambijdrage (Brons en Zilver gratis)

In diverse regio’s werd een Opstapcompetitie/Starterscompetitie georganiseerd. Deze gaan beide op in de nieuwe opzet van de landelijke jeugdcompetitie, omdat er in de nieuwe opzet op sterkte ingedeeld gaat worden. Aangezien deelname aan de Opstapcompetitie/Starterscompetitie kosteloos was betekent dit dat er geen kosten worden gerekend voor deelname aan de categorieën Brons en Zilver. De teambijdrage voor de overige jeugdteams is € 82,-.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie en de opzet van de nieuwe jeugdcompetitie.

Inschrijven teams t/m 15 mei

Vanaf 22 april kunnen er teams ingeschreven worden voor de jeugdcompetitie 2024-2025. Voor het inschrijven van competitieteams wordt gebruik gemaakt van een speciale website, https://badmintoninschrijven.nl/. Inmiddels hebben de CCP’ers de inlogcode ontvangen om jullie team(s) in te schrijven.

Deadlines/tijdspad Jeugdcompetitie

1. 22 april: inschrijving open
2. 15 mei: deadline inschrijven
3. 19 juni: concept indeling naar vereniging
a. 10 dagen om te reageren
b. Opmerkingen worden verwerkt
4. 10 juli: definitieve indeling op badmintonnederlandtoernooi.nl
5. 10 dagen voor start competitie spelers invoeren op badmintonnederland.toernooi.nl (1 september).

Ondersteuning

Om verenigingen te helpen bij de aanpak van het nieuwe competitiehuis hebben we een handboek (zie het document ‘Handboek jeugdcompetitie’) geschreven. Daarin staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit aanpakt. Daarnaast kunnen alle vragen omtrent de nieuwe landelijke jeugdcompetitie worden gemaild naar jeugdcompetitie@badminton.nl.

In welke categorie kan ik spelers het beste inschrijven?

De inschrijvingen voor de jeugdcompetitie lopen inmiddels binnen. Wil jij ook teams inschrijven maar heb je hierbij hulp nodig? Geen probleem, om je te ondersteunen bij het inschrijven in een geschikte categorie hebben wij het formulier "Voorlopige teamopgave" gemaakt. Met dit formulier kun je doorgeven welke teamsamenstelling je in gedachte hebt en in welke categorie je dat team wilt laten spelen. Door de geboortedatum in te vullen in het eerste tabblad zal er automatisch een suggestie voor een categorie tevoorschijn komen. Vervolgens kun je in het tweede tabblad je voorlopige teams invullen. Heb je dit gedaan dan kun je het volledige formulier terugsturen naar jeugdcompetitie@badminton.nl. Dan geeft het jeugdcompetitieteam feedback.

Daarnaast is er aanvullende informatie en een tabel over niveau-indicatie per categorie en over de competitie.

Categorieën in beeld

Van iedere categorie is er een poster / Infographic gemaakt met de specifieke kenmerken van deze categorie. De infographics kunnen je ondersteunen bij het kiezen van de meest geschikte categorie voor een team. Ook kunnen ze worden gedeeld met spelers en in de sporthal opgehangen worden. Daarnaast is er voor iedere categorie een wedstrijdformulier.

Brons - Zilver - Goud

Niveau A - Niveau B - Niveau C - Niveau D

Wedstrijdformulieren Landelijke Jeugdcompetitie

FUNdag

Tot slot kun je als vereniging aangeven bij het jeugdcompetitieteam via jeugdcompetitie@badminton.nl of je een FUNdag wilt organiseren. Het Bamito FUNdag draaiboek biedt handvaten voor het organiseren van een FUNdag. Wij kunnen je ondersteunen waar nodig en helpen met de promotie.

Dit zijn de FUNdagen waarvoor je je kan aanmelden:

Griffioen '76 SV (17 maart 2024 in Wolvega)

BC Randstad (14 april 2024 in Rijswijk)

BC Drachten (4 mei 2024 in Drachten)

BC GO! (25 mei 2024 in Groningen)

Inschrijven Landelijke Jeugdcompetitie

Inschrijven Landelijke Jeugdcompetitie

Klik hier om teams in te schrijven
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×