Beginnen met badminton

Leuk dat je geïnteresseerd bent in het spelen van badminton. Badminton is de snelste racketsport in de wereld en kan gespeeld worden door jong en oud en op alle niveaus. In de sport badminton kennen we verschillende groepen:

 • recreanten (jeugd en senior)
 • wedstrijdspelers (jeugd en senior)
 • topbadminton
 • para-badminton

Badminton wordt binnen in sporthallen gespeeld, met een racket en een shuttle. Afhankelijk met hoeveel personen je op de baan staat, speel je een enkelspel of een dubbelspel. Bij een wedstrijd in de vorm van een enkelspel wordt een tegen een gespeeld en in het dubbelspel twee tegen twee.

Recreatief badminton

Je hebt zin om te gaan sporten en te bewegen? Dan is badminton de uitgesproken sport om bewegen en gezelligheid te combineren. Iedere vereniging in Nederland die is aangesloten bij Badminton Nederland heeft een recreatieve afdeling, waar naar hartenlust kan worden gespeeld en tussen de partijen door de gezelligheid opgezocht kan worden. Het recreatief badminton wordt op verschillende manieren aangeboden. Dit is per vereniging verschillend, maar een systeem dat bij veel verenigingen gebruikt wordt is het labelsysteem.

labelsysteem

Ieder lid ontvangt bij aanvang van zijn/haar lidmaatschap een kaartje (label), waarmee tijdens de speelavond met andere mensen een baan gereserveerd wordt voor een bepaalde tijd. Hiervoor is een bord aanwezig met het aantal banen die in de zaal aanwezig zijn en waar de labels aan opgehangen of op neergezet kunnen worden. Het tijdschema kan variëren van twintig tot dertig minuten per ronde. Naast het recreatief vrijspelen bestaan ook mogelijkheden om aan recreatieve toernooien en competities deel te nemen. Zelf meedoen aan een toernooien bij jou in de buurt kijk op onze kalender. Wil je toch graag meedoen aan bijvoorbeeld een recreantencompetitie informeer naar de mogelijkheden bij jou in de vereniging.

Wedstrijdbadminton

Badminton Nederland organiseert diverse soorten wedstrijdvormen. Deze zijn in te delen in drie hoofd categorieen:

Competitie

Landelijk wordt de bondscompetitie georganiseerd. De hoogste divisie is de Eredivisie. De winnaar daarvan is landskampioen. Regionaal worden de regiocompetities gespeeld. Deze competities sluiten via promotie en degradatie aan op de bondscompetitie. In iedere regio worden daarnaast nog diverse recreantencompetities georganiseerd.

Toernooien / circuits

Badminton Nederland organiseert eens per jaar het bekertoernooi, de Carlton GT Cup. Daarnaast worden drie landelijke circuit toernooien georganieerd, het Master Circuit voor de topspelers, het Junior Master Circuit voor toppers bij de jeugd en het Aangepast Badminton Circuit. Door het gehele land worden in iedere regio op diverse niveaus regiotoernooien georganiseerd. Ieder jaar worden drie internationale toernooien georganiserd in Nederland: Yonex Dutch Open, Victorr Dutch International en de Yonex Dutch Junior.

Kampioenschappen

Badminton Nederland organiseert ieder jaar de Nederlandse Kampioenschappen, de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen, de Nederlandse Veteranen Kampioenschappen, Nederlandse Kampioenschappen Aangepast Badminton en de Nationale Kampioenschappen voor Regioteams. In iedere regio worden ieder jaar de volgende kampioenschappen georganiseerd: Regionale Senioren Kampioenschappen, Regionale Jeugd Kampioenschappen en de Regionale Kampioenschappen voor Regioteams.

Topbadminton

De absolute top van badmintonnend Nederland traint samen op Papendal in Arnhem. Deze spelers nemen deel aan Nationale en Internationale toernooien en zijn onderverdeeld in:

 • Nationaleselectie senioren
 • Nationale S-1 selectie
 • Nationaleselectie jeugdselectie U17
 • Nationaleselectie jeugdselectie U15

Para badminton

Badminton is een sport voor iedereen. De sport is ook zeer geschikt voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking.

Categorieën

Er worden in Nederland drie (georganiseerde) vormen van aangepast badminton gespeeld:

 • Rollers
 • Staanders; beperking boven de heup, beperking onder de heup
 • Zitters

Het para-badminton wordt gespeeld volgens de spelregels van het reguliere badminton met af en toe een kleine aanpassing.

Wedstrijden spelen

Ieder seizoen worden verspreid over Nederland ongeveer 10 para-badminton-toernooien georganiseerd door badmintonverenigingen. De toernooien zijn verdeeld over het seizoen waardoor er bijna maandelijks ergens in het land een toernooi is. Eén keer per jaar wordt het NK para-badminton georganiseerd. Dit is een 'open' kampioenschap wat betekent dat iedere para-badmintonner kan meedoen.

Topsport

Het Internationaal Paralympisch Comité heeft op 7 oktober 2014 bekend gemaakt dat aangepast badminton vanaf 2020 een paralympische sport is. De Aangepast Badminton-atleten kunnen hun debuut maken tijdens de Paralympische Spelen in 2020 in Tokyo.

Verenigingen

Badminton wordt aangeboden bij diverse verenigingen in jouw regio. Om daar een goed overzicht van te krijgen, kun je opzoek naar een verenigingen in bij jou in de buurt via de verenigingszoeker.Iedere vereniging is uniek, dan wel in sfeer, dan wel in prestaties, dan wel in activiteiten. Je zult dus zelf een keuze moeten maken welke vereniging het beste bij jou past.

Materiaal

Als je een keuze hebt gemaakt, kunt je het beste bij de vereniging langsgaan, zodat je een indruk krijgt van deze vereniging. Vaak kun je een avond mee spelen, zodat je gelijk kennis kan maken met het "spelletje". Het is verstandig om daarvoor eerst contact op te nemen met de vereniging. De vereniging zal je dan zeker welkom heten. Denk er dan aan dat je (indoor) sportschoenen meeneemt en sportkleding. Een racket hoef je niet direct aan te schaffen, want de meeste verenigingen hebben rackets op voorraad om je kennis te laten maken met de sport.

Regels

Wil je alvast kennismaken met de regels, lees dan het document Officiële Spelregels.

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×