Sportakkoord

Goed nieuws! De trainersopleiding Bamito blauw, Bamito groen, Airbadminton 1 en ShuttleTime zijn als service opgenomen in het Sportakkoord II. Vanaf januari 2024 komt de BWF1 icm Bamito oranje er ook bij.

Dit betekent dat de bijscholing vanuit het Sportakkoord wordt gefinancierd en er voor deelnemende verenigingen geen kosten voor deelname zijn. Uitzondering hierop vormt de BWF1 in combinatie met Bamito oranje. Deze opleiding kan het sportakkoord helaas niet helemaal dekken. Voor al deze opleidingen en bijscholingen kun je als vereniging een aanvraag doen bij de adviseur lokale sport in jouw gemeente. Lees hier meer over het sportakkoord.

Stappen aanvragen service

 1. Verzamel minimaal 6 deelnemers (voor BWF1 icm Bamito oranje 8 deelnemers). Deze mogen allemaal van jouw vereniging zijn, of je kunt een gecombineerde aanvraag doen met verenigingen uit de omgeving.
 2. Doe een aanvraag bij jouw adviseur lokale sport. Je kunt hier deze voorbeeldtekst voor gebruiken. Heb je geen contactgegevens van de adviseur lokale sport in jouw gemeente? Dan kun je deze opvragen door een mail te sturen naar sportakkoord@nocnsf.nl.
 3. De adviseur lokale sport geeft akkoord op de aanvraag en geeft dit door aan Badminton Nederland.
 4. Badminton Nederland neemt contact met je op om samen een moment te plannen voor de bijscholing.
 5. De bijscholing wordt georganiseerd en je kunt als vereniging met de aangevraagde bijscholing aan de slag!

Wil je meer informatie of hulp bij het aanvragen van de bijscholing? Neem dan contact op met manager opleidingen Robbert de Keijzer (rdkeijzer@badminton.nl).

Wil je meer informatie over de procedure of heb je andere vragen? Neem dan contact op met manager opleidingen Robbert de Keijzer (rdkeijzer@badminton.nl).

Opleiding AirBadmintontrainer 1

Deze opleiding biedt deelnemende (badminton)trainers de basiskennis, -vaardigheden en sporttechnische vaardigheden aan van het AirBadminton zodat zij zelfstandig Airbadmintontrainingen kunnen geven en de sport kunnen promoten.

Leerdoelen

Aan het eind van de opleiding zal het volgende bereikt zijn:

 • Deelnemers kennen de spelregels van het AirBadminton voor zowel single-, dubbel- als triplespel en kunnen deze uitleggen aan spelers;
 • Deelnemers kennen de basisslagtechnieken en basisslagtactieken voor AirBadminton en kunnen deze (laten) voordoen, uitleggen en corrigeren bij spelers;
 • Deelnemers kennen de unieke eigenschappen (oa weersinvloeden, speelondergronden en speldisciplines) van AirBadminton en kunnen deze verwerken in hun trainingen aan spelers;
 • Deelnemers kunnen een basistraining AirBadminton voorbereiden, geven en evalueren;
 • Deelnemers zijn op de hoogte van de ins en outs van de sport Airbadminton, zijn op de hoogte van diverse hulpbronnen en kunnen de sport op een positieve wijze uitdragen.

Opzet

De bijscholing is opgezet vanuit twee onderdelen; zelfstudie (4 uur) en twee dagdelen (totaal 8 uur) praktijk op locatie.

Zelfstudie

 • Cursusboek lezen en kennisquiz maken (4 uur)

Praktijkdag

 • 2 uur theorie (verdeeld over 2 blokken)
 • 5 uur praktijk (diverse blokken)
 • 1 uur pauze (verdeeld over de dag)

AirBadminton Kick Start 1 & 2

De AirBadminton kick start sessies vormen samen de opleiding AirBadmintontrainer 1. Er is gekozen om de opleiding op te delen aangezien er zeer veel vrijwilligers (veel geven training op badmintonverenigingen), leraren lichamelijke opvoeding en sportbuurtcoaches (training op scholen) graag de sport willen leren kennen en op willen nemen in het standaard sportaanbod.

AirBadminton Kick Start 1

Doel:

Deze bijscholing biedt de deelnemende de basiskennis en -vaardigheden aan van het AirBadminton zodat zij op de juiste wijze de sport kunnen promoten.

AirBadminton Kick Start 2

Doel:

Deze bijscholing biedt de deelnemer de mogelijkheid na het volgen van Kick Start 1 om de volledige opleiding AirBadmintontrainer 1 te voltooien en volledig te zijn opgeleid tot AirBadmintontrainer.

Informatievoorziening

Heb je interesse in het volgen van een van bovenstaande opleidingen en wil je op de hoogte worden gehouden van de nieuwe data, locatie en tijden of heb je een algemene vraag over opleidingen? Stuur dan een mail naar opleidingen@badminton.nl.

ShuttleTime

Ben je als startende trainer of begeleider binnen de vereniging of op school actief met jeugd en wil je de eerste beginselen van badminton en het trainersvak aanleren dan is de cursus Shuttle Time hiervoor uitermate geschikt. Met deze cursus leer je de basis van het training geven, leer je basistechnieken van de basis onderhandse- en bovenhandse slagen en krijg je aan de hand van voorgeschreven lessen oefeningen, tips en trucs om altijd plezier in jouw oefeningen te garanderen.

Leerdoelen

Na afloop van de opleiding:

 • Ben je in staat om met hulpmiddelen gestructureerd badminton training te geven aan een groep kinderen.
 • Ken je de voordelen die de sport badminton biedt voor kinderen en weet je de geleerde stof maximaal in te zetten in de eigen situatie.
 • Ken je de structuur van het programma, de typische lesopbouw en het startpunt van je pupillen.
 • Weet je hoe je kinderen kan motiveren, organisaties neer moet zetten en een veilige leeromgeving kan creëren.
 • Weet je welke technische, tactische en fysieke vaardigheden er aan bod komen in het programma en hoe deze te ontwikkelen.

Opzet

De cursus bestaat uit acht contacturen. Deze uren kunnen over één of twee dagen verdeeld worden, dit kan per cursus verschillen. Voordat je aan de cursus begint zorg je als cursist ervoor dat je:

 • De ShuttleTime app installeert
 • Aanmeld bij de ShuttleTime website
 • Het werkboek doorneemt
 • Het lessenplan doorneemt en de video’s bekijkt
 • Een korte presentatie over jezelf voorbereid (per club/school 1 presentatie)
 • Zorgt dat je actief mee kan doen en neemt daarvoor kleding en spullen mee

A. App en boeken ShuttleTime Zes weken voordat de opleiding begint krijg je het boek toegestuurd en installeer je de app ShuttleTime. Hierin staan alle lessen, oefeningen, filmpjes en aandachtspunten die in de cursus aan bod komen. Tijdens de cursus zal van beide regelmatig gebruik van worden gemaakt.

B. Praktijk Na het doornemen van de app begint het praktijkgedeelte van de opleiding ShuttleTime. Hierin worden de onderwerpen algemene kennis van badminton, badmintonvaardigheden, trainersdidactiek, structuur en inhoud van de lessenreeks ShuttleTime behandeld. De nadruk in deze opleiding ligt vooral op dit praktijkgedeelte, deze duurt acht uur.

C. Afsluiting De cursus wordt afgesloten met een evaluatie waarin deelnemers een planning maken voor de eerste 10 lessen in hun praktische situatie zodat de drempel om er mee aan de slag te gaan ook laag is. Tijdens en na lessen in de cursus geeft de praktijkcoach je tips, zodat jij nog beter en met nog meer plezier training kan geven aan jouw groep badmintonners. Na afloop van de cursus ShuttleTime ontvang je een certificaat van deelname.

Betrokkenen bij de opleiding

Leren doe je niet alleen, want je wordt begeleidt door ervaren trainers met de tutor status van ShuttleTime. Er zijn maximaal twee personen betrokken bij de ontwikkeling van de groep cursisten. De docenten zijn de expert tijdens de praktijk.

Informatie

Een cursist is ongeveer 12 uur actief met de opleiding. Het is mogelijk om zonder specifieke vooropleiding deel te nemen aan deze opleiding. De lessenreeks van ShuttleTime bestaat uit 22 uitgeschreven lessen, opgebouwd van voorveld naar midveld en vervolgens achterveld.

Data en locatie

Zodra de eerste aanvragen, data en locaties bevestigt zijn zal deze data plus de opleiders hier komen te staan. Heb je interesse in het volgen van een opleiding ShuttleTime en wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe aanvragen, data, locatie en tijden? Stuur dan een mail naar opleidingen@badminton.nl

Bamito's jeugdprogramma

Tijdens de bijscholingen van Bamito's jeugdprogramma ga je als trainer en/of bestuurder aan de slag met implementatie van Bamito op de vereniging. Doordat we de verschillende fases van Bamito apart in het sportakkoord II hebben weten te krijgen, kunnen we nóg dieper op dat proces ingaan.

Bamito blauw is voor de jongste jeugd van 3-4 jaar tot 6. Veel verenigingen hebben deze doelgroep nog niet in huis en missen daarmee de boot! Kinderen zijn al veel eerder aangesloten bij het verenigingsleven dan vroeger. De leeftijd van 3-4 jaar is daarmee een hele belangrijke doelgroep, maar hoe start je deze op? Wat heb je ervoor nodig? Hoe ga je als trainer met de kinderen om? Je leert het allemaal tijdens de bijscholing Bamito blauw. Vraag deze service gratis aan door een mail te sturen naar opleidingen@badminton.nl

Bamito groen is voor de jeugd van 6-7 jaar tot 9-10 jaar. Kinderen die de eerste echte badmintontechnieken gaan leren. In deze fase blijft het belangrijk wel af te wisselen, maar hoe doe je dat? Hoe kun je kinderen de eerste beginselen zoals het vasthouden van het racket leren, en ze toch heel actief bezig te laten zijn? Bij deze bijscholing leer je hoe je met deze jonge kinderen op een leuke afwisselende manier aan de slag gaat zodat ze met plezier en vol vertrouwen leren badmintonnen. Vraag deze service gratis aan door een mail te sturen naar opleidingen@badminton.nl

Wil je meer informatie over hoe je Bamito in kan zetten op jouw vereniging en de jeugdafdeling een boost kan geven? Neem een kijkje op de site van Bamito.


Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×