Toernooien en Circuits

Badminton Nederland organiseert in samenwerking met verenigingen diverse Nationale en Internationale toernooien en circuits. Leden van Badminton Nederland kunnen, als zij voldoen aan de inschrijfvoorwaarden, deelnemen aan deze wedstrijden.

Toernooien

Bekertoernooi, VANDEKOLK Cup

Ieder jaar wordt in de periode februari t/m mei het bekertoernooi van Badminton Nederland gespeeld, de VANDEKOLK Cup. De VANDEKOLK Cup is een teamtoernooi. Alle teams in van de Ere- t/m 4e divisie die spelen in de Bondscompetitie kunnen zich aanmelden.

De VANDEKOLK Cup eindigt met een finaledag waarvoor acht teams zich plaatsen. Tijdens deze finaledag worden de kwart-, halve en finale gespeeld. De deelnemende teams strijden in een aantal voorrondes om de acht plaatsen op de finaledag.

Clubtoernooien

Door het hele land organiseren verenigingen toernooien. Buitenlandse spelers mogen aan deze toernooien meedoen, tenzij dit in de specifieke bepalingen van een toernooi is uitgesloten. Klik hier voor een vergelijking van de Nederlandse categorie-indeling van toernooien met de categorie-indeling van Duitsland en België. Een overzicht van de verschillende toernooien kun je vinden in de agenda. Je kunt selecteren op niveau en regio, zodat je specifiek naar bepaalde toernooien bij jou in de buurt kunt zoeken.

Recreanten toernooien

Er worden door Badminton Nederland 2 recreatieve toernooien georganiseerd, het LRTT en MRTT. Deze toernooien zijn gebaseerd op een mix van veel recreatief spelen en een gezellige omgeving. Veel spelen betekent dan ook dat je nooit uitgeschakeld wordt. Tijdens het toernooi speel je middels een roulatiesysteem de hele dag met wisselende partners uit jouw team verschillende dames-, heren- en gemengddubbelpartijen. Dit alles in een super grote hal met meer dan 300 man tegelijk tegen andere recreatieve spelers uit heel Nederland.

Het toernooi is speciaal voor recreatieve badmintonspelers. Spelers kunnen mee doen als zij recreanten zijn of in de lagere regionale competitieklassen spelen. Badmintonners die geen lid zijn van Badminton Nederland zijn ook welkom: zij betalen een kleine extra bijdrage waarmee men automatisch lid is van Badminton Nederland voor de rest van dat jaar.

Internationale toernooien

In Nederland worden drie internationale toernooien georganiseerd:

Yonex Dutch Open

De Yonex Dutch Open is het enige Grand Prix-toernooi dat Nederland kent. Het evenement heeft een zeer lange traditie in de internationale badmintonwereld. Het is wijd en zijd bekend. Het maakt deel uit van het circuit van de Badminton World Federation. Er doen spelers mee uit de meeste toplanden. Vooral Europa en Azië zijn sterk vertegenwoordigd. Klik hier voor meer informatie over de Yonex Dutch Open.

Yonex Dutch Junior

De Yonex Dutch Junior is één van de sterkst bezette internationale jeugdtoernooien. De Yonex Dutch Junior maakt deel uit van het jeugdcircuit. Aan het toernooi nemen spelers mee uit diverse landen. Badminton Nederland organiseert de Yonex Dutch Junior samen met Badminton Club Duinwijck uit Haarlem. Klik hier voor meer informatie over de Yonex Dutch Junior.

Dutch International

De Dutch International is een internationaal toernooi dat deel uitmaakt van het Badminton Europe Circuit. Dit toernooi is ingedeeld in de categorie International Challenge. Aan het toernooi nemen spelers deel uit diverse landen. Badminton Nederland organiseert de Dutch International samen met Badmintonvereniging VELO. De Dutch International telt net als de Yonex Dutch Open mee voor de wereldranglijst badminton.

Circuits

Circuits zijn toernooien die gezamenlijk leiden tot een klassement. Badminton Nederland organiseert binnen deze wedstrijdvorm het Master Circuit voor topspelers, het Junior Master Circuit voor toppers onder de jeugd en het Para-Badminton Circuit voor spelers met een lichamelijke/verstandelijke beperking. De toernooien binnen deze circuits bieden een platform waar de top van Nederland de strijd met elkaar aan gaat.

Master Circuit

Het Master Circuit is een circuit van zes toernooien en wordt gespeeld in één kalenderjaar. Aan toernooien die deel uitmaken van het Master Circuit worden aanvullende eisen gesteld op het gebied van de organisatie t.o.v. normale toernooien. Bij elk toernooi van het Master Circuit zijn punten te behalen voor zowel de Master Circuit Ranglijst, de Nationale Ranglijst Badminton en de Nationale Junior Ranglijst Badminton. Na het laatste Mastertoernooi wordt de eindstand opgemaakt. De nummers 1 tot en met 4 van de Master Finale krijgen prijzengeld. Ook is er de mogelijkheid om via het Master Circuit deel te nemen aan het kwalificatietoernooi voor het Nederland Kampioenschap. Dit jaar wordt er door BC Drop Shot het Master Finale toernooi georganiseerd. Aan dit toernooi kunnen de deelnemers aan het Master Circuit deelnemen.

Junior Master Circuit

Het Junior Master Circuit is een circuit van vijf toernooien dat wordt afgesloten met een "Junior Master Finale". Het circuit wordt gespeeld in de periode september tot en met mei. Het circuit kent vier leeftijdsklassen namelijk U11, U13, U15 en U17. In iedere klasse wordt jongens- en meisjesenkel gespeeld, meetellend voor de Junior Master Ranglijst, en verder ook jongensdubbel, meisjesdubbel en gemengddubbel. Spelers van de Nationale Jeugdselectie, de Regionale Trainingscentra, de Badminton Academies en de Badminton Scholen hebben voorrang bij de inschrijving voor toernooien, waaraan ze verplicht meedoen.

Aan toernooien voor het Junior Master Circuit worden aanvullende eisen aan de organisatie gesteld. Bij elk toernooi zijn punten te behalen voor de Junior Master Ranglijst en de Nationale Junior Ranglijst Badminton. Ook het resultaat dat wordt behaald bij de Regionale Junioren Kampioenschappen telt mee voor deze ranglijsten. Na het laatste toernooi wordt de eindranglijst opgemaakt. De elf hoogst geplaatste spelers per onderdeel (jongensenkel en meisjesenkel) op de eindranglijst worden uitgenodigd voor de Junior Master Finale. Daarnaast wordt per onderdeel één wildcard verstrekt. De winnaar van de finale is de winnaar van het circuit in dat onderdeel van het desbetreffende seizoen.

Para-Badminton Circuit

Para-badminton kent een circuit van toernooien waarin competitieve wedstrijden plaatsvinden. De toernooien zijn verdeeld over het seizoen waardoor er bijna maandelijks ergens in het land een toernooi is. Spelers kunnen per toernooi punten verdienen voor de ranglijst para-badminton.

Regio Toernooien Circuits

In de iedere regio worden toernooien georganiseerd die onderdeel uitmaken het zogenaamde Regio Toernooien Circuit. Per Regio Toernooien Circuit zijn de toernooien onderling met elkaar verbonden door een gezamenlijke ranglijst. De resultaten van toernooien die deel uitmaken van een Regio Toernooien Circuit tellen mee voor de Nationale Ranglijst Badminton en de Nationale Junior Ranglijst Badminton. De toernooien staan onder toezicht van een referee.

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×