Terug

‘BC Delft heeft voor onze spelers een mooie plek gebracht!’

Badminton is voor iedereen! Als Badminton Nederland streven we naar een inclusieve sport waarbij iedere persoon zichzelf kan zijn. In Nederland zijn er verschillende plekken waar mensen met een beperking kunnen badmintonnen (para badminton). Eén van die verenigingen is BC Delft. Hoe is het para badminton daar ontstaan? En hoe zouden andere verenigingen ook met para badminton aan de slag kunnen? Een inspirerend interview met Lenie ten Hulscher van BC Delft.

Hoe ben je in het para badminton terecht gekomen?
In 1987 ben ik in een rolstoel terecht gekomen waarna ik in 1988 op zoek ben gegaan naar een andere sport. Zo doende ben ik bij Redeoss gekomen. Redeoss is opgericht door ouders van kinderen met een beperking. Het is een omni vereniging waar verschillende sporten kunnen worden beoefend, waaronder ook para badminton.

In samenwerking met, in eerste instantie, de toenmalige NIS (Nederlandse invalide sportbond) en later de Nebas (Nederlandse bond aangepast sporten) is het para badminton verder opgebouwd. We hebben onder andere spelregels opgesteld, de nethoogtes laten berekenen en die internationaal verspreid.

De samenwerking met Badminton Nederland was in die periode niet zo goed, waardoor een deel wat was opgebouwd weer verloren ging. De samenwerking is inmiddels verbeterd en is er nu meer rust.

Door een gebrek aan bestuursleden is de vereniging Redeoss na ruim 57 jaar helaas opgehouden te bestaan. Gelukkig heeft onze groep para badmintonspelers onderdak kunnen vinden bij BC Delft.

Hoe is de overgang van Redeoss naar BC Delft gegaan?
De voorzitter van BC Delft vond dat iemand die wilde badmintonnen dat ook moest kunnen. Na vele gesprekken is onze groep badmintonspelers per 1 januari 2023 lid geworden bij BC Delft. We kunnen daar op maandag om 19.00 uur spelen. Een tijdstip dat speciaal voor ons is gecreëerd.

Wat voor faciliteiten worden er geboden aan de para badmintonners bij BC Delft?
BC Delft speelt nu in de sporthal van een middelbare school. Daar is een aangepast toilet en een lift. De sporthal is namelijk op de eerste verdieping van de school. Wij spelen op maandag en hebben daar een fantastische trainer die de groep goed aanvoelt.

Er zijn 2 rollers die ook op woensdagavond meetrainen bij de valide sporters en op maandag zijn er 3 staanders die ook aan de valide training meedoen. Op vrijdag kan iedereen vrijspelen.

Hoeveel para badmintonners zijn er op dit moment bij BC Delft?
Op dit moment spelen er op maandag 6 para badmintonners. In totaal zijn er 11 para spelers, waarvan er twee in de valide competitie meespelen. Deze spelers hebben het prima naar hun zin.

Helaas zijn er door de verhuizing van Redeoss naar BC Delft veel para badmintonners afgevallen. Om weer meer para spelers te krijgen hebben we nu een flyer gemaakt en een landingspagina op de website. Op 17 maart is ons para badmintontoernooi. Voor die tijd willen we onze flyer verspreid hebben via streek media, scholen enzovoort.

Hoe kunnen geïnteresseerden in contact komen om ook te komen para badmintonnen?

via Lenie@badmintonclubdelft.nl kunnen ze mij bereiken voor informatie.

Heb je nog tips voor andere verenigingen die met Para badminton aan de slag zouden willen?

Gewoon doen!

Wij houden zelf wel bepaalde voorwaarden aan. Zo moeten potentiële para badmintonners zelfstandig een opdracht kunnen uitvoeren, de spelregels aan kunnen leren en geen agressief gedrag vertonen.

Een andere tip is om één of meerdere trainers te vinden die affiniteit hebben met deze doelgroep. Dat is erg belangrijk, want geduld is vaak een schone zaak.

Lijkt het je leuk om te komen kijken bij het para badminton toernooi van BC Delft? Via deze link kan je alle informatie vinden: https://badmintonnederland.toe...).

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×