Terug

‘Durf jezelf en open te zijn!’

Badminton is voor iedereen! Als Badminton Nederland streven we naar een inclusieve sport waarbij ieder persoon zichzelf kan zijn. Hoe is het als transgender in de badmintonsport en welke zaken komen er allemaal kijken bij een transitie? Een leuk en openhartig interview met Jesper Leemhuis van BC Flits.

Even voorstellen…
To introduce myself: Hello! Ik ben Jesper Leemhuis en ben 20 jaar. Op mijn 7e begon ik met badmintonnen en sinds 2015 ben ik actief bij BC Flits in Wierden. Ik ben als meisje geboren en sinds 2022 ga ik als man verder door het leven. In dat jaar ben ik mijn medische transitie begonnen en sinds februari 2023 sta ik binnen de sport officieel als man op de baan.

Wanneer wist je dat je in transitie wilde gaan om je geslacht te veranderen?
Er was voor mij niet een bepaald punt waar op ik realiseerde dat ik als man verder door het leven wilde gaan. Dit is voor mij erg langzaam tot stand gekomen in de periode van eind 2018 tot en met 2021, maar als ik terug kijk op toen ik jong was, ben ik altijd al wel erg ‘jongensachtig’ geweest.

Hoe reageerde je omgeving/medespelers/vereniging?
Iedereen reageerde erg goed, ik heb geen enkele verkeerde reactie gehad en ik besef me heel goed dat ik daar geluk mee heb, dat kan namelijk enorm anders zijn.

Kun je iets meer vertellen over wat een transitieproces met zich meebrengt?
Dat is een aardige lijst. Denk hierbij aan het uit de kast komen, doorverwijzingen, lange wachtlijsten, gesprekken, hormonen krijgen en grote operaties met een lang herstel. Daarnaast moet je opnieuw jouw plekje in de maatschappij vinden en leren hoe je daarmee om moet gaan. Het is soms enorm shit, maar alles is het zo waard, je kan eindelijk jezelf zijn!

Welke rol heeft jouw vereniging en Badminton Nederland gespeeld in de transitie?
Beide partijen hebben mij geholpen met het opstapje om als man te gaan spelen. Op trainingen kon ik met dezelfde spelers als man gaan dubbelen/mixen.

Binnen Badminton Nederland waren er nog geen duidelijke regels of richtlijnen voor transgenderpersonen, hierdoor hebben we op het moment van mijn transitie samen gekeken naar oplossingen die zij nu eventueel in het vervolg ook kunnen toepassen bij volgende situaties. Dit zal wel een ingewikkeld punt blijven, er kan simpelweg niet één duidelijke regel voor gemaakt worden.

Na overleg met de bond had ik op het begin een soort dispensatie gekregen om als man te spelen bij toernooien. Dit was nodig omdat ik in de competitie als vrouw hoger had gespeeld dan wat ik als man bij toernooien ging spelen. Ook hebben we na overleg een nieuw bondsnummer voor mij aangemaakt.

Tegen welke obstakels ben je aangelopen in dit proces?
Binnen de sport was het voor mij erg jammer dat ik mijn plekje als vrouw kwijt raakte. Ik heb als vrouw 3e divisie gespeeld waaronder ook tegen 2e divisie spelers op toernooien en trainingen. Ik ben als man afgelopen seizoen begonnen in de 5e Divisie.

Laat ik het zo zeggen: ik miste nog de kracht van de mannen van de 3e Divisie, maar ik ben wel de snelheid en manier van spelen gewend van 3e Divisie. Om dan 5e Divisie te spelen was heel gek. Daarom speel ik de toernooien wel weer op 3e Divisie niveau, daar leer ik alleen maar van. Buiten de sport om vond ik de naamsverandering erg lastig, je moet wennen aan iets compleet nieuws en daar was ik heel erg de tijd in nodig.

Welke dingen hebben jou juist geholpen in het proces?
De acceptatie van mijn omgeving in zowel de sport als privé. En de wil om mezelf te zijn. Binnen de vereniging zei een man op een gegeven moment bijvoorbeeld dat ik gewoon de mannenkleedkamer binnen moest gaan stappen en dat dat voor hem ondertussen wel normaal zou zijn. Dat heeft voor mij net het laatste zetje gegeven om daadwerkelijk die kleedkamer in te gaan.

Wat zou je tegen andere badmintonners willen zeggen die een transitie overwegen?
Jij weet hoe jij je voelt, be yourself, durf jezelf te zijn en durf er open over te zijn. Stop vooral niet met het sporten. Dit is iets wat veel mensen toch doen tijdens hun transitie, maar uiteindelijk is het dit allemaal zo waard! Mocht je dit lezen, in een soortgelijke situatie zitten en er over willen praten, dan mag je mij ook altijd een berichtje sturen. Je kunt me via mijn naam op social media vinden! :)

Badminton Nederland werkt momenteel samen met NOC*NSF aan een richtlijn voor Sekse en Genderdiverse personen in de badmintonsport. Naar verwachting is de richtlijn in de eerste helft van 2024 gereed en zullen we meer informatie communiceren.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×