Terug

Samen verenigen door elkaar te ontmoeten

Sinds begin 2015 worden er clusterbijeenkomsten georganiseerd. Met deze bijeenkomsten leren lokale bestuurders en Badminton Nederland elkaar beter kennen, leren van elkaars ervaringen en bekijken waarop ze samen kunnen werken om de badmintonsport beter te organiseren en promoten. In 2016 zijn op deze manier 171 unieke verenigingen met elkaar in contact gebracht en in 2017 zijn er al 82 verenigingen die elkaar via deze bijeenkomsten ontmoet hebben.

De reacties van de bestuurders die bij de bijeenkomsten aanwezig waren zijn positief, want de bijeenkomsten worden gewaardeerd met gemiddeld een 7,8 (evaluatieonderzoek, mei 2017). Bestuurders vinden het fijn dat de gelegenheid wordt gecreëerd om met collega-bestuurders te praten over verenigingsoverstijgende onderwerpen en dat het prettig is om in een andere setting rustig andere bestuurders en Badminton Nederland te leren kennen. Het zorgt ervoor dat er actief kennis uitgewisseld kan worden. In sommige clusters heeft het ook al geleid tot concrete samenwerking.

Samen iets doen voor de jeugd
In de provincie Zeeland komen de verenigingen één keer per jaar bij elkaar en meteen in de eerste bijeenkomst werd geconcludeerd dat er onderwerpen zijn waarop ze de handen ineen konden slaan. Zo was er vraag naar een cursus voor trainers die niet gediplomeerd zijn, maar wel wekelijks actief zijn met badmintonners. In het voorjaar van 2016 en begin 2017 zijn er als gevolg daarvan twee trainerscursussen aangeboden waar trainers/begeleiders vraaggericht werden geholpen met tips en trucs. Ook werd geconcludeerd dat de verenigingen moeite hadden om hun eigen jeugd leuke activiteiten aan te bieden. Er is besloten om voor de eigen jeugdleden van de verenigingen de provincie één grote activiteit te organiseren. Op 29 januari 2017 namen zodoende ruim 60 kinderen deel aan de clinic die verzorgd werd door toenmalig landskampioen VELO Wateringen.

Clinic VELO Wateringen op 29 januari 2017, Vlissingen

9 verenigingen, 1 flyer
Sinds 2012 wordt al de Week van het Badminton georganiseerd. Een uitgelezen mogelijkheid om je de sport te promoten en een kennismakingsactiviteit te organiseren. In Groningen hebben ze al bij de eerste keer dat ze bij elkaar zaten bedacht dat ze beter gezamenlijk badminton konden promoten. Toen ze erover in gesprek raakte, ontstond de gedachte dat het voor iedereen belangrijker is dát er nieuwe mensen gaan badmintonner dan wáár iemand gaat badmintonnen. Uiteindelijk profiteren alle verenigingen ervan als er meer mensen gaan badmintonnen. Daarom hebben zij zich vanaf 2015 als collectief aangemeld voor de Week van het Badminton, zodat geïnteresseerde sporters op elke dag in de week in Groningen konden kennismaken met de sport. 


Flyer Groningse badmintonverenigingen, Week van het Badminton 2015

Dit najaar nieuwe bijeenkomsten
Verspreid door het hele land worden dit najaar clusterbijeenkomsten georganiseerd voor bestuurders van lidverenigingen van Badminton Nederland. Het doel van de bijeenkomsten is om met elkaar en Badminton Nederland kennis te maken, ervaringen uit te wisselen en waar mogelijk te kijken hoe er samen in de toekomst gewerkt kan worden om de sport beter te organiseren en onder de aandacht te krijgen. Ben je benieuwd of er bij jou in de buurt al een clusterbijeenkomst gepland is, kijk hier

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×