Terug

Interview Miranda Duijndam (afgevaardigde regio Zuid - West)

Badminton Nederland zoekt nieuwe afgevaardigden! Lees hieronder het interview met Miranda Duijndam en leer meer over de taken en verantwoordelijkheden en welke invloed een afgevaardigde van Badminton Nederland heeft! Miranda is afgevaardigde uit regio Zuid -West voor Badminton Nederland.


1. Kan je iets over jezelf vertellen?

Ik ben zelf getrouwd en heb 2 kinderen. Heel ons gezin zit bij een badmintonvereniging om deze mooie sport uit te oefenen. Heb daarnaast een leuke baan bij een Kartcentrum in Poeldijk en ben ik vrijwilliger bij een organisatie voor mensen met een verstandelijke en lichte lichamelijke beperking/handicap.

2. Hoe lang ben je al actief als afgevaardigde voor Badminton Nederland?

Ik ben nu 4 jaar lid als afgevaardigde. Helaas nu weer als enige vrouw dus ik zou het leuk vinden als er meer vrouwen zich zouden willen aanmelden. Dit is goed voor de groepsdynamiek. Vrouwen denken soms anders dan hoe mannen over een bepaalde situatie denken.

3. Kun je uitleggen waarom je afgevaardigde bij Badminton Nederland bent geworden en wat je motiveerde je om deze verantwoordelijkheden op je te nemen?

In 2003 ben ik aangesloten bij een vereniging in Naaldwijk om gezellig te gaan badmintonnen. Hiervoor heb ik 25 jaar de sport korfbal gespeeld. Door betrokken te zijn bij mijn club BC Mix en als vrijwilliger bezig te zijn hoor je net wat meer van de sport dan wanneer je alleen maar lid bent. Ik ben bestuurslid van onze club BC Mix en betrokken bij verschillende zaken (competitie, financiën enz). Eenmaal in het bestuur van de club kreeg ik ook te maken met de regiovergaderingen en dus ook met Badminton Nederland. Nadat we het als club vervelend vonden hoe Badminton Nederland naar ons idee met verenigingen omging heb ik me kandidaat gesteld als afgevaardigde. Nu bleek dat veel verenigingen in regio Zuidwest zich gehoord wilde voelen en vanuit die positie wilde ik graag mijn tijd vrij maken om mij te verdiepen in wat de bond allemaal doet en wat er bij komt kijken om als bond goed te kunnen besturen. Als je een mening hebt dan moet je ook daadwerkelijk iets met deze mening doen. Niet alleen roepen en achterover leunen!

4. Hoe ga je om met verschillende meningen en belangen van verenigingen in jouw regio tijdens de communicatie en besluitvorming in de Bondsvergadering?

Omdat ik zelf actief ben als spelend badmintonner kom ik bij veel verenigingen.Daarnaast mailen we als afgevaardigde naar alle verenigingen en proberen we goed zichtbaar te worden voor alle verenigingen. Dit heeft even tijd gekost, maar we merken sinds een jaar dat verenigingen ons weten te vinden (vooral via de mail).

5. Hoeveel tijd ben je ongeveer kwijt als afgevaardigde?

Je kan door je eigen manier van communicatie ook je eigen tijd bepalen. Je hebt 3 bondsvergaderingen in het midden van het land waarbij alle afgevaardigde, bestuur en bureau van Badminton Nederland bij elkaar zitten. Dit duurt een paar uur en de zorg qua koffie/thee en lunch is erg goed. Soms combineren we ook een informele bijeenkomst tijdens een mooi activiteit zoals het NK of de Finale van de Play-off.

6. Waar ben je trots op wat je hebt bereikt als afgevaardigde?

Ik ben een persoon die niet snel zegt dat hij trots is, maar ik denk wel dat ik op dit moment goed bezig ben om ons als afgevaardigde zichtbaar te maken bij alle verenigingen.

7. Wat hoop je in de toekomst nog te bereiken als afgevaardigde?

Dat we naast de TOP sport ook een goed breedtesport management hebben en dat alle soorten verenigingen een goed gevoel hebben bij Badminton Nederland.

8. Waarom zou je anderen aanraden om ook afgevaardigde te worden bij Badminton Nederland?

Wil je dat de badminton sport blijft bestaan en wil je dat de sport beter in beeld komt in Nederland dan kan je als afgevaardigde hierin iets betekenen.


Vraag aan vicevoorzitter Bram Reudink

Waarom zijn afgevaardigden zo belangrijk? Welke invloed kunnen zij hebben op beslissingen?

Badminton Nederland is een vereniging. Dat houdt in dat we een democratie zijn, waarbij de leden uiteindelijk het laatste woord hebben. In onze situatie betekent dit dat we een bondsraad hebben, waarin vertegenwoordigers zitten die namens de verenigingen goedkeuring verlenen aan en toezicht houden op het beleid van de bond.

Daarmee zorgen we ervoor dat een bestuur geen voorstellen doet die strijdig zijn met de belangen van de leden en er tevens controle is of de resultaten wel in lijn zijn met wat er is toegezegd. Dit mechanisme zorgt ervoor dat er een gezonde tegenspraak is georganiseerd en dat het bestuur verantwoording moet afleggen aan haar leden.

Daarmee is de rol van afgevaardigde van wezenlijk belang voor het functioneren van onze democratie. Als afgevaardigde heb je samen met je collega's dus een bepalende invloed op het beleid van de bond. Zo kun je voorstellen niet alleen goed- of afkeuren, maar heb je ook het recht om wijzigingen voor te stellen of zelf voorstellen in te dienen. Kortom, een mooie en verantwoordelijke rol waarbij je betrokken bent bij alle facetten van het badminton.

Kandidaten aanmelden

Enthousiast geworden van het verhaal van Miranda en wil je meer informatie hoe jij jezelf of iemand anders kunt aanmelden? Klik dan hier voor meer informatie.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×