Terug

Onze club is van iedereen: interventie VR-experience - Met Andere Ogen

Badminton Nederland streeft naar een omgeving waarin iedereen zich niet alleen welkom voelt, maar ook op zijn gemak, fijn en veilig.

Dat betekent dat we willen dat iedereen, ongeacht achtergrond, kan genieten van de badmintonsport. Of het nu gaat om godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. In het programma “Onze Club Is Van Iedereen” ondersteunen we clubs op het gebied van inclusie en diversiteit aan de hand van trajectbegeleiding en verschillende interventies. Hoe werkt “Onze club is van Iedereen”? hieronder vind je meer informatie over de trajectbegeleiding en de interventies die ingezet kunnen worden. De intake kan via info@badminton.nl of de lokale clubondersteuner, die regelmatig contact zal hebben met jou over dit proces, aangevraagd worden.

Eén van de interventies die kan worden ingezet is De VR-experience ‘Met Andere Ogen’.

De VR-experience ‘Met Andere Ogen’ van Critical Mass is ontworpen om deelnemers meer inzicht te geven in de beleving van een ander. Via Virtual Reality ervaren deelnemers verschillende perspectieven en ervaringen. Hierna gaan ze met elkaar in gesprek over belangrijke thema’s zoals sociale uitsluiting, discriminatie en racisme. De workshop biedt inzicht in diverse situaties van sociale uitsluiting en maakt onbesproken vooroordelen zichtbaar. Er wordt geluisterd naar verschillende doelgroepen en allerlei (onbewuste) vooroordelen en stereotyperingen komen aan bod.

Er zijn twee verschillende VR-experiences beschikbaar. Daarbij komen niet alleen de sporters aan bod, maar ook de machtsverhoudingen binnen een club, de kleedkamercultuur en de supporters langs de lijn.

De focus ligt niet alleen op het slachtoffer, maar ook op de perspectieven van omstanders. Door de ogen van deze mensen te kijken, worden de deelnemers aangemoedigd om na te denken over hun eigen keuzes in vergelijkbare situaties.

De VR-experience vormt het startpunt van open groepsgesprekken over maatschappelijke thema’s binnen de sport, zoals grensoverschrijdend gedrag, discriminerende spreekkoren en veiligheid binnen de sport. Tijdens deze groepsgesprekken wordt in samenspraak met een ervaren gespreksleider de vertaalslag gemaakt naar jouw club of team.

Praktisch
De experience, inclusie de workshop hierna, duurt in totaal ongeveer 60-70 minuten. Er kunnen maximaal 12 deelnemers aansluiten.


Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×