Terug

Uitkomst tussentijdse enquête van de Landelijke Jeugdcompetitie

Na fase 1 is er een enquête gestuurd naar alle competitiecontactpersonen van de Landelijke Jeugdcompetitie met vragen over fase 1 van de Landelijke Jeugdcompetitie. De enquête is door 97 personen ingevuld.

Hieronder worden de belangrijkste uitkomsten uit de enquête beschreven.

Informatie voorziening

In de enquête komt naar voren dat de informatie over het algemeen duidelijk was. De infographics met informatie over (spel)regels per categorie en het Excelsheet “voorlopige teamopgave” die hulp biedt met het bepalen van een categorie voor een speler zijn als nuttig en behulpzaam beoordeeld.

Daarnaast vindt 58% van de respondenten dat het wedstrijdschema van fase 1 (ruim) op tijd bekend was. Daarnaast geeft een kwart van de respondenten neutraal antwoord en vindt 18% van de respondenten dat het wedstrijdschema (veel) te laat bekend was.

De informatie over de dispensatieregels is over het algemeen neutraal of duidelijk bevonden, maar er is ook bijna 30% van de respondenten die de dispensatieregels onduidelijk of heel onduidelijk vonden. Op dit punt van informatie is er verbetering mogelijk. Hiernaast is wel door meer dan 75% van de respondenten aangegeven dat de dispensatieregels voor categorie Goud en Zilver goed is.

Het grootste verbeterpunt met betrekking tot informatievoorziening is het bepalen welke categorie geschikt is voor een team. Bijna de helft van de respondenten geeft aan het complex of zeer complex te vinden een passende categorie te bepalen voor een team. In de informatievoorziening voor het nieuwe seizoen zal hier aandacht aan besteed worden.

Invalregels

Het overgrote deel (76%) van de respondenten is positief over de versoepeling van de invalregels. 4% van de respondenten is negatief over de invalregels en de rest heeft een neutraal antwoord gegeven. Dit zullen wij voor het nieuwe seizoen hetzelfde houden.

Aantal inschrijvingen voor de competitie

Bijna de helft van de respondenten heeft aangegeven meer teams te hebben ingeschreven en bij ongeveer een derde van de respondenten is het aantal ingeschreven teams gelijk gebleven ten opzichte van vorig seizoen. Het aantal benodigde spelers per team, het op niveau spelen in de categorieën D t/m A en genderneutraal spelen (behalve in categorie A) hebben hieraan bijgedragen. Daarnaast wordt vaker aangegeven dat het aantal spelers dat zich heeft aangemeld om competitie te spelen is gestegen (een derde) ten opzichte van het aantal respondenten dat aangeeft dat het aantal spelers dat zich aanmeldt om competitie te spelen is afgenomen (een vijfde).

De meeste respondenten verwachten dat het aantal teams volgend seizoen gelijk blijft. Daarnaast verwachten iets meer respondenten dat zij volgend seizoen meer jeugdteams zullen hebben ten opzichte van de respondenten die verwachten dat het aantal jeugdteams daalt.

Categorie Zilver

Voor de spelers uitkomend in categorie Zilver zijn er onder andere wijzigingen geweest op het gebied van puntentelling, aantal te spelen games en de veldafmeting.

De aanpassing in de puntentelling (spelen tot en met 11 punten) is wisselend ontvangen, maar wel overwegend positief. Iets meer dan een kwart van de respondenten heeft een neutraal antwoord gegeven en 40% geeft aan de puntentelling (helemaal) passend te vinden. Respondenten geven aan dat door het aanpassen van het veld de rally’s langer en beter zijn geworden.

De mogelijkheid om gelijkspel te kunnen spelen is minder goed ontvangen. Zo’n 30% heeft een neutraal antwoord, 46% vindt het gelijkspel (helemaal) geen goed idee en een kwart vindt het gelijkspel een (heel) goed idee. Vanwege deze reacties is er in maart door de CW (Commissie Wedstrijdzaken) in samenspraak met het jeugdcompetitieteams voor gekozen om in categorie Zilver in het seizoen 2024-2025 een best of 3 games te spelen.

Categorie Goud

Ook in categorie Goud is er een wijziging geweest in de puntentelling. In deze categorie wordt er gespeeld t/m 15 punten. Net als bij categorie Zilver is dit wisselend ontvangen. De verdeling tussen (helemaal) niet passend, Neutraal en (heel) erg passend is ongeveer een derde per antwoordmogelijkheid. Voor het seizoen 2024-2025 is er in maart door de CW in samenspraak met het jeugdcompetitieteam voor gekozen de puntentelling hetzelfde te houden als in het seizoen 2023-2024.

Indeling

In de categorie Zilver, Goud en D is de focus op reisafstand belangrijker dan het krijgen van de opgegeven speelsleutel (twee derde om een derde). Voor categorie C is ook de reisafstand nog iets belangrijker dan het krijgen van de gewenste speelsleutel. Bij categorie B en A is er bijna geen voorkeur, een kleine meerderheid geeft aan dat het krijgen van de gewenste speelsleutel belangrijker is dan zo gunstig mogelijke reisafstanden. Met het indelen van de teams voor het seizoen 2024-2025 zal hier rekening mee gehouden worden.

Speeldagen

Vrijwel alle respondenten geven aan dat reguliere wedstrijden op zaterdag en zondag gespeeld moeten kunnen worden. Daarnaast moet spelen op vrijdag volgens sommige verenigingen ook kunnen, waarbij dit in categorie B en A vaker wordt aangegeven. Een enkele respondent geeft aan dat een reguliere wedstrijd op maandag t/m donderdag gespeeld moeten kunnen worden. Bij het wijzigen van de reglementen voor het seizoen 2024-2025 wordt hier rekening mee gehouden.

Genderneutraal spelen

In het seizoen 2023-2024 kan er genderneutraal gespeeld worden t/m categorie B. 37% van de respondenten is het ermee eens dat t/m categorie B genderneutraal gespeeld moet kunnen worden. Dit is het meest gekozen antwoord. Dit zal voor het seizoen 2024-2025 dus gelijk blijven.

FUNdagen

Het grootste deel van de respondenten geeft aan geen FUNdag te hebben georganiseerd. Het grootste knelpunt voor het kunnen organiseren van een FUNdag is het beschikbare aantal vrijwilligers. 60% van de respondenten geeft dit aan. Wel is het voor de meeste respondenten duidelijk wat een FUNdag inhoudt. Verder vinden respondenten het organiseren van een FUNdag vaker waardevol dan niet waardevol. Ook geeft meer dan de helft van de respondenten (misschien) interesse om een FUNdag te organiseren.

Uitkomsten in PDF

Klik hier voor de uitkomsten van de enquête in PDF.

Vragen?

Heb je nav bovenstaande vragen dan horen wij deze graag. Je kunt deze sturen naar info@badminton.nl.

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×