Terug

NK Para Badminton 2023

Zaterdag 22 april werd in Veenendaal gestreden om de nationale titels tijdens het Nederlands Kampioenschap Para-badminton 2023.

Zaterdag 22 april, het is 10 uur in de Vallei sporthal in Veenendaal.

Burgemeester Gert-Jan Kats doet zijn ambtsketting om want hij zal als aftrap de 1e shuttle van deze editie van de NK Para-badminton gaan slaan. In zijn korte toespraak geeft hij aan dat hij het een eer vindt om dit te mogen doen, normaal is dat een taak van de wethouder van sport, maar ook dat hij onder de indruk is van dat wat hij ziet. In de openingswedstrijd die de burgervader niet onverdienstelijk speelt, dat mag gezegd worden, ontstaat zowaar een korte rally waarbij tegenspeler Erik-Jan Koekoek dan toch wel het punt scoort. Met deze handeling gaan de wedstrijden dan toch van start.

Er wordt op 6 banen gespeeld door in totaal 30 spelers welke uit alle delen van Nederland gekomen zijn. Zowel in het rolstoelbadminton als in het staand badminton moeten alle onderdelen gespeeld worden. Dat gebeurd in korte wedstrijden , maar er zijn ook lange wedstrijden welke uiteindelijk na 3 games met een klein verschil in de stand van elke game een winnaar opleverden.

De sfeer is goed, en heel sportief, iedereen kent elkaar. Het was wel goed om te zien dat er toch ondanks dat de aangepaste badmintonwereld niet zo groot is een aantal ”nieuwe” spelers in het veld waren, dat doet de werkgroep aangepast badminton deugd. De organisatie in Veenendaal had weer een sfeervol podium gebouwd met zitjes op het middendeel van de sporthal, hapjes en drankjes voor iedereen. Er was ruimte ook voor de spelers om ondanks de vele wedstrijden voldoende rust te nemen en anders zorgde de wedstrijdleiding door een partij bewust niet naar de speelbaan te roepen dat spelers de nodige rust wel kregen.

Voor de spelers is het een dag van elkaar terugzien, maar ook een dag van grote inspanning. Ja, dan moet je maar niet voor alles inschrijven wordt dan gezegd en dat is ook wel zo. Echter het leveren van een prestatie als kampioen van Nederland worden heeft voor deze spelers vaak een grotere inhoud dan wij met zijn allen denken, goed om met die wetenschap het dan toch mogelijk maken dat onze spelers op deze NK alle onderdelen kunnen spelen. Ga er maar aanstaan tussen 10 uur en 19 uur bijna elk uur een wedstrijd spelen is voor veel spelers een zware opgave.

Ook voor de scheidsrechters welke aangesteld waren is de NK Para-Badminton een omschakeling. De puntentelling is niet anders maar de speelvelden zijn dat wel en de wijze van serveren is dat ook en om het nog wat lastiger te maken er wordt op halve speelvelden gespeeld maar ook op hele speelvelden. Daarbij komt nog dat ook in het speelveld gebieden als uit beschouwd worden kortom ook voor de scheidsrechters een uitdaging dat alles goed te doen. Dit jaar was er een primeur, het is de 1e keer dat op een NK Para-badminton alle wedstrijden door een BN scheidsrechter geleid werden. Ook door deze mensen werd een prestatie geleverd, 6 banen, 6 scheidsrechters, dus elke ronde op de baan.

Maar, zo tegen 18:30 uur is het zover, alle wedstrijden zijn gespeeld. Het lijstje met de winnaars is geprint, wie de aanmoedigingsprijs van de gemeente Veenendaal, een wisselbeker, ontvangt is bepaald, de berekening voor de winnaar van de Carol de Meijer trofee is afgerond. Het bestuurslid topsport van Badminton Nederland, Pieter van Soerland, is aanwezig. De prijsuitreiking volgt. Daarbij bedankt de organisatie, bij monde van Edwin Schriemer, vooraf iedereen voor zijn aanwezigheid, voor de medewerking in de organisatie en speciaal alle spelers voor het leveren van een geweldige prestatie zonder blessure leed, een applaus waard. Ook Pieter neemt in zijn korte woordje zijn spreekwoordelijke petje af voor dat wat hij gezien heeft. Wat dan volgt is een prijsuitreiking die ook nog eens ruim 45 minuten duurt. Iedereen, ook de niet prijswinnaars, blijft daarbij aanwezig tot het eind. Para-Badminton is ook een beetje familie.

De lijst met winnaars :

Staand GD

1 JARETH van der WEIJDEN+MEIKE de KRAA - LEIDEN BC/DROP SHOT BC
2 JOSHUA DONKER+LOTTE BINNENDIJK - BAN (BADMINTON AMERSFOORT NOORD)/BC Delft
3 HEDDE JANSEN+MARIETTE BURGERING - HHW69/HHW '69

Rol GD

1 PIET de HOOGH+ANGÈLE KNAAPEN - DE BEVER
2 ROBIN van VAN DAM+JOANITA Van GENNIP- DE WIJS - RBB Saturnus/DE BEVER
3 JAN STEMPHER+MAAIKE BAARSLAG - KWIEK BC/ABSalland
4 MIKE WIGINK+LINDA BUITING - ABSalland/DE BEVER

Staand VD

1 ROMY van HENGEL+MEIKE de KRAA - PBC BOOMGAARDSHOEK/DROP SHOT BC
2 HANNEKE BROEKHUIZEN+ESTHER NIJMAN - KWIEK BC/AB Salland
3 SANDRA KLJAJIC+TANJA KLJAJIC - SPELEND SPORTEN
4 MARIETTE BURGERING+ROSANNE de VRIES - HHW '69/HHW69

Rol VD

1 JOANITA Van GENNIP- DE WIJS+ANGÈLE KNAAPEN - DE BEVER
2 MAAIKE BAARSLAG+ILSE MOERKERK-VAN HOOIJDONK - ABSalland/DUINWIJCK BC

Staand MD

1 RENE DAVIDS+BRAM JORINK - STADSKANAAL BC/KWIEK BC
2 THOMAS BINNENDIJK+JARETH van der WEIJDEN - BC Delft/LEIDEN BC
3 HEDDE JANSEN+LEON WOLTERS - HHW69

Rol MD

1 PIET de HOOGH+ROBIN van VAN DAM - DE BEVER/RBB Saturnus
2 ERIK-JAN KOEKOEK+JAN STEMPHER - BC Delft/KWIEK BC

Staand VE B

1 ESTHER NIJMAN - AB Salland
2 MARIETTE BURGERING - HHW '69
3 TANJA KLJAJIC - SPELEND SPORTEN
4 SANDRA KLJAJIC - SPELEND SPORTEN

Staand VE A

1 MEIKE de KRAA - DROP SHOT BC
2 ROMY van HENGEL - PBC BOOMGAARDSHOEK
3 LOTTE BINNENDIJK - BC Delft

Rol VE B

1 ILONA ZWIERS - Individueel lid
2 ILSE MOERKERK-VAN HOOIJDONK - DUINWIJCK BC
3 LINDA BUITING - DE BEVER
4 MAAIKE BAARSLAG - ABSalland

Rol VE A

1 ANGÈLE KNAAPEN - DE BEVER
2 JOANITA Van GENNIP- DE WIJS - DE BEVER

Staand ME A

1 JOSHUA DONKER - BAN (BADMINTON AMERSFOORT NOORD)
2 RENE DAVIDS - STADSKANAAL BC
3 JARETH van der WEIJDEN - LEIDEN BC
4 BRAM JORINK - KWIEK BC

Rol ME B

1 JAN STEMPHER KWIEK BC
2 ERIK-JAN KOEKOEK BC Delft
3 MIKE WIGINK ABSalland

Rol ME A

1 PIET de HOOGH DE BEVER
2 ROBIN van VAN DAM RBB Saturnus

Tekst: Albert Valentijn

Para 1
Para 2
Para 4
Para 5
Para 6
Para 7
Para 8

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×