Wedstrijdfunctionarissen

Opleiding tot scheidsrechter

De opleiding tot scheidsrechter heeft een begeleidingstraject dat bestaat uit twee fases. In de eerste fase dient een schriftelijke zelfstudiemodule gedaan te worden. Deze fase wordt afgerond met een schriftelijk examen (Workshop 1). De tweede fase is een praktijkmodule, die afgesproken wordt met de beginnend scheidsrechter en dus altijd op maat is. De aspirant-scheidsrechter krijgt dan tevens een persoonlijke mentor. Voordat je aan het praktijkexamen deel kunt nemen dien je Workshop 2 gedaan te hebben en je portfolio ingeleverd te hebben. Het begeleidingstraject wordt tijdens een toernooi afgesloten met een praktijkexamen. Als je ook hiervoor slaagt, ben je nationaal scheidsrechter en mag je zelfstandig als scheidsrechter optreden in de nationale competitie en bij toernooien.

Opleiding tot referee

De opleiding tot referee heeft eenzelfde traject als de opleiding tot scheidsrechter. Ook een eerste fase met zelfstudie, afgesloten met een examen (Workshop 1). Hierop volgt de praktijkmodule op maat. Ook de aspirant-referee krijgt dan een persoonlijke mentor toegewezen. Deze tweede fase wordt afgesloten met een praktijkexamen, waarbij de beginnend referee (onder toezicht) het gehele traject van een toernooi doorloopt. Voordat je aan het praktijkexamen deel kunt nemen dien je Workshop 2 gedaan te hebben en je portfolio ingeleverd te hebben. Als dit alles met goed resultaat afgerond wordt, ben je nationaal referee en kun je bij een toernooi aangesteld worden als de eindverantwoordelijke Badminton Nederland-functionaris. Je hebt dan het recht van veto over de beslissingen van de wedstrijdleiding. Ook ben je de aangewezen persoon bij wie spelers en andere betrokkenen bij het toernooi in beroep moeten gaan bij geschillen.

Lijnrechter

Als je nog niet zeker weet of je scheidsrechter of referee zou willen worden, is het misschien het overwegen waard om eens na te denken of je niet als lijnrechter zou willen beginnen. In de hoogste Divisie van de nationale competitie worden vanuit Badminton Nederland lijnrechters aangesteld. Bij nationale toernooien zijn ook lijnrechters nodig. Het blijkt in de praktijk nogal eens een goed opstapje te zijn naar de eerder genoemde functies. Bovendien is de huidige actieve groep lijnrechters een gezellig en hecht team. Dus wat let je. Probeer het eens. Geef maar aan, dat je interesse hebt. Wij zullen dan contact met je opnemen. Dan mag je eens komen ‘proefdraaien’. Je zult dan merken hoe leuk dit is!

Interesse? Laat het ons weten

Voel je je aangesproken, blijf dan niet buitenspel staan: de badmintonsport heeft mensen zoals jij nodig! Mail dan snel je interesse naar info@badminton.nl en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×