Terug

Badmintonclub Maasbree ’80 verdubbelt aantal vrijwilligers met methode Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd!

In november 2018 hebben twee leden van BC Maasbree ’80 deelgenomen aan de masterclass "Meer vrijwilligers in kortere tijd" in Den Haag. Ruim een half jaar laten hebben zij de lessen van de Masterrclass in de praktijk gebracht en met resultaat! De club van ongeveer 70 leden heeft 24 nieuwe vrijwilligers geworven en daarmee het vrijwilligersteam verdubbeld!

De penningmeester van BC Maasbree '80 verteld over het verloop van de actie:" Na de masterclass zijn we begonnen met een gezellige avond in een café met de 4 huidige bestuursleden en 4 andere leden. We legden uit wat het plan was en wat we voor ogen hadden met de actie. Daar kwam uiteindelijk het idee om rebussen te gaan maken om de mensen te intrigeren. Deze rebussen verspreidden we op de website, e-mail en sociale media. Ook hingen ze bij de trainingen aan de netten.

Als ontknoping volgde een persoonlijk e-mailbericht naar alle leden met de aankondiging van de actie. Hierbij hebben we de voorbeeldbrief genomen en naar onze smaak gemaakt.

Rebus

Ondertussen hadden we ook een overzicht gemaakt van de taken die we opnieuw wilden verdelen. Toen was het tijd voor de 2 bel-avonden. Met een team van 4 personen gingen we bellen. Als belangrijk hulpmiddel hadden we de tips en de vragenlijst. De voorzitter belde voornamelijk de mensen die al vrijwilliger waren, enerzijds om ze te bedanken voor hun geboden hulp in het verleden, maar ook om te vragen hoe ze tegen het werk aankeken (voelen ze zich gewaardeerd, willen ze wat anders?). De anderen focusten zich meestal op een bepaalde doelgroep. Mensen die jaren bestuurslid zijn geweest, of die veel weten van de club en zijn leden en een ander belde de recreanten/senioren. Ikzelf vond het een uitdaging om de ouders van de jeugdleden te benaderen, waar ook een andere jonge moeder aan mee hielp.

De eerste belletjes waren erg spannend, maar na de derde had ik mijn draai wel gevonden en wist ik hoe het gesprek goed kon leiden. De vragenlijst werkte echt als rode draad, hoe kun je het verhaal goed vertellen. De resultaten van de bel-actie waren erg goed. We hebben een verdubbeling van het aantal vrijwilligers kunnen realiseren. Wel moet daarbij gezegd worden dat het merendeel alleen sporadisch wilden mee helpen. Evengoed zijn we erg blij met iedereen en vooral de 7 personen die ook structureler willen meehelpen. Een leuk voorbeeld voor mij als penningmeester is iemand die het kasboek gaat bijhouden en rekeningen gaat betalen.

We kijken terug op een hoop werk, maar met een goed resultaat. De eerste mensen zijn al bezig, zijn geïnstrueerd en worden begeleid. Zodra dat loopt zal er nagedacht worden over het verdere beleid. We zijn erg benieuwd hoeveel vrijwilligers verder zullen groeien en meer structurele taken zullen oppakken. Het zal nog moeten blijken hoe groot de uitdaging zal zijn om de club goed te besturen en vrijwilligers aan te sturen. Maar we hebben er op dit moment al meer vertrouwen in dan een half jaar geleden."

Meer Vrijwilligers in Kortere tijd iets voor jouw vereniging?

BC Maasbree ’80 is niet de eerste club waar Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd (MVKT) een succes is. De methode heeft al bij meer dan 1100 verenigingen gewerkt en in totaal meer dan 55.000 vrijwilligers opgeleverd!

Je kunt met MVKT aan de slag gaan door het volgen van bijeenkomsten, maar ook volledig digitaal door middel van het e-learning platform. In beide gevallen wordt je bij het hele traject ondersteund door je eigen Badminton Nederland coach en krijg je toegang tot voorbeelddocumenten, tips en tricks. Kosten voor het deelnemen bedragen normaal €295,- maar zijn voor Badminton Nederland verenigingen slechts €95,-. Download hier alvast het stappenplan.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Manager Verenigingsondersteuning Koen Berends via kberends@badminton.nl)

Bekijk ook

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×